SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: River Phoenix (47.)

Vydáno 09.08.2012 | autor: redakce

Mnohé hvězdy šoubyznysu si kvůli předčasnému úmrtí vysloužily status „věčně mladých“.  Do této kolonky spadá i herec River Phoenix, který by 23. srpna ze svého dortu sfoukával 42 svíček.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: River Phoenix (47.) SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: River Phoenix (47.)

riverStejně jako v jiných případech i v tomto dopomohla k jeho glorifikaci až smrt. Z Rivera  Phoenixe se stala legenda, o které téměř 20 let po smrti vznikají nové a nové webové stránky, a jeho fanoušků ani s odstupem času vůbec neubývá. Zásluhu na tom však nemá jen přitažlivá tvář a tragický konec, ale i přirozený půvab a talent, kterým se River stihl prezentovat ve svém příliš krátkém příběhu.

BOŽÍ DĚTI
Phoenix, skutečným jménem River Jude Bottom, byl nejstarší z pěti sourozenců, kteří spolu s rodiči (aktivními zastánci sekty Boží děti) kočovali napříč americkým kontinentem. Rodina se živila misionářskou činností a sběrem ovoce v Jižní Americe, později se usadila ve Spojených Státech, kde matka získala práci v televizní společnosti. Všechny děti měly výborný hudební sluch a herecký talent, což se nakonec i odrazilo v jejich pozdější kariéře. Rain Phoenix je velice plodná hudebnice, spolupracovala například s R.E.M., Joaquin je zase významný hollywoodský herec, Summer je modelka a manželka Caseyho  Afflecka. Vlastně jen nejmladší Liberty k umění nijak blízko nemá. River se původně toužil stát kytaristou a zpěvákem, ale právě matčina televizní profese ho přivedla k herectví. „Odjakživa jsem chtěl být hudebníkem, ještě raději než hercem. Jenže dostat se k filmu bylo pro mě jednodušší, a protože je hranice mezi hudbou a filmem velmi tenká, věřím, že jednou skončím u kytary.“

936full-river-phoenixZLATÁ MLÁDEŽ HOLLYWOODU
Role v seriálech, které zpočátku dostával přes známosti, se už od dětství hromadily, což také zapříčinilo, že si šikovného teenagera s podmanivým pohledem začali všímat i filmoví režiséři. V patnácti letech ho čekal komerční úspěch ve snímku Badatelé a už jako osmnáctiletý přicházel po červeném koberci s nominací na Oscara za drama Running On Empty. Jeho vystupováním na plátně a hlavně jeho charismatem se nechal strhnout i Steven Spielberg, když si ho vybral do role mladého Indiana Jonese v prologu Poslední křižácké výpravy. Kromě filmování se však River stíhal věnovat i svojí kapele Aleka´s Attic, kterou založil se sestrou Rain, a hlavně neskutečnému množství oslav, pařeb a párty, tak typických pro zlatou hollywoodskou mládež. Kamarádství s Red Hot Chili Peppers či R.E.M. však znamenalo i náročný noční život spojený s alkoholem a drogami, které sice River několik týdnů před smrtí označil za „globální chorobu“, ale vyhnout se jim nedokázal. A to ani navzdory tomu, že kolem sebe vytvářel dojem slušného chlapce a přísného vegana se zdravým životným stylem.

UPÍŘÍ SMRT
Viper Room, známý podnik ještě známějšího herce Johnnyho Deppa na Sunset Strip v LA, byl v průběhu halloweenské noci roku 1993 úplně plný. 23letý River kromě oblíbeného svátku zapíjel ve společnosti Fley z RHCP nabídku na roli do filmu Interview s upírem.  Energii si přitom dodal tzv. speedballem (kokain+heroin) a dalšími drogami. Předávkování se nikdy nebál. „Někdy si přeju, abych nebyl tak sebevědomý, jako jsem,“ říkal River. Ve Viper  Room čekal na své sourozence. Už je však nikdy neviděl. Bratr Joaquin ho našel na chodníku  před klubem a číslo 911, které v rychlosti zavolal, už nepomohlo...

 

text: Katarína Šamajová, foto: archiv


river-phoenix top

 

zavřít