Yann Tiersen drsně i něžně

Vydáno 27.03.2007 | autor: redakce

Multiinstrumentalista a zpěvák, známý spíše jako autor filmové hudby, předvedl Arše rockovou tvář. Ke slovu přišla viola i vrtačka, drtivé zvukové plochy proudily i skrze našeho redaktora Petra Metelku.

Yann Tiersen drsně i něžně Yann Tiersen drsně i něžně

YANN TIERSEN & BAND
19. 3. 2007 DIVADLO ARCHA, PRAHA


V den konání koncertu byla Archa naplněna po strop lidmi, z nichž velká většina si přišla poslechnout tklivé melodie z Amélie či Good Bye Lenin. Byli nejspíš překvapeni, když namísto komorního harmonikáře vystoupili s nadupanou rockovou show Muse. Ne, samozřejmě že nedošlo k omylu, kapely se nepopletly ani v Arše nevytiskli špatné programy. Vystoupil skutečně Yann Tiersen ovšem v poloze, která britské kytarové kouzelníky velmi připomínala.



Podivný metal linoucí se z reprobeden před vystoupením již dával tušit, že Tiersen se hodlá na podiu vyřádit. Kapela ve složení dvě kytary, basa, bicí a varhánky se do toho opřela s nevídanou silou a skvělý zvuk, na který jsme v Arše zvyklí ždímali až na hranici únosnosti. Rytmická sekce v určitých pasážích produkovala tak mohutné nízké kmitočty, že se někteří právem mohli obávat o statiku stavby. Jediné co mi na zvukovém projevu trochu nesedělo byla možná příliš hlasitá sólová kytara v jejímž jekotu zanikala Tiersenova hra.

Při stylu jakým kapela hrála je občas potřeba si vydechnout a tak vůdce gangu nechal promluvit své multiinstrumentální sklony. Sem tam uchopil housle, jindy xylofonek a došlo i na garmošku. Sólový kytarista zase překvapil jekotem, který ze svého nástroje vyloudil pomocí akumulátorové vrtačky.



Na onen večer mnoho z přítomných dlouho nezapomene. Skvělá atmosféra, opravdu nesmírně nadaní hudebníci a bezvadný zvuk. Bylo sice trochu přetopeno, ale trocha potu k tomu rocku patří, no ne?

Petr Metelka

www.yanntiersen.com

Fotoreport z koncertu najdete NA TOMTO ODKAZU.

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít