LAURIE ANDERSON - Life On A String

Vydáno 30.12.2006 | autor: redakce

MÁLOKDO BY za habitem této drobné, rozcuchané, šarmantní a vtipné babizny hledal největší hvězdu multimediálních spektáklů na newyorské a posléze světové scéně.
Od doby, kdy v prostoru umělecké skupiny The Kitchen hledala hranice zvuku, uplynulo moře času. S novými projekty si Laurie dává na čas, umí se koncentrovat celá léta, než obnaží nějaký kousek v premiéře, která pak ale stojí za to. Její sedmihodinové dílo United States bylo kritiky označeno jako opera budoucnosti.
Tentokrát nechala mnohdy pro ni klíčovou elektroniku a projektory v kůlně, a nový projekt postavila spíše na lidech a nástrojích. Výsledek pak napovídá, jaký že to je rozdíl mezi hysterickou nervozitou a tvůrčím neklidem. Hosté, jako např. kytarista Bill Frisell, bubeník Joey Baron, Minu Cineli nebo saxofonista Chris Speed, obstarávají atmosféru komorního jazzu, zatímco zvukoví experti Hall Willner a Van Dyke Parks aranžují desku do nezaměnitelné elegické, elegantně temné podoby.
Tedy žádné multimediální scénické okouzlení klasikem obsese Melvillem, jako tomu bylo před dvěma lety v Songs And Stories Of Moby Dick. LAURIE ANDERSON na svém novém albu nabízí skrze neuvěřitelně přitažlivou hudbu svůj pohled na osamocení, skepsi, ultimativní lidskou nepoučitelnost, zlo a to vše v temně krásných písních. A protagonistka, přes veškerou exkluzivitu své tvorby, není rukojmím a majetkem skupinek vrtošivých intelektuálů a snobských černokněžníků. Pro všechny, kteří toto dítě bolestného New Yorku (v současnosti žijící s Lou Reedem) doposud ignorovali, je album Life On A String skvělou příležitostí vstoupit do jeho záhadného a popovým molochem nevybrakovaného světa.

LAURIE ANDERSON - Life On A String LAURIE ANDERSON - Life On A String

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít