LIVE: Hrady.cz začaly na Točníku s Farnou, Klusem i Mandrage

Vydáno 15.07.2012 | autor: redakce

Hrady.cz odstartovaly v pátek 13. července v podhradí Žebráku a Točníku své osmé rockové putování po významných historických památkách.

LIVE: Hrady.cz začaly na Točníku s Farnou, Klusem i Mandrage LIVE: Hrady.cz začaly na Točníku s Farnou, Klusem i Mandrage


ewa_farna_5_20120714_1892018249
Jako už tradičně festival odstartoval ve Středočeském kraji pod zříceninou Žebrák a nedaleko hradu Točník. Po Točníku se bude přesouvat i se svým ansámblem na dalších sedm českých a moravských hradů. Úvodu festivalu se v páteční večer ujala čtveřice Mother's Angels, UDG, Buty a Vypsaná fixa. Skromnější program byl doprovázen přehlídkou karnevalových masek, ve kterých přišli někteří návštěvníci.

Našláplý sobotní line-up začali méně známí Dilated už v jedenáct dopoledne. Následně byly pro Hrady s typickou přesností vystřídány na protějším pódiu ska formací Sto zvířat, dlužno dodat, že ne ideálně nazvučenou... Akce připomínala spíše rodinný piknik na dece, nejlépe rovnou se psím kamarádem, který ale nemá na rockovém festivalu co dělat. První účinkující se zrovna velkému zájmu netěšili. To se také ukázalo hned při vystoupení Ewy Farne.  Přestože zařadila svoje největší hity, podařilo se jí rozpohybovat pouze první řadu..

Po Farné následovaly dvě slovenské partičky. První byl Polemic. Osvědčený mix skáčka s reggae poté pod šedivou oblohou vystřídali punks z Horkýže Slíže. Těm se konečně podařilo zvednout zadky návštěvníků z dek a karimatek a mezi kapkami deště jim zahráli svoje největší pecky. Nechyběl Silný Refren, Malá Žužu ani A ja sprosta. Na druhou stage naběhli Mandrage, letos snad po stopadesáté první - prostě ať jedu, kam jedu, vždy na ně narazím a nikdy mě asi nepřesvědčí tak jako své oddané fanynky v první řadě.

david_koller_5_20120715_1464119839

V pět hodin došlo na první vrchol sobotních Hradů, před početným publikem stanul David Koller. Na jeho vystoupení prokládané šlágry Lucie už zase svítilo sluníčko a vrátilo do areálu pozitivní festivalovou atmosféru. Sborově tak zazněly texty z Chci zas v tobě spát, přes Oheň či Šrouby do hlavy až po Ameriku.
Opět přesně na čas Kollera na druhém pódiu vystřídal Tomáš Klus, již tradičně v doprovodu nadaného kytaristy Jirky Kučerovského a Petra Škody. Kdyby Tomáš méně mluvil a více zpíval, udělal by asi už lépe a stihl by i nějakou tu neohranou a věčně neopakovanou píseň navíc.
Točník letos přivítal také "Chlapeckou taneční, pěveckou striptérskou skupinu z Prahy 5, Smíchova" Mig 21. Posílený Jiří Macháček opět ukázal, jak velký je bavič, mající ve svém rukávu od košile pár pecek, jimiž dokáže roztančit a rozezpívat celé okolí. Ať už se jedná o "country song" Máma se vrací, Tančím, pseudopunkovou píseň Včera mi konečně dala policajtka z naší ulice nebo oblíbenou Chci ti říct.

klus_7_20120715_1693686465Během vystoupení Xindla X se nejdříve jeho posluchačstvo rozrůstalo, ale jak vystoupení ke svému konci, všichni to zabalili a přesunuli se pod Monkey Business. Funk-popová, místy až do electra znějící formace k večeru rozpumpovala a rozehřála obecenstvo pro noční zakončení celého festivalového dne.
Toho se na jedné stagi zhostili staří známí z Visacího zámku, kteří pod sebou dokázali rozvířit pořádný kotel pogujících příznivců, a na druhé Chinaski. Jako vosi se na ně sletěly snad úplně všichni návštěvníci. Ať už máte tentokrát pohublého Malátného a spol. rádi či ne, musíte uznat, že jejich písně prostě zůstávají v hlavě. Bylo nebylo, Klára, Dlouhej kouř, První signální… mohla bych vyjmenovat celý sobotní setlist. Mile mě překvapily starší Punčocháče a zakončení večera v podobě Vinárny u Valdštejna. Ideální tečka za festivalem typu Hrady.cz, který se teď přesouvá do západočeského Švihova.

text: Barbora Částová, foto: Tomáš Jeřábek


0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít