TOP 007 nejlepších písní z bondovek

Vydáno 27.02.2013 | autor: redakce

Před několika dny se rozdávali Oscaři. Cenu za nejlepší filmovou píseň dostala Adele za Skyfall ke stejnojmenné bondovce. Poohlédli jsme se tedy za filmy s Jamesem Bondem a hudbou kolem něj, abychom zhodnotili, jestli by Adele svoje místo obhájila i v této silné konkurenci. Zde je sedm nejlepších hitů, které vystihují atmosféru tohoto dnes již téměř svébytného žánru.

TOP 007 nejlepších písní z bondovek TOP 007 nejlepších písní z bondovek


7. Garbage – The World Is Not Enough
Spojení alternativně rockových Garbage s mainstreamovým žánrem bondovek mohl být buď totálně cool kontrast nebo nesoudržný děs - povedlo se to první. Plíživá a poměrně melancholická The World Is Not Enough k filmu Jeden svět nestačí výborně sedí. I když se v ní projevuje pro kapelu typická nadžánrovost a jakési "bezčasí" plus moderní vlivy a experimenty, skladba nenapsali oni. Autory jsou David Arnold (hudebně má na svědomí hlavně bondovky, pak například Godzillu nebo Den nezávislosti) a textař Don Black. Mimochodem, psal se rok 1999 a Garbage v době nahrávání písně zrovna jeli turné ke svému albu Version 2.0.

 

6. Chris Cornell – You Know My Name
Nezaměnitelný hlas Soundgarden a Audioslave patřící Chrisu Cornellovi doprovází i první bondovku se současným představitelem Davidem Craigem Casino Royale z roku 2006. Bondovky přitvrdily - jak obsahem a stylem, tak právě výběrem hodně rockového a neučesaného singlu You Know My Name. Tvůrci údajně cíleně hledali pro titulní píseň nějaký silnější mužský vokál. Skladba měla úspěch a získala cenu Satellite a World Soundtrack, jen ta Grammy zůstala jen u nominace. Zajímavé je, že píseň na singlu vyšla spolu s akustickou verzí profláklé balady Black Hole Sun Soundgarden. Poslechnout si ji lze i na druhé sólovce Cornella s názvem Carry On.

 

5. Paul McCartney – Live and Let Die
Tvorbu Paula McCartneyho není třeba připomínat. Wings je kapela, která s ním a jeho ženou Lindou McCartneyovou hrála mezi léty 1971 a 1981. Proslavili se nezapomenutelnými živelnými koncerty, kdy zapojovali do show i pyrotechniku. V roce 1972 tohle uskupení nahrálo píseň k filmu Žít a nechat zemřít, který byl uveden o rok později. Šlo o první bondovku, kde hrál Roger Moore, ještě v předchozím filmu totiž zářil oblíbený představitel Jamese Bonda Sean Connery. Live and Let Die pak zažila druhou vlnu popularity i v raných devadesátých letech díky verzi kapely Guns 'N' Roses.

 

4. Duran Duran – A View To a Kill
Divocí kluci Duran Duran se postarali o píseň ke čtrnácté bondovce Vyhlídka na vraždu, kde si Jamese Bonda naposledy zahrál Roger Moore. Ten z filmu sám nebyl příliš nadšený a odcházel tak od role tajného agenta trochu v rozpacích. A View To a Kill se umístila na prvním místě Billboard Hot 100, což se zatím nepovedlo žádnému jinému bondsongu. Oficiální video se inspirovalo žánrem a kapela to vzala s Bondem vážně - členové skupiny se stylizují do špiónů a zloduchů na Eiffelově věži. Na konci se povedlo udělat Simonem Le Bonem úsměvnou narážku na klasickou představovací hlášku Jamese Bonda.

 

3. Shirley Bassey – Goldfinger
Píseň k bondovce z roku 1964 byla jediným hitem Shirley Bassey, který se dostal do žebříčků Billboardu. Náhlá popularita a uznání kritiků jí pomohlo rozjet kariéru - to se ale nepodařilo, jak očekávala, a tak se stala tahle popová zpěvačka spíše interpretem jednoho hitu (nepočítáme-li další bond-song Diamonds Are Forever). V roce 2008 se skladba Goldfinger připomněla, když byla zařazena do Grammy Hall of Fame, kde se spolu potkávají minimálně dvacet pět let staré hity, které znatelně ovlivnily hudební historii. A letos ji Shirley Bassey, zpěvačka, které je nyní sedmdesát šest let, zazpívala právě na předávání Oscarů.

 

2. Madonna – Die Another Day
Z trůnu stále nesesazená královna popu v žebříčku chybět nemůže. Die Another Day k snímku Dnes neumírej vyšla v roce 2002 a v roce 2003 se objevila i na kontroverzní řadovce American Life, Madonnině asi nejpolitičtějším a nejexperimentálnějším albu, kde mimo jiné tematizovala americké válečné konflikty nebo osud jedince v mašinérii vrcholného showbusinessu. Na aféru kolem eponymního singlu si všichni vzpomínáme. K Die Another Day se povedl hodně bondovský videoklip, který trochu předznamenává éru neholčičkovských videí, kterým si Madonna v té době prošla. Za zmínku stojí taky poměrně povedený text, kde se Madonna například obrací na Sigmunda Freuda.

 

1. Tina Turner - Golden Eye
Už klasickou písničku k první brosnanovské bondovce Zlaté oko z pera Bona a The Edge (oba U2) strhujícím způsobem nazpívala v roce 1995 Tina Turner a její atmosféra se stala asi nejvýstižnější titulní písní vzhledem k duchu filmů plných akce a napětí. Tině Turner zajistila jistotu hudební nesmrtelnosti a kromě soundtracku k filmu vyšel singl i na její desce Wildest Dreams. Pro zajímavost doporučujeme si poslechnout verzi Goldeneye z roku 2010 v podání Nicole Scherzinger známé z dívčího uskupení Pussycat Dolls, která je užita v bondovské videohře. Kupodivu to vůbec není průser.

text: Lucie Malá {vypnoutlink:Lucie}


james-bond-logo_top

zavřít