SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: David Williams (133.)

Vydáno 05.04.2014 | autor: redakce

Neúnavný dříč, kytarový mág a také producent podílející se na deskách nejedné megahvězdy. Po Quincym Jonesovi druhá nejdůležitější postava v hudebním světě Krále popu Michaela Jacksona – přesto persona masami přehlížená, bez osobních webových stránek i fanklubu na sociálních sítích. Zemřel nečekaně 6. března 2009 v Hamptonu ve státě Virginia; po mrtvici upadl do bezvědomí a byl hospitalizován, následné však podlehl zástavě srdce.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: David Williams (133.) SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: David Williams (133.)

David Williams se narodil 21. listopadu 1950 a hře na kytaru, která ho celosvětově proslavila, se věnoval od dětství. Pocházel z Virginie ve Spojených státech, kde se mu dostalo významné školy v pojetí hudby od Kennyho Burrella a Wese Montgomeryho. Díky jejich jazzovým pracím získal zručnost, kterou v životě plně zúročil. Už v osmnácti letech proto mohl nastoupit do dnes již legendární skupiny The Dells.

Michael Jackson by slavil 60 let: TOP 10 nejikoničtějších písní Krále popu

Williamsovo angažmá v populární skupině ale nemělo dlouhého trvání - vstoupil do armády a odjel bojovat do neslavné války ve Vietnamu. Vrátil se až v roce 1972 a opět nastoupil do The Dells, aby se svět konečně mohl dozvědět o jeho muzikantských schopnostech.

MOTOWN GUITARIST N. 1

Vůbec prvními, kdo si všimli mladíkova talentu, byli The Temptation. Odjel s nimi šňůru a rozhodl se přestěhovat do Los Angeles, kde pro schopného hráče byly šance prosadit se mnohem větší. I proto si spolu s Jamesem Jamersonem juniorem založili vlastní disco kapelu Chanson, v níž David Williams poprvé uplatnil i své skladatelské a pěvecké schopnosti.

Díky písni Don't Hold Back se mohla rozjet jeho kariéra coby úspěšného frontmana vlastní kapely. Životní pouť ho ale nakonec zavedla jinam a Chanson se tak navěky zapsali pouze jako skupina jednoho hitu.

V pokračování v předpokládaném plánu totiž Williamsovi zabránilo asi nejdůležitější setkání jeho života - od chvíle, kdy si ho vyhlédl Quincy Jones jako kytaristu pro první album Michaela Jacksona po přechodu do stáje vydavatelství Motown, už zůstal až do své smrti studiovým a sezónním hráčem. Třicet let pracoval pro nespočet hvězd a k vlastnímu projektu se nikdy nevrátil. Především tady tkví důvod, proč je většině konzumních posluchačů jeho jméno neznámé - nezdobí totiž titul ani jedné jediné desky.

monkey business - why be in when you could be out

DARA ROLINS, BRYAN FERRY A MONKEY BUSINESS

David Williams hostoval na debutové desce kapely Monkey Business vydané v roce 2000. Roman Holý to považuje za dílo veliké náhody. Během svého působení v New Yorku se totiž Dara Rolins na jednom z večírků pořádaných Brianem Ferrym potkala právě s Williamsem. Toho večera nezůstalo jen u slov, Dara Rolins zde pustila album Butcher's On the Road od Sexy Dancers. Williamsovi se natolik zalíbilo, že po několikerém přehrání desky ihned odsouhlasil spolupráci s autorem skladeb. A tak se tou dobou vznikající Monkey Business stihli zapsat na sáhodlouhý list Williamsových spolupracovníků.

Díky úspěchu alba Off The Wall a velké spokojenosti Quincyho Jonese s tím, co na desce David Williams předvádí, se počátkem 80. let stává dvorním kytaristou Michaela Jacksona a The Jacksons (Michaelův bratr Tito, původní kytarista kvintetu Jacksonových, již od té doby hrál na kytaru jen výjimečně). Navíc Williamse postupně angažuje čím dál větší počet nově se rodících hvězd slavného vydavatelství. The Pointer Sisters, Aretha Franklin, Diana Ross a Peter Allen jsou asi těmi nejslavnějšími jmény, s nimiž počátkem 80. let David Williams nahrával.

ZÁPIS DO GUINESSOVKY

Je tedy jasné, že na nejprodávanější album všech dob nemohl nahrát kytaru nikdo jiný než Williams - právě z Jacksonovy desky Thriller pochází Williamsův asi nejznámější kytarový riff ve skladbě Billie Jean. Od vydání Jacksonova opusu se David Williams nezastavil. "Můj vklad je jako používání koření - není ho potřeba moc, ale jen díky jeho správnému množství mohu skladbu udělat výjimečnou," tvrdil.

Kromě hry na kytaru začal s vlastní produkcí a významně pomohl buď s úplným začátkem či s restartem kariéry několika desítkám(!) top umělců v čele s Madonnou a Mariah Carey. Posledním objevem se před jeho náhlým smrtelným infarktem v březnu roku 2009 stala pop/jazzová zpěvačka Moira Cue. S takovou kariérou není divu, jaký světový rekord je Davidu Williamsovi připsán - v počtu aktivních spoluúčastí na hitech číslo jedna se mu nikdo na světě nevyrovná.

text: Viktor Mašát

Témata: David Williams, Michael Jackson, Bryan Ferry, The Dells

zavřít