LIVE: Tata Bojs + SaSaZu = TaTaZu

Vydáno 18.10.2012 | autor: Marta Pušová

Jediný samostatný koncert tohoto roku uspořádali Tata Bojs v pražském klubu SaSaZu. Že půjde o velkolepou akci, o tom svědčil i fakt, že se pro tento večer klub přejmenoval na TaTaZu.

LIVE: Tata Bojs + SaSaZu = TaTaZu LIVE: Tata Bojs + SaSaZu = TaTaZu


tata-bojs_470Večer zahájila Lenka Dusilová, která zahrála akusticky pouze s kytarou. Po jejím krátkém vystoupení nastala poměrně dlouhá pauza, již mohli přítomní vyplnit sledováním nového 3D klipu Tata Bojs k songu Homo Demo. V předsálí klubu jim k tomu sloužily tři obrazovky a také slečny v bílých overalech podávající zájemcům speciální 3D brýle. Většina natěšených fanoušků si ale raději hlídala svá místa, protože TaTaZu tak trochu praskalo ve švech. A jak známo, u Tata Bojs nestačí jen slyšet, ale je potřeba i vidět.

Po půl desáté za bouřlivých ovací natěšeného davu vyběhla kapela oblečená shodně do bílých outfitů s fosforujícími růžovými cákanci konečně na pódium a po klasické Mardošově úvodní větě "Ahoj, my jsme Tata Bojs z Hanspaulky," se hned pustili do prvního songu Splasklé vzpomínky. Nic netušící dav nadšeně pařil, aniž by věděl, že první píseň bude na chvíli zároveň i tou poslední. Hned poté totiž Tatáči museli přerušit show kvůli zranění klávesáka Jirky Hradila, který si při vstupu na pódium rozsekl hlavu, a ta nyní krvácela. Vyplašení Tata Bojs zaběhli zpátky do backstage zjistit situaci, aby se za krátkou chvíli vrátili opět v plném složení a s ujištěním, že Jirka koncert zvládne.

Tím však útrapy nekončily. Sotva chtěla kapela vynahradit nedočkavým fanouškům ztracený čas, selhala pro změnu technika u Milana Caise. Prodlužující se ticho se snažil zachránit Mardoša vyprávěním vtipu, nervozita ho však dohnala a určitě nebyl jediný v sále, kdo prosil vyšší moc o pomoc. Prosby byly naštěstí vyslyšeny, před Tata Bojs zaklapla pomyslná LED mříž a koncert mohl pokračovat, tentokrát skladbou Usínací.

tata-bojs_090tata-bojs_163















Počáteční problémy byly k radosti všech tím posledním nepříjemným, čím si kluci z Hanspaulky museli během koncertu projít, pak už vše běželo jak na drátku. Kapela na sobě nedala znát žádné negativní pocity a už během zmíněné Usínací se dostala do varu, jako by se nic nestalo. Vzápětí následoval nový singl Homo Demo, během něhož za jejich zády běžel i videoklip, pro změnu ve 2D verzi.

Během setu dostala prostor především poslední deska Ležatá osmička, kromě Usínací a Homo Demo zazněla i Papírovka, Horká čokoláda, Filmařská, Ztraceni v překladu, 2031 nebo Opakování. Ke slovu se znovu dostala i Lenka Dusilová, která si s Tatáčema střihla hned čtyři songy. Asistovala i u křtu DVD Ležatá Letná 2011, na němž je záznam loňského koncertu na Letné. DVD bylo pokřtěno šumem a to tak, že za zrnění obrazovek jak z dob černobílých televizí si Milan Cais alias Bublajz s Lenkou Dusilovou předali DVD skrz ledkovou mříž, za níž byla kapela několikrát během koncertu dobrovolně uvězněna.

tata-bojs_210Na své si přišli i skalní příznivci, kteří čekali na své oblíbené starší pecky. Zazněl Trilobeat, jedna z nejoblíbenějších Attention Aux Hommes! a první pokus o rozloučení proběhl po písni Pěšáci. Rozvášněné publikum ale nenechalo partu z Hanspaulky odejít jen tak a vymohlo si přídavek. Na ten se na pódium do třetice vrátila Lenka Dusilová, aby si s klukama zazpívala hitovku Šťastnější. Celou tu velkou slávu uzavřela Skovka, tentokrát oblečená do tanečního, Underworld - Born Slippy, hávu, aby ještě naposledy přivedla rozpařený kotel k extázi.

Tata Bojs opět beze zbytku předvedli vychytanou show, jak je ostatně jejich dobrým zvykem. Od vymakaného a zajímavostmi osvěženého playlistu přes super vizuální efekty ozvláštněné ledkovými mřížemi. A že byly na začátku nějaké nedostatky? Ale no tak! Tata Bojs jsou také jenom lidi a navíc ochotní pro své fanoušky potit krev. Doslova.

Říká se, že když kapela "umí", nepotřebuje na koncertech žádný cirkus okolo. O kvalitách Tata Bojs ale snad ani není nutné pochybovat. Navíc bez přidané hodnoty v podobě vizuální stránky si už dnes Tata Bojs nikdo nedokáže představit. A právě to dělá každý jejich koncert jedinečným a vyvolávajícím potřebu vidět i ten následující. Takže - kdo jde i příště?

tata bojs 17.10.2012



text: Marta Pušová, foto: Vojtěch Kubec


0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít