Let It Roll: Párty jako řemen

Vydáno 03.08.2010 | autor: redakce

Letošní třetí ročník největšího open-air drum&bassového festivalu Let It Roll, který se konal 23. a 24. července v areálu pískovny Oplatil u Pardubic, měl svým návštěvníkům opravdu co nabídnout.

Let It Roll: Párty jako řemen Let It Roll: Párty jako řemen

Za svou historii si tento festival vybudoval mezi posluchači zlámaných beatů výborné jméno a každoročně vozí k nám do Čech špičku světových DJs. Mohli jsme se tak letos těšit na více než 70 různých interpretů jak z českých luhů a hájů, tak i na profláklá jména světové scény. Hlavními headlinery byli zástupci britských labelů Hospital Records, Lifted music a Soul:R, mimo jiné takové hvězdy jako Sub Focus, High Contrast, Spor nebo Tony Coleman z London Elektricity. V prostoru areálu byla umístěna tři podia, takže si každý jistě vybral podle svého vkusu.


Pátek:
Ti, kteří na Let It Roll vyrazili o něco dříve, rozhodně neprohloupili, protože si mohli užít koupání v blízkém jezeře za slunečného počasí. Pro návštěvníky byly přichystány čtyři kempy + 1 VIP s dostačující kapacitou. Celé zázemí festivalu hodnotím velice pozitivně, v areálu ani v kempu nic nechybělo. Stánků s občerstvením bylo opravdu mnoho, nabízely všechno možné od steaků až po čínu za překvapivě rozumné ceny. Hudební produkce začala v 17:00 nejprve ve stanu, kde byla umístěna nejmenší Wakata stage, kde se prezentovali méně známí DJs hrající pohodový chillout, trip-hop, jungle a řízný dubstep.


Dav lidí proudící do festivalparku neustále sílil a lidé už netrpělivě vyhlíželi start produkce na hlavní stagi. O ten se postarala česká dvojice Rido&Beast67, která to vzala pěkně zostra, a jako warm-up před hlavními hvězdami se osvědčila na výbornou. Zahřátý dav poté přivítal DJku Katchu, kterou doplňovala skvělá MC. Bohužel, během vystoupení Katchy se spustil hustý liják, který během okamžiku přeměnil většinu areálu v močál plný bahna. Uprostřed areálu se tak vytvořilo jezero, kde bylo až po kotníky vody. Pohyb mezi jednotlivými stagemi byl celou páteční noc obtížný, jelikož organizátoři vyštěrkovali jen úzký pruh cesty. Velký respekt pro všechny, kteří navzdory počasí pařili celý zbytek večera.


Po Katche nastala neplánovaná změna v line-upu, protože Original Sin z neznámých důvodů nedorazil, a tak na scénu nastoupil DJ Matrix, polovina dua Matrix&Futurebound. Matrix ale nic kloudného nepředvedl, a tak ještě že po něm nastoupil Sub Focus. Ten hned na úvod odpálil pecku Rock It, která dostala publikum do varu, a ve stejném rytmu se nesl celý jeho set. Předvedl jak songy z jeho jediného debutového alba, tak i některé povedené singly a remixy, samozřejmě nechyběl Timewarp na několik způsobů. Příznivci liquid funku jistě nemohli vynechat vystoupení DJs Calibre a Marcuse Intalexe na vedlejší Radio 1 Take Control stagi. Po Sub Focusovi se na scéně ve tvaru stříbrného letadla objevil Futurebound, který pouštěl opravdu povedený set. Patřil k tomu nejlepšímu, co bylo v pátek večer slyšet.


Futurebound představil jak svoje starší tracky jako Knight riders, tak i „brand new“ remixy. Déšť však neubíral na intenzitě a pod střechu hlavní scény se tlačilo stále více lidí. Značně zmoklý a zabahněný dav tak přivítal zhruba kolem třetí hodiny ranní vycházející hvězdu na poli DnB, DJe Temper D. Ten ukázal svůj drsný styl a svoji kvalitu. Vytrvalci poté pařili až do rána na české matadory dnb taneční scény Pixieho a Sukiho.


Sobota:
V sobotu dopoledne déšť ustal a organizátoři se ihned pustili do práce se spravováním zabahněného areálu. Většinu bahna odvezl bagr a zem byla zasypána pilinami. To dost zlepšilo úroveň sobotního večera, ačkoliv kolem hlavní stage se to moc neprojevilo. Sobotní line-up vypadal velice pěkně, sliboval vystoupení skupiny kolem Hospital records na hlavní scéně (B-Complex, London elektricity, High Contrast, Marky) a Lifted crew na vedlejší Take control. Sobotní večer pro mě začal s vystoupením slovenského producenta B-Complexe, který svým liquid dnb parádně rozvlnil dav do rytmu jeho pecky Beautiful lies. B-Complex sklidil za svoje vystoupení bouřlivý potlesk.


Mezitím na vedlejším podiu vystupovala česká legenda Philip TBC. Na hlavní stage po B-Complexovi nastoupil Tony Coleman a.k.a. London Elektricity, který si svůj pobyt na scéně vyloženě užíval. Pouštěl jednu taneční pecku za druhou a MC Wrec mu zdatně sekundoval. Poté nastala změna v line-upu, protože High contrastovi uletělo letadlo, takže ho mezitím nahradil DJ Marky doplňovaný MC Staminou. Marky&Stamina absolutně strhli publikum, které zpívalo jednohlasně Markyho hymnu LK. Tento brazilský producent ukázal, že je i velký bavič, když chytil gramofon v podpaží a scratchoval, jako by hrál na kytaru. Marky předvedl dle mého názoru nejlepší výkon sobotního večera na hlavním podiu.


Po Markym přišel asi nejoblíbenější producent této elektronické hudby v ČR, DJ High Contrast. Jeho set mě ale nijak neoslovil a byl pro mě spíše zklamáním. Na svém vystoupení loni v pražské Roxy zahrál mnohem lépe. Kdo v této době přešel na druhou stage do Take Control stanu, rozhodně nemohl litovat. Zde v této době vystupovalo americké trio producentů Evol Intent, které rozskákalo přeplněný stan svým jump-upem a temným drum&bassem. Na to hned navázal Spor svým velice originálním stylem. Nebál bych se tvrdit, že Spor předvedl jednu z nejlepších show na tomto festivalu, opravdu stál zato slyšet. Jeho řízná, rychlá muzika nenechala nikoho v klidu.



Ukázal jak svoje pecky jako Dreadnought, Molehill, 1up, tak i remixy jako Stompbox. V časných ranních hodinách si ještě užili pozornosti publika mladý producent Gemini a po něm X-Morph. To už začínalo svítat a většina návštěvníků se odebírala směrem do stanového městečka užít si trochu zaslouženého odpočinku po dvou propařených nocích. Let It Roll nemohl žádného fanouška tohoto hudebního žánru zklamat. Jedinou vadou na kráse festivalu byla nepřízeň počasí, se kterou však vybavenější návštěvníci neměli problémy. Těším se na další ročník tohoto festivalu, jestli organizátoři dokáží tuto akci posunout ještě o něco dál.

text Martin Špale, foto Leoš Horký

Fotoreport z Let It Roll najdete zde.

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít