SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Guru (135.)

Vydáno 19.04.2014 | autor: redakce

Když přijel v dubnu 2009 zahrát do Roxy, nikdo z přítomných netušil, že vidí Gurua naposled na vlastní oči. O rok později totiž podlehl rakovině. Nebývá pravidlem, aby američtí rappeři umírali přirozenou smrtí. Guru je tou nešťastnou výjimkou.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Guru (135.) SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Guru (135.)

guruČlen a zakladatel kultovních Gang Starr, jejichž produkce míchala newyorský jazz a hip hop, žil trochu jiný život než jeho kolegové z branže. Do světa (bývalých) pasáků, drogových dealerů a trestanců vstoupil inteligentně vzhlížející rodák z Bostonu, který absolvoval proslulou Morehouse College v jižanské Atlantě. Univerzita poskytující vzdělání pouze mužům tmavé pleti patří mezi poslední tři instituce svého druhu ve Spojených státech. Guru, vlastním jménem Keith Edward Elam, promoval z obchodní správy a hned nastoupil na manhattanský Fashion Institute of Technology v New Yorku. Školu nedokončil. Měl jiný plán - definovat zvuk newyorského hip hopu a stát se zakladatelem žánru jazz-rap.

AMBICE V MUZICE

Guru pocházel z ambiciózní rodiny - jeho otec se stal prvním soudcem tmavé pleti v Bostonu a matka zastávala vedoucí funkci ve veřejném školství. Zpráva, že jejich syn nechal školy, aby se mohl věnovat muzice s rodinou pořádně zamávala. "Měl jsem se stát profesorem, když můj bratr nechal vejšku. Nechápal jsem, co to dělá, ale on tomu prostě věřil a šel za tím," vzpomíná bratr Harry. Guru byl zkrátka paličák. Rád si dělal věci po svém, což se naplno projevilo v jeho sólovém projektu Jazzmataz. "Na koncept Jazzmataz jsem přišel kolem roku 1993, když jsem si uvědomil, jak hodně producentů sampluje jazz, aby udělalo hiphopovou skladbu. Pak mě napadlo posunout to na další úroveň a vytvořit vlastně nový žánr. Pozval jsem muzikanty, které jsme samplovali, do studia a společně jsme jamovali do hiphopových beatů a do toho zpívaly vokalistky." A budiž jazz-rap, řekl Guru, a stalo se...

guruKaždý se počítá

Each One Counts je nezisková organizace věnující se charitativní práci s opuštěnými a strádajícími dětmi po celém světě. "Zároveň podporuje výzkum té hrozné nemoci, která mi vzala život," napsal jen pár dní před smrtí Guru, který se na běhu neziskovky podílel společně se svým dlouholetým přítelem a producentem Solarem. Instituce deklaruje, že jen v USA zemře ročně přes 50 000 dětí bolestivou smrtí. Cílem Each One Counts je zmírnit jejich utrpení a zajistit péči odpovídající jejich potřebám.

 

GuruGangStarr doomsday 604x341ZÁVĚŤ A POCHYBY

Úspěšnou kariéru ale přeťala nečekaná rakovina. Půl roku po vydání poslední desky Guru 8.0: Lost & Found se začal jeho zdravotní stav rapidně zhoršovat. Pár dní před koncem ledna 2010 postihla Gurua srdeční zástava. Upadl do kómatu. Před svou smrtí 19. dubna téhož roku napsal na nemocniční posteli dopis - fanouškům, přátelům, rodině a světu. "Píšu ho se slzami v očích, ne ze smutku, ale radosti, jak krásný život jsem prožil a kolik skvělých lidí jsem potkal." Keith v něm učinil jedno zásadní prohlášení - definitivní tečku za svým nejúspěšnějším projektem Gang Starr. Zdůraznil, že si nepřeje, aby DJ Premier dělal cokoli spojeného s jeho jménem a pohrozil i právní žalobou. "Jako klíčový zakladatel Gang Starr jsem hrdý na to, co skupina znamenala pro hudební svět a fanoušky." Okamžitě se objevili spekulace o pravosti dopisu. Začaly vznikat konspirační teorie o tom, že se Guru nikdy z bezvědomí neprobral a že dopis je jen falzifikátem jeho producenta Solara, jenž s ním trávil v nemocnici poslední dny života. DJ Premier ale nechtěl situaci komentovat a na svůj blog vyvěsil článek, ve kterém vzdává svému kamarádovi a spoluhráčovi hold. "Strávili jsme spolu nádherné okamžiky, vytvořili jsme hiphopový odkaz, který už nikdo nepřepíše. A nikdo mi nevezme lásku a obdiv, které k němu cítím."

Text: Marek Pros

Příště: Albert Hoffman, objevitel LSD, jenž inspiroval tvůrce psychadelické hudby

zavřít