RECENZE: Ian Gillan a Tony Iommi představují výplod jejich superkapely

Vydáno 15.09.2012 | autor: redakce

Jednou z loňských pozoruhodných rockových událostí bylo bezesporu spojení jmen Gillan, Iommi, Newsted, Lord, Lindström a McBrain v charitativně namířený projekt WhoCares a z něj vzešlý singl Out Of My Mind. A hlasy z nitra superskupiny původně slibovaly pokračování. Je tu, byť v poněkud jiné, dlužno předeslat skromnější, formě.

RECENZE: Ian Gillan a Tony Iommi představují výplod jejich superkapely RECENZE: Ian Gillan a Tony Iommi představují výplod jejich superkapely


iommiIAN GILLAN & TONY IOMMI
WHOCARES
Edel / earMUSIC / Mystic Production
18 trax / 95:33 min

Výše zmíněný song dvojdiskové album otevírá, avšak zároveň je poslední připomínkou dané sestavy. Zbytek kompilace je totiž poskládán z archivních (nikoli však nadarmo srocených) nahrávek, na nichž se nějakým způsobem podíleli ústřední aktéři – mistři svých oborů Ian Gillan a Tony Iommi. Postupně vás tudíž nakopnou Deep Purple a uzemní Black Sabbath. Nejen oparem nostalgie potěší živá verze Smoke On The Water s Londýnským symfonickým orchestrem, jež opět připomene, jak výborným zpěvákem byl Ronnie James Dio. Glenn Hughes jím stále je, jak předvádí ve dvou raritních kooperacích s Iommim. Vysoké učení hard rockové je pak kroceno zejména žánrově pestrými počiny páně Gillana, ať již z hlubší historie v řadách The Javelins či novodobějšími. Nicméně i ty jsou velice příjemnou hudební krmí.

Z nafouklé bubliny nadějí na nový materiál hvězdného souboru tedy zbyla víceméně ústřední myšlenka pomoci vzdělávání hudebníků v dávným zemětřesením zbídačené Arménii. I ta má sama o sobě za předpokladu její ryzosti samozřejmě nezvratnou hodnotu. A koneckonců zanechala sběratelsky poměrně zajímavou kolekci vynikající muziky.

BEST TRAX:
Out Of My Mind, Smoke On The Water, Zero The Hero
ZKUS TAKY: Black Sabbath – Born Again, Tony Iommi – Iommi, Ian Gillan – One Eye to Morocco

text: Daniel Folprecht
4/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít