TOP 10 nejlepších domácích nováčků roku 2013

Vydáno 30.01.2014 | autor: redakce

O jakých domácích objevech bylo v loňském roce nejvíce slyšet? Které nové tváře se postaraly o největší rozruch? Vybrali jsme deset nováčků, pro které byl rok 2013 zlomový.

TOP 10 nejlepších domácích nováčků roku 2013 TOP 10 nejlepších domácích nováčků roku 2013

 

Adam Mišík

Teprve sedmnáctiletý zpěvák Adam Mišík hrál tři roky v indie-rockové kapele The Colorblinds, momentálně vystupuje sólově a jeho sólové debutové album je na spadnutí. Jeho předzvěstí je singl Tvoje světy, který má i vizuální podobu - o energický klip plný léta se postaral tvůrčí tým LIP production, který spolupracoval např. s kapelami Kryštof nebo Charlie Straight. Loni na podzim vystoupil v 12 městech společně s Voxelem a Johny Machettem, na letošní jaro má v plánu další koncertní turné. (Aneta Holá)

 

 

 

ILLE

Nový projekt Olgy Königové, jedné pětiny momentálně spící kapely Obří broskev, vtrhl na tuzemský hudební trh pilotním singlem Holka ve tvý skříni a okamžitě zaznamenal úspěch zejména v českém rádiovém éteru. Pokud se vám jednoduchá rytmická linka tohoto hitu zaryla do hlavy, nemělo by vám uniknout album Ve tvý skříni, které vzniklo ve spolupráci s Dušanem Neuwerthem a na iTunes bylo několik týdnů druhou nejprodávanější českou nahrávkou. (Aneta Holá)

 

 

 

We On The Moon

Pětičlenná pop-rocková partička už před dvěma lety vydala své první EP pod názvem Trick or Treat.  Loni vypustila debutové dlouhohrající album Beating The Heroes, které vedle pochvalných kritik zabodovalo i značně úspěšným singlem The Ocean Sky. Za tuhle hodně povedenou svižnou kytarovku získali třetí místo na českém Youtube festu, zahráli si na Rock for People či Hradech. Poměrně velkým úspěchem bylo i nasazení songu do vysílání i hitparády Evropy 2. Světovově znějící pop rock v českém éteru chybí a kluci mají dobře našlápnuto, aby tohle místo dobyli. (Martina Černá)

 

 

 

Evelynne

Electro-rocková pětice z Prahy vlastně vůbec není nováčkem, přesto si zaslouží pozornost. Kromě účasti v několika talentových soutěžích a koncertech v mnoha českých klubech si vyzkoušeli i pódium International Live Awards ve Vídni. V létě jste je mohli potkat např. na hradeckém Rock for People a ke konci roku vydali druhé studiové album s názvem Identity. Podmanivý hlas frontmana Eddieho a neotřelý elektro-kytarový zvuk jsou poznávacím znamením kapely, která si pomalu leč jistě vydobývá své místo na české hudební scéně. Posledním vizuálním počinem je videoklip k písni Drifter. (Aneta Holá)

 

 

 

Lenny

Kromě Adama Mišíka se letos na scéně objevil další potomek slavného muzikanta. Předpojatým nedůvěřivcům vyrazila dvacetiletá Lenny, dcera Lenky Filipové, dech. Zajímavě zabarvený hlas v kombinaci s doprovodným pianem totiž zaujal na první poslech.  Až étericky vyhlížející zpěvačka předvedla svůj specifický chraplák na dvou EP, které se setkaly se značně pozitivními ohlasy. Singl All My Loving jí zajistil cestu do rádií i hitparád, a ona sama se vydala studovat skladbu do Londýna. Tento rok slibuje debutové album, které se stává značně očekávanou záležitostí. (Martina Černá)

 

 

 

Lola běží

Lola skutečně běží, ba přímo sprintuje. O jednom z nejaktivnějších nováčků tohoto roku, jenž vznikl v Praze spojením několika mimopražských elementů, bylo letos opravdu slyšet. V průběhu loňského roku jste je mohli potkat po boku kapel Sto zvířat nebo Wohnout, zahráli na řadě majálesů či festivalech Rock for people a Sazávafest, na podzim předskakovali skupině Imodium na jejich šňůře k "osudové" Valerii. K jejich EP Hotel Lola uvedli v říjnu třetí videoklip s názvem Lola. Pokud jste nakloněni českým alternativně-popovým záležitostem, Lola běží vás určitě nezklame. (Aneta Holá)

 

 

 

IAN

"We are IAN. We like it simple." Toť poselství původem brněnského dua. A hlasující v anketě Českého YouTube Festu jim dali za pravdu - zvítězili v konkurenci dalších 460 interpretů a 900 přihlášených skladeb. Dva Janové, co se rozhodli hrát energickou muziku a stačím jim k tomu jen kytara a violoncello, pozitivní melodie a texty. Své umění už předvedli na domácích festivalech jako United Island, Jam Rocku a Rock for People, ale i na maďarském Szigetu. Videoklip na vítěznou skladbu Mom 'n' Dad natočili na střeše brněnské hvězdárny. Na obzoru by mělo být i jejich debutové album. (Nikola Illeová)

 

 

 

Nanosféra

Čáslavské elektropopové uskupení má za sebou úspěšný rok: pětice vyznačující se českým texty představila v pořadí čtvrtý videoklip k písni Jůlie, hlas Žanety Vargové můžete zaslechnout i na nové desce kapely Imodium, kde hostuje v písni Haló pane. Právě charakteristická image frontwomanky a česky psané texty vyčnívají mezi množstvím ryze chlapeckých uskupení flirtujícím s angličtinou. Nanosféra se také objevila na loňské části Valerie tour. (Aneta Holá)

 

 

 

 

Tichonov

Sestava Tichonov funguje už dlouho, až letos se dokopala k vydání debutové desky Overnight. Kapelu tvoří muzikanti z kapel Luno, Fiordmoss, Electrick Männ a Wotienke, desku produkoval Rob Bochnik z The Frames a jejich fanouškem je i sám velký Glen Hansard. Ten si je dokonce dvakrát zvolil jako své předskokany na českých koncertech. Snad i proto, že si polovinu kapely Tichonov občas bere jako své doprovodné muzikanty. Tohle všechno a ještě mnohem víc v příjemném indie popovém balení z Valašského meziříčí. Záruka kvality? Rozhodně. (Martyn Starý)

 

 

 

Irnis

Žánrově rozmanitá kapela Irnis, v jejíž tvorbě se míchá pop, rock, hip hop i tvrdší styly, vydala v loňském roce debutové album Nad zemí, které vznikalo v brněnském studiu Reset a obsahuje 10 nejlepších skladeb z dosavadního období fungování kapely. Svým fanouškům naslouchá natolik, že nechala název desky vybrat právě prostřednictvím hlasování svých posluchačů na facebooku. Kmotrem placky se stal Michal Hrůza, jenž tyto nováčky dle jejich vlastních slov velmi ovlivnil. Na konci loňského roku vyhráli cenu publika v soutěži RockPro, momentálně vrcholí finální úpravy jejich třetího videoklipu s názvem Tam venku. (Aneta Holá)

 

 

 


 

 LENNY--All My Love-cover-final TOP

zavřít