Rock DJ (12.): Tomáš Konůpka z Android Asteroid a Mydy Rabycad

Vydáno 26.07.2015 | autor: Hedvika Pajerová

Tomáš Konůpka je bubeník známý především z Navigators, kde hrál mimo jiných s Martinem Svátkem nebo Erikou Fečovou. V současné době se ale soustředí především na svůj projekt Android Asteroid a na kapelu Mydy Rabycad, ve které hraje na bicí a produkoval jí také poslední album Glamtronic.

Rock DJ (12.): Tomáš Konůpka z Android Asteroid a Mydy Rabycad Rock DJ (12.): Tomáš Konůpka z Android Asteroid a Mydy Rabycad

 

IMG 2792Tomáš Konůpka vystupuje s Android Asteroid i Mydy Rabycad

STÁLÝ HOST

Mydy Rabycad je mladá česká formace, která hodně vychází z electroswingu. Jádro kapely tvoří čtyři nadaní muzikanti, kteří si přibírají na koncerty stálé hosty Ondřeje Slánského a Tomáše Konůpku. Ten hraje na bicí, ale na starosti toho má více – například produkci posledního alba Glamtronic. "Pro člověka, který by mohl být jejich táta, je skvělé tam s nimi být. Oni neřeší nemoci ani hypotéky, prostě jsou v klidu," směje se Tomáš.

Jako jedno z mála současných českých jmen sklízí Mydy Rabycad úspěch i v Evropě, aktuálně dobývají Anglii: "Pro mě je Anglie top, co může být. V Americe jedou po 'hype and fame'. To nejdřív musíš kolem sebe udělat a pak jedeš," vysvětluje Tomáš. "V Anglii musíš být něčím speciální, dělat něco nového. My s Mydy hrajeme muziku, která tam vlastně neexistuje," dodává. Je prý složité vozit "za kanál" muziku, která je pro Angličany běžná. Britové totiž mnohem víc oceňují věci, které jsou u nich neobvyklé, což Mydy Rabycad svojí fúzí jazzu, electroswingu, funku a soulu přesně splňují. "Ale nic se neděje jen tak samo od sebe," přemýšlí Konůpka a hned se smíchem dodává: "Petr Kužel Blažek, náš manažer a zvukař v jedné osobě, je zodpovědný za náš hype and fame."

AndroidAsteroid-RedBullStudio-Vadim-YarahBravo 2Android Asteroid v Red Bull Studiu

Kromě Mydy Rabycad má svůj vlastní projekt Android Asteroid, se kterým už vydal tři alba a čtvrté je v přípravě: "Hraju na bubny, skládám veškerou muziku a produkuju desky," rozvádí svoji roli. Výsledkem společného úsilí je trocha hip hopu, jazzu, soulu, downtempa a elektroniky - od každého něco. To vše na živé nástroje, s notnou dávnou hypnotiky. "Nedělali jsme to s žádnými přehnanými ambicemi, ale už druhou desku jsme nahrávali v Abbey Road, kde se o technickou stránku staral Lukáš Martinek, a dostali jsme pozvání do Red Bull studia v Londýně," vysvětluje Tomáš, co následovalo po zániku Navigators. "S Navigators jsme hráli asi 2 – 3 roky skoro pořád. Když jsem se na koncertě přistihl, že myslím na něco jiného, řekl jsem si, že to už není dobře."

Android Asteroid jsou jediní Evropani od Německa na východ, kteří se do Red Bull studia dostali. Nejde si ho totiž jen tak snadno koupit - dostanou se do něj jen vybraní muzikanti na pozvání přímo od Red Bullu. Nedá se ale říci, že by díky tomu Android Asteroid usnuli na vavřínech: "K poslední desce Ikaros jsme jeli koncerty pro plné kluby, vyprodali jsme všechny desky i vinyly a byli jsme nominováni na Anděla v žánru hip hop." S Janem Pospíšilem si přitom kapelu založili více méně pro radost. O to více je vždycky překvapilo, že na každou desku vybrali dostatečné množství peněz pomocí crowdfundingu. "Děláme to z čisté radosti pro tu věc, a že to někoho kromě nás baví, je prostě boží," uzavírá Konůpka tuto kapitolu.

969950 10200154731336522 1306261046 nAMERICKÁ PRODUKCE

"Doma mám svoje studio, kde dělám i muziku do reklamy," začíná Tomáš vyprávění o svém dalším zdroji obživy. V tom hraje v současné době velkou roli režisér Vladimír Jedlička, který má na starosti spoty pro General Motors v USA: "Vyberou si tě na základě dema, protože se jim líbí, co děláš. Ty pak tvoříš a oni už ti do toho moc nezasahují, a když, tak přesně k věci. V Čechách je to často naopak – tam si tě vyberou a pak tě zaženou někam úplně jinam, jako kdyby chtěli někoho jinýho, což je na hlavu," směje se Tomáš a dodává, že mu americký model produkce samozřejmě vyhovuje. Jednu sérii spotů pro General Motors už složil, druhá ho čeká v letošním roce.

Ze studií, ve kterých produkuje hudební nahrávky, zmiňuje Studio Svárov Lukáše Martinka a barrandovské studio Rista Sokolovského. Obě dva také sloužila jako základní pilíře produkce CD Glamtronic Mydy Rabycad.

"Ještě také učím děti na ZUŠce, strašně mě to baví," uvádí další ze svých aktivit. A i když je mu jasné, že školství není obor, kde by se daly vydělat velké peníze, učí děti rád. Není totiž snad nikdo, kdo by se na bicí učil hrát z donucení, a navíc je to příležitost, jak jít ve stopách svého vlastního učitele. "Můj profesor Miloš Veselý mi ukázal cestu a za všechno, co umím, vděčím právě jemu. Já sám jsem už díky jeho cvičením dva lidi dostal z lehké hyperaktivity."


SETKÁNÍ S ROBOTEM

"Odmala jsem na party seděl u kazeťáku a vybíral, co se bude hrát. Kdykoliv mám šanci hudbu změnit, udělám to. Taky nemůžu být nikde, kde hraje divná hudba," vzpomíná na svoje první DJské zážitky. Skutečný zlom ale nastal až s DJem Robotem: "S ním jsem se potkal na doporučení Oriona, když jsme sháněli DJe s Navigators. Od něj jsem se naučil míchat, poradil mi vybavení. Začal mi dohazovat hraní a pak mě lidi začali zvát i přímo. Hraju díky němu."

NVGTRJako DJ NVGTR


Že DJing není jen o tom mačkat tlačítka, potvrzuje jedna začátečnická zkušenost: "První hraní bylo tuším na párty časopisu Board. Někdo po mě hodil kostku ledu," směje se Tomáš. Na otázku, proč na to vzpomíná se smíchem, odpovídá prostě: "To mě poučilo. Nemůžeš na rozjetý párty pouštět jen to, co chceš ty, ale i to, co chtějí lidi. Musíš najít ten balanc."

 

CO ZNAMENÁ VIDĚT NA PLAKÁTĚ TOMMY WEED?

"Znamená to, že se budu snažit udělat nejhustší mejdan, jakého budu schopen," upřesňuje Tomáš a se stejnou vážností dodává, že jeho doba hraní není omezená. Hraje i šest hodin - a čím déle, tím lépe: "Vždycky jsem byl trochu hyperaktivní, baví mě stát na nohou a tancovat, pouštět muziku."

IMG 2449 webTaké si plně uvědomuje, že DJ je tam pro lidi, kteří se přišli hlavně bavit. Proto také Tomášova příprava není nijak složitá: "Když jsem na akci už hrál, tak vím, co přijde za lidi. Když to nevím, zjišťuju od promotérů, kdo tam chodí, kdo hraje přede mnou a kdo po mě. Pak si připravím doma seznam tracků, který ve finále většinou vůbec nepoužiju. Přijdu, vidím lidi, zkusím na ně písničku, a co zabírá, tak na tom vystavím celý set."

Konůpka ale nepatří mezi pouštěcí DJs, jak by se na první pohled mohlo zdát: "Naživo skladby míchám, to mě baví nejvíc," potvrzuje a dodává, že nejčastěji při hraní kromě počítače používá gramofony.

Tomáš se také nedrží jedné přezdívky. Podle události, na které hraje, se střídají DJ NVGTR, DJ Papa Nakverst a Tommy Weed.

 

DJ NERESIDENT

"Nikde nejsem jako rezidentní DJ. Hraju nárazově, kvůli hraní s AA, Mydy Rabycad a kvůli rodině. Pokud chceš bejt pořádnej DJ a pořádnej táta, nejde to moc dohromady," krčí rameny a dodává, že pro něj je v současné době prioritou být "pořádnej táta" svých dvou dětí. "Pokud už ale někde hraju, o to víc si to užívám," zdůrazňuje s tím, že mezi jeho oblíbené pražské lokace patří kluby 2. patro, Groove Bar, Cross, bar Hoffa nebo třeba Loď Tajemství. "Pro Rádio 1 mám slabost. Když mě oslověj, tak hraju vždycky," dodává se smíchem.

Z Tomáše je na první pohled cítit, že je to člověk, co toho v hudbě hodně dokázal a velmi dobře ví, o čem mluví. V každé části svého příběhu nezapomene zmínit lidi, kteří mu k jeho současnému postavení pomohli, a také se několikrát ujistí, že se jejich jméno v tomto článku skutečně objeví. To všechno s obrovským nadhledem a nekončící dobrou náladou.

 

NEJBLIŽŠÍ TERMÍNY S KAPELAMI:

31. 7. High Jump, Hřiměždice – Mydy Rabycad
1. 8. Vostrov, Mnichovo Hradiště – Mydy Rabycad
7. 8. Slavonice fest, Slavonice – Mydy Rabycad
13. 8. Sziget, Budapešť – Mydy Rabycad
15. 8. Praha, H&M Loves Music, Riegrovy Sady – Android Asteroid
19. 8. Hip hop kemp, Hradec Králové – Android Asteroid
22. 8. Šumava Rocks, Sušice – Mydy Rabycad
28. 8. České hrady, Bezděz – Mydy Rabycad
29. 8. Rock for Church(ill), Vroutek – Mydy Rabycad
5. 9. Maui Waui Festival, Theberton (uk) – Mydy Rabycad
12. 9. Trojské vinobraní, Praha – Android Asteroid, Mydy Rabycad
19. 9. Fest der Kulturen, Hannover (d) – Mydy Rabycad

více na: www.mydyrabycad.cz a www.androidasteroid.com

 

Příště: DJ At Work & DJ Mojjo (100°)

text: Hedvika Pajerová, foto: archiv Tomáše Konůpky

zavřít