RECENZE: Lenka Dusilová a Baromantika - i smrt jim sluší

Vydáno 26.09.2014 | autor: redakce

Poté, co se Lenka Dusilová před pěti lety spojila s nadanými muzikanty z Baromantiky, bylo jasné, že šlo do budoucna o skvělou volbu. Za tehdejší album získala Anděla a úspěchu se dočkal i loňský živák Live at Café v lese. Spolupráce s Baromantikou letos vrcholí albem V hodině smrti.

RECENZE: Lenka Dusilová a Baromantika - i smrt jim sluší RECENZE: Lenka Dusilová a Baromantika - i smrt jim sluší


lenka dusilova v hodine smrti COVLENKA DUSILOVÁ A BAROMANTIKA
V HODINĚ SMRTI
Supraphon
12 trax / 45:21

Tracklist: Indiánky, Tětiva, Ricardo, May Day, Duszo moja, Taka fei, Tichá – černá, Summer Time, Archiv dní, Snad jen, Epitaph, Dvanáctá

Vrchol spolupráce nemusí nutně znamenat její konec, i když ani to Lenka v připravovaném rozhovoru nevylučuje. "Těšíme se na turné a pak děj se vůle boží. Máme jasno v tom, že to nebudeme řešit," říká o budoucnosti s Baromantikou. Tu tvoří Beata Hlavenková, Patrick Karpentski, Viliam Béreš a Martin Novák.

Práce na albu sice finišovaly až v létě 2014, ale první nápady a nahrávky si sestava zaznamenávala už na začátku loňského roku. Původní termín vydání, jaro 2014, byl později odložen z důvodu Lenčiného těhotenství. Ta je nyní spokojenou maminkou malého Edy a dokončení alba V hodině smrti tak nic nebránilo.

První odtajněná skladba nese název Indiánky. Ta provázela i kampaň na Hithitu, kde mohli fanoušci vydání nové desky podpořit. Místo požadovaných 130 tisíc se nakonec vybralo téměř 210 tisíc korun, a to i díky méně tradičním odměnám, jako je oslava Silvestra s kapelou, věnování písničky na křtu nebo třeba Baromantika převlečená za Mikuláše.


Na první pohled ponurý název v sobě skrývá daleko více než jen smrt, umírání a trápení - ba naopak. S negativní stránkou něčeho končícího mají skladby společný jen emotivní náboj. Deska není o umírání, ale o přerodu, transformaci a nových věcech. Podle autorů totiž nemůže něco nového a jedinečného vzniknout, aniž by předtím nějaká část svým způsobem nezanikla.

Toto poselství kapela otiskla do dvanácti skladeb, které jsou plné protikladů. Sám za sebe hovoří už fakt, že je to přesně to album, o kterém by fanoušci Lenky Dusilové před patnácti lety neřekli, že něco takového vydá. Na druhou stranu je to přesně to album, které si každý fanoušek Baromantiky před třemi lety vysnil.

Rychlé rytmy střídají pomalé, češtinu střídá angličtina nebo třeba polština. Podmanivý hlas charismatické zpěvačky se doplňuje se zpěvem Davida Kollera nebo Dana Bárty. Ostatně složení hostů snad být lepší ani nemohlo: jména jako Justin Lavash, Oskar Török, Marek Minárik nebo Miloš Dvořáček nepotřebují další komentář. Na nové desce muzikanti skvěle ovládli umění gradace, které je dovedeno do dokonalosti ve skladbě Tichá - černá, se zmíněným Davidem Kollerem a skvělým textem: "Dokud není ve tvé duši, tak ti černá hodně sluší, dokud není ve tvých očích, tak mě ze snů nevyruší."


V hodině smrti je bezpochyby jedno z nejlepších alb roku 2014 i mimo svůj žánr. A to i přesto, že je na první poslech těžko uchopitelné, a je věnováno náročnějším posluchačům. Lenka Dusilová se z rockerky už dávno posunula k artpopové zpěvačce a na novém albu Baromantiky rozkvetla do své další podoby. V hodině smrti je ideální deska pro dlouhé podzimní večery se sklenicí vína.

BEST TRAX: Indiánky, May Day, Tichá – černá
ZKUS TAKY: Václav Neckář - Dobrý časy, Květy - V čajové konvici, Zrní - Následuj kojota

Hedvika Pajerová
5/7

 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít