RECENZE: Ronnie James Dio má hardrockový památníček This Is Your Life

Vydáno 27.07.2014 | autor: redakce

Hardrocková ikona Ronnie James Dio byl zpěvákem srovnatelným s nesvatou čtveřicí žánru Gillan - Coverdale - Plant - Osbourne a tribute natočený kolegy z branže čtyři roky po jeho smrti patří k těm nejlepším poctám. Už proto, že příliš nesmrdí kšeftem ani lacinými emocemi a většina z hvězdných zúčastněných odvedla zatraceně dobrou práci.

RECENZE: Ronnie James Dio má hardrockový památníček This Is Your Life RECENZE: Ronnie James Dio má hardrockový památníček This Is Your Life


Ronnie James Dio - This Is Your Life coverRONNIE JAMES DIO

THIS IS YOUR LIFE
Rhino Records / Warner Music
14 trax / 74:22

Tracklist: Neon Knights, The Last In Line, The Mob Rules, Rainbow In The Dark, Straight Through The Heart, Starstruck, Temple Of The King, Egypt (The Chains Are On), Holy Diver, Catch The Rainbow, I, Man On The Silver Mountain, Ronnie Rising Medley, This Is Your Life, Buried Alive

Zpěvák, na jehož počest bylo v roce jeho úmrtí pojmenováno hlavní pódium na festivalu Masters of Rock, byl mimo jiné frontmanem Rainbow a Black Sabbath a dlouhá léta si vedl poměrně úspěšně jako sólista. A právě do tohoto období jeho kariéry, tedy přibližně do dekády 1974 až 1984 sáhli účastníci vzpomínkového alba, které je Diovým solidně vystavěným hardrockovým památníčkem.

S Rainbow, do kterých Dia a další členy skupiny Elf přizval v roce 1974 dřívější kytarista Deep Purple Ritchie Blackmore, nazpíval Ronnie tři studiová alba a mnoho dalších nahrávek. Na tributu najdeme čtyři včetně vynikajícího čtyřdílného medley, kterým přispěla Metallica a které zní opravdu více jako Metallica než Dio a Rainbow. A záleží na přístupu posluchače k podobným tribute projetům, např. k baladě Temple Of The King, kterou Scorpions pojali zcela po svém a klidně by ji mohli zařadit na své vlastní album. Další baladu Catch The Rainbow z repertoáru Rainbow si vybral někdejší zpěvák Black Sabbath a Deep Purple Glenn Hughes, který bohužel nedosahuje kvalit Diova hlasu a na výsledku je to znát. Další výrazný hlas, Rob Halford, uspěl v případě Man On The Silver Mountain mnohem lépe než Hughes. Opravdovou pochoutkou je pak pecka Starstruck. Tu si vybrali Motörhead doplnění zpěvákem Saxon Biffem Byfordem a ten nahradil Lemmyho na jedničku, protože z téhle skladby tryská energie jako islandský gejzír.


V roce 1979 nastoupil po vyhazovu Ozzy Osbournea Dio do Black Sabbath a jeho první album s legendární kapelou Heaven and Hell z roku 1980 otvírá píseň Neon Knights s níž na tribute přispěli Anthrax. Joey Belladonna se v ní místy blíží gillanovskému projevu a za pozornost stojí skvělé kytarové sólo, Další kytarovou parádu dodali Adrenaline Mob v podobě Mob Rules ze stejnojmenné sabbathovské desky. Někdejší Diův spoluhráč Jimmy Bain si vybral skladbu I z desky Dehumanizer a spolu se zpěvákem Onim Loganem nabízejí poměrně pietní verzi. Po stejném albu sáhl i Jamie Jasta z Hatebreed a zvolil si nenápadnou Buried Alive, na které nic nezkazil ani nepřidal.

Marné nejsou ani covery z prvních dvou Diových sólových alb Holy Diver a The Last in Line. Zpěvák Corey Taylor (Slipknot) a kytarista Satchel (Steel Panther) v Rainbow In The Dark zaexperimentovali, když klávesový motiv nahradili kytarou, ale nic tím nezkazili. Průměrným kouskem je pak Straight Through The Heart v podání Halestorm, naopak překvapivě dobře si poradila s Egypt (The Chains Are One) Doro Pesch, jejíž ženský hlas je navíc oživením nahrávky. Titulní skladbu Holy Diver si trochu nečekaně vybrali metalcoristé Killswitch Engage a vygradovali ji po pomalejším rozjezdu do neuvěřitelných otáček. Další titulní skladby Last In The Line si vybrala dvojice Tenacious D. se zpívající hercem Jackem Blackem. Emocemi to rozhodně zaostává za originálem a některé Diovy fanoušky možná naštve určité lehké vyznění celé písně, ale zakomponování flétny je roztomilé.

Cennou součástí tributu je This Is Your Life, silná skladba zpívaná ještě Diem, připomínající svou naléhavou atmosférou a nefalšovaným smutkem slavné Mercuryho Show Must Go On, tedy píseň, kterou interpret ani tak nezpívá jako prožívá.

BEST TRAX: This Is Your Life, Starstruck, Ronnie Rising Medley
ZKUS TAKY: Rainbox - Long Live Rock'n'Roll,  Black Sabbath -  Mob Rules, Dio - Holy Diver


Roman Jireš
6/7

 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít