Ben Cristovao interview: Mám unikátní kód k 15 milionům lidí

Vydáno 11.07.2014 | autor: redakce

Ben Cristovao od svých začátků v pěvecké soutěži ušel dlouhou cestu. Právě vydal svou třetí desku, je úspěšným autorem, textařem a interpretem, točí skvělé klipy. Jednoduše řečeno, jede bomby.

Ben Cristovao interview: Mám unikátní kód k 15 milionům lidí Ben Cristovao interview: Mám unikátní kód k 15 milionům lidí


Ben Cristo 2014 02Ben Cristovao


Dáváš si hodně záležet na klipech. Jsou to nápady z té hlavy? Financuješ si je sám?

Záleží na konkrétním klipu. Mám výbornej tým lidí kolem sebe jako je Tomáš Kasal nebo Michael Šroubek. Dokážou udělat skvělý divadlo s minimálním rozpočtem. Třeba Bomby nebyly superlevný, ty stály asi čtvrt milionu a dali jsme je dohromady bez sponzora. Každopádně se rozhodně vyplatilo ten klip natočit. Nastartoval pro mě novou éru. V ostatních klipech používáme product placement, kterej sice nezaplatí celej klip, ale aspoň část.

Sám v klipech hraješ. Jak se vlastně cítíš před kamerou?
To je důvod, proč jsem začal hrát v Ordinaci v Růžové zahradě. Ať už to na lidi působí jakkoliv, produkce seriálu je absolutně profesionální. Natáčíš každej den, máš na sobě tři kamery, soustu světel a zjistíš, jak se v takovém prostředí pohybovat. Dalo mi to spoustu zkušeností a díky tomu se nebojím natočit klip, který bude spíše takový minifilm. Budu hrát gladiátora. (smích)

Kvůli tomu na sobě tolik makáš fyzicky?
Aby to opravdu vypadalo věrohodně, tak jsme si řekli, že by bylo dobrý, abych měl nějakých pětadevadesát kilo ve svalech, což fakt není málo. Musím opravdu v kuse jíst, cpát do sebe proteiny. Mám tři různý trenéry, na body building, na kondičku a na kardio, a taky chodím na šerm. Makám jak blázen každej den.

Jak se ti to slučuje s životním stylem?
Přes den mám hodně práce, přijdu domů až kolem deváté po tréningu a pak teprve mám čas na kámoše a tak. Nebo si v noci stříhám videa, takže chodím spát ve klidně ve čtyři ráno. Občas už mi do toho zpívaj ptáci, takže je těžký usnout. (smích) Pak vstávám kolem desátý. Pátky a soboty mám vystoupení, a tak to půjde minimálně do prosince.


Vydal jsi svou třetí desku Made In Czechoslovakia. Kdo dělal ilustrace na coveru?

Ty jsem dělal já (smích). Strašně jsem nejdřív řešil, co tam dát, kdo udělá fotky, kdo to celý zpracuje, a už jsem tím byl trošku otrávenej. Jednou jsem si tak maloval ve studiu a protože mám na albu spoustu featuringů, tak jsem všem nakreslil jejich hlavy a řekl jsem si, že to je super nápad. Ten nápad vznikl taky díky mýmu pětiletýmu bráškovi. Jednou za týden se o něj starám, jdeme na zmrzlinu, do parku, učím ho na skejtu. Uvnitř bookletu mám kresbu i od něj, bagr a sněžnou rolbu. (smích)

Taky máš sestru Biancu, která žije v LA. Co dělá?
Sestra je scénáristka, má za sebou poslední ročník scénáristický školy a celá rodina za ní jedeme na promoci.


Nelákalo tě vydat se za ní a rozjet kariéru tam?

Nemám ambice se rvát mezi statisíce lidma, aby mě nekdo podepsal. V Česku mám unikátní kód k patnácti milionům lidem, a to je čeština. To mi dává strašnou výhodu, protože styl co jedu, tu dělám jenom já. Můžu zkoušet experimenty, na albu mám třeba tři bonusy v angličtině, ale k lidem, co mě poslouchají, se nemůže žádnej z těch Taio Cruzů a Chrisů Brownů dostat tak blízko. Protože třeba nemají tak dobrou angličtinu, nebo je to sdělení v cizím jazyce odlišný.

Tvoje předchozí alba byla stylově hodně roztřístěná, jako by ses pořád hledal.
I na tomhle albu se pořád hledám. Ale už máme klíč, co lidi baví, jaký melodie dávat, a přes svoje vlastní chyby jsme se toho hodně naučili. Dělám od začátku se stejnýma lidma, což je obrovská výhoda, protože tou cestou jdeme spolu a neustále se zlepšujeme.

Když jsi se přihlásil do Superstar, šel jsi tam jako zpěvák. Měl jsi tehdy zkušenosti i s rapem?
Já myslel, že je to talentová soutěž, vlastně jsem tam nešel ani tak zazpívat (smích). Tehdy jsem ani nevěděl, co je bránice, natožpak, abych rapoval. Po soutěži jsem začal chodit na zpěv, a řekl jsem si, že v tom jednou prostě budu dobrej.

Ben Cristo 2014 03

Ben Cristo 2014 04

Co pro tebe bylo těžší se učit, zpěv nebo rap?
Když se člověk naučí zpívat, k rapu už je to jen krůček. Máš rytmiku, kontrolu nad hlasem, větší rejstřík hlasu. Chodím teď k Hance Peckový, dřív jsem chodil ke zpěvačce Dannie, se kterou jsem měli i rádiovou show. Od tý doby, co jsem vydal svůj první rapovej song Prdel, na to už bohužel nemám čas.

Nedávno jsi se objevil ve videu "Podporuj muziku". Jedním ze sponzorů byla i kontroverzní OSA. Jak ji vnímáš jako organizaci z pohledu autora a posluchače?
Pro mě je super, že se někdo jako OSA stará o autory. Rádia a televize vydělávají nemalý peníze z reklam, tak mi přijde přirozený, že lidi, co jim generují ten obsah vysílání, tedy muzikanti, by za to logicky měli být placený taky. Moje produkce je třeba opravdu drahá, jak songy, tak videa. Vydělám si sice hodně peněz vystupováním, ale investuju je zpátky do hudby. Když jde o moje sales, o propagaci mýho alba, říkám lidem otevřeně, že jestli je to baví a vidí v tom tu hodnotu, tady máte linky, kde si můžete album koupit. Pokud nemáte peníze, nebo je pro vás stovka hodně, stáhněte si to zadarmo a jsem rád, že to posloucháte. Tuhle kampaň jsme dělali proto, ať si lidi uvědomí, že všechno stojí peníze. Ale ať se k tomu postaví, jak chtěj.

Kromě toho že si skládáš hudbu, píšeš si i texty. Nepřijde ti že v češtině zní texty tak nějak drsněj a perverzněj než anglický? "A když na chvíli nemůžu dál - lehnu na záda jako král. A zespoda koukám na tebe. Fuck it. Udělám se do tebe!"
Angličtina je postavená na zpěv. Každý slovo se rýmuje, je tam spousta samohlásek. Song Postel v češtině byl třeba velká odvaha. To je nejperverznější song, co jsem napsal, ale skvěle funguje. Doufám, že jednou napíšu songy, jako píše třeba Hapka a Horáček. Miluju jejich styl, jak si umí hrát s češtinou. Ale je mi dvacet šest a mám čas na tom pracovat.


Na albu máš dost featuringů, například s Egem, ve společném songu Molly bojuješ proti drogám.

Ten song je hodně kontroverzní, spousta lidí mi i vyčítala, že je převzatej od Tayga. Ale ve skutečnosti je to počítčová hra, kde jede hláška  "I'm looking for Molly", kterou říká robot. A tenhle sampl se používá ve spoustu housových i jiných tracích. Co se týče mého vztahu k drogám, tím, že dost žiju nočním životem, si hodně všímám lidí, co berou trávu, kokain, MDMA, extázi. Jede v tom mnohem víc lidí, než jsem si myslel. A chtěl jsem ukázat, že můžeš být cool, i když to nebereš. Základ je, aby to nebrali tví kamarádi, pak tě to semele taky. Je důležitý se obklopit správnejma lidma. Kdyby některej z mých kámošu bral kokain, tak mu dám facku (smích). Já osobně mám třeba špatný zkušenosti i s marihuanou, ale vidím na ostatních rapperech, že jim to pomáhá v tvorbě. Věci, co dělá Hugo Toxx, Majk Spirit třeba zbožnuju.

ben cristovao Made In Czechoslovakia COV

Co děláš na party ty?
Já se zkalím jak dobytek. (smích)

Jak tě napadla spolupráce zrovna s Egem?
Je to rapová legenda. Jeho věci mají přesah. Když mi poslal svou sloku, tak se mi pak vůbec nechtělo psát, protože jeho vyjadřování bylo epický. V jedný sloce popsal celou generaci. Takže jsem se na týden zavřel do studia a napsal jsem asi pět verzí.

Kdo koho oslovil?
Ego dostal beat od mých producentů Glowsticks, a ozval se mi, jestli to nedáme spolu. Ty bláho, já byl úplně v prdeli (smích). Ega znaj lidi i od osmadvaceti nahoru, což pro mě není úplně typický publikum a byla to pro mě obrovská výzva.

Taky jsi spolupracoval s Ektorem. Jak vnímáš jeho nedávné excesy, které proběhly médii?
Ektor je pro mě kámoš, znám ho ještě předtím, než jsme oba začali rapovat a je to drsnější týpek. Je upřímnej. Nemá rád levný holky a je velmi razantní. Ale nerad soudím něco, kde jsem nebyl a nerad bych se pouštěl do nějakýho komentáře. Bylo to jeho rozhodnutí, za který si ponese následky.

Jak vznikla spolupráce se zpěvákem Ezym?
Seznámil nás náš manažer a já jsem si všimnul, že má sakra dobrej hlas. Já mám nějaký limity, vím, co si můžu dovolit. Ale on je co se týče rozsahu totální hovado (smích). Nabídl jsem mu, že bych pro něj mohl něco napsat. Taky se mnou jede jako host na turné.

S kým vším jsi na stagi, plánuješ i živou kapelu?
Vystupují se mnou akrobatičtí tanečníci Kenny a Fugi, DJ Abdu, MAAT, což jsou rapeři z Hradce. Do budoucna plánuju živou kapelu,  se kterou začneme hrát už v létě na Hradech a na podzimní tour.

text: Tereza Vavroušková

 


 

Ben Cristo 2014 TOP

zavřít