RECENZE: Z Kate Nash se stal fracek. Moc prima fracek

Vydáno 19.03.2013 | autor: redakce

Kate Nash dala křídla své třetí řadovce Girl Talk. Přeslazené holčičí povídání nečekejte, Kate na novince zvlčila. Spíš než dívce s mašlemi se teď podobá Courtney Love. A je to změna věru příjemná. Hell yeah!

RECENZE: Z Kate Nash se stal fracek. Moc prima fracek RECENZE: Z Kate Nash se stal fracek. Moc prima fracek


katenash-girltalkKATE NASH
GIRL TALK
Universal
15 trax / 52:49


Změna téhle kdysi střelené, ale přesto uhlazené Angličanky je docela šok. Asi jako kdybyste roztomilou devatenáctku Kate pustili na dva měsíce na prázdniny a z autobusu by po té době vystoupila jiná osoba - celá v černém, v roztrhaných punčochách, s piercingem bůhví kde, se silným make-upem a novým slovníkem, jenž nezná nic jiného než slůvka bitch a fuck. Na Kate asi přišla opožděně puberta, protože sama sebe na nahrávce Girl Talk teprve hledá.

Ono pátrání ale stojí za to. Rodačka z Londýna se sama postavila proti stylu, který ji proslavil, a natočila velice pestrou nahrávku, na níž se chvíli tváří jako hodná holčička, ale vzápětí vás silou podladěné kytary nakopne do rozkroku. Její nynější tvorba se dá nejvíc přirovnat k The Distillers a Hole. Někdejší sterilní projev nahradilo frackovité vřískání nebo melancholické popěvování.

Girl Talk má od všeho kousek. Jsou tu jemné vybrnkávačky jako Oh, jindy zase roztomile rozpustilé sbírání třešniček ala Cherry Pickin', pak zase upřímná porce syrovosti v Sister a v  OHMYGOD! zase vyplují na povrch pozůstatky minulé doby. Největším překvápkem je asi finální Lullaby For Insomniac, která vypadá jako intimní chvilka bez nástrojů, jež se však ke konci obrátí na honosnou, téměř až filmovou melodii.

Kdo měl tu čest slyšet Kate v Praze, mohl tušit, že chystaná deska bude čirý punk... Signál tomu ostatně dávala i adresa jejích oficiálních stránek s názvem My Ignorant Youth aneb jak Kate sama zpívá: "I've changed my mind, I've changed my face, I change all the time, So give me space."

Podstatnou část proměny Katiny osobnosti odhalují právě texty. V nich se vesele prohlašuje třeba za feministku, a pokud s tím máte problém, máte se jít... však víte co. Song Rap For Rejection zase nadhazuje téma sexismu a v Part Heart si pro změnu zpěvačka posteskne nad tím, že se stále cítí stejně bezvýrazně, ať dělá, co dělá.

Čerstvá černovláska má prý stále ráda pop, sama ale vytvořila desku, která se s tím slovem nepotkává ani na půl cesty. Girl Talk je v diskografii Kate Nash album, které konečně stojí za poslech. Do jejích holčičích tajemství je radost nahlédnout.

BEST TRAX: Sister, Oh, Conventional Girl, Rap For Rejection
ZKUS TAKY: Hole - Celebrity Skin, The Distillers - Coral Fang, Spinnerette - Spinnerette



Kristina Bílá
6/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít