RECENZE: Mňága a Žďorp má Dáreček nejen pro Valmezáky

Vydáno 10.04.2012 | autor: redakce

Alba coverů u příležitosti jubilea nějakého hudebníka nebo skupiny u nás nemají zdaleka takovou tradici jako v zahraničí, takže by se mohlo zdát, že Dáreček ke čtvrt století činnosti Mňágy a Žďorp je jednooký král mezi slepými. Ale nahrávka složená ze dvou CD po patnácti písních a DVD nabízející klip WWW Hodinový hotel, dokument o vzniku projektu a pohled do studií jeho účastníků projektu, je opravdu výjimečně zábavná.

RECENZE: Mňága a Žďorp má Dáreček nejen pro Valmezáky RECENZE: Mňága a Žďorp má Dáreček nejen pro Valmezáky

mnagacoverMŇÁGA A ŽĎORP
DÁREČEK
Surikata records
30 trax

Nečekejte s pietou přezpívané písně Petra Fialy a spol. Pro projekt neexistovalo žánrové omezení, takže jsou výsledkem taneční, folkové i rapové úpravy písní Mňágy a Žďorp pod heslem "čím více stylů, tím lépe". Takoví Wohnout (This Song), Prago Union (Některý otázky už si prostě nekladu), Vypsaná Fixa (Hloupý a ztracený), Čechomor (Písnička pro tebe), Michal Hrůza (Myslel jsem si, že je to láska), Už jsme doma (Člověk nového typu) na to šli po svém včetně upravených textů. Asi nejdál zašli Tata Bojs (Měsíc), kteří z původního duetu udělali naléhavou píseň s Mardošou upravenými slovy. Na nějakou úctu se správně vykašlali i Midi Lidi a nabídli skladbu (Pete Best) napsanou Petrem Markem na motivy tvorby Mňágy.

Někteří oslovení interpreti si své covery vyloženě vychutnali, což je cítit z podání Ty syčáci (Dutý, ale free) i Xindla X (Někdy) nebo Michala Motyčky alias NiceLanda, jehož slyšíme zpívat nečekaně česky ve smyčci ozdobeném A ty tam. Zajímavé jsou slovenské překlady textů v podání Slobodné Europy (Výhledově), Živých kvetů (Spaste svoje duše) nebo Chiki Liki Tu-A (Rači budu doma).

Ne vše se stoprocentně vydařilo. V případě Skyline (Je to nemožné) se rozbitá melodie nepotkává s textem a zklamal mě i příspěvek Tří sester (Nejlíp jim bylo). Čekal jsem nějakou legraci, ale zní to, jako by zahráli někomu v hospodě na přání.

Naopak příjemně překvapili Kryštof (Dveře do pokoje), kteří zachovali depresivní náladu písně, povedla se i bytová nahrávka Tomáše Kluse a Jirky Kučerovského (Salám banán) stejně jako undergroundová verze Priessnitz (Ve 4 ráno).

Jen jedna píseň (Chceš mě? Chci tě!) je zastoupena ve dvou verzích. Ta od Monkey Business je vcelku krotká, s mnohem větší invencí si v "elektronickém kosmickém duchu" s touhle skladbou paradilo trio Listolet. Místo se našlo i pro další méně známá jména jako jsou Josef Lupták (Život a čas) spojující cello s beatboxem, americký producent Patrick O´Donnel (Made In Valmez DC) nahrané v roce 2001 ve Philadelphii nebo klubový projekt The Fakes s Johanou Švarcovou (17B).

Skrytý vtípek představuje zařazení dvou "stovkových" kapel - na druhém cédečku najdeme Sto zvířat (I cesta může být cíl) se zpěvačkou Janou Jelínkovou a Sto múch (Tajný plán), soubor, který podle svých stránek klade důraz na "slovenský zpěv, jeho srozumitelnost, zvukomalebnost a (instru)mentalitu nepřekračující vlastní možnosti".

Už to připomíná telefonní seznam, ale nedá mi to, abych nezmínil hravou verzi, kterou nahráli Bratři Orffové (Ne, teď ne!) za pomoci "pionýrů, manželek a dětí" a zvukovými efekty ozdobenou verzi Psi pana Pavlova od Znouzecnosti. A na závěr vtipný nášup od souboru Vrbovskí víťazi (V tísni), jejichž obskurdní fujary a další originální nástroje z plastových trubek jsou odpovídající tečkou na počest valmezského výročí.

BEST TRAX:
Spaste svoje duše, Dveře do pokoje, Ve 4 ráno
ZKUS TAKY: Katapult -13 fláků od Kaťáků, Olympic - Dej mi víc..., Kiss My Ass: Classic Kiss Regrooved

text: Roman Jireš
5/7

 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít