TOP 15 nejotravnějších letních hitovek (I.)

Vydáno 25.06.2014 | autor: redakce

Říká se jim továrna na jeden hit. Buď poměr lacině barevného klipu, dostatečně chytlavého refrénu a jakéhosi záhadného kouzla masy nezasáhne. Nebo se elixír mládí v kombinaci s pilulkou nesmrtelnosti vyrobit podaří a nálepku prázdninové hitovky zajistí až do důchodu. Vybrali jsme patnáctku nejotravnějších letních songů, kterým se to podařilo. Tady je první část.

TOP 15 nejotravnějších letních hitovek (I.) TOP 15 nejotravnějších letních hitovek (I.)

 

LAS KETCHUP: The Ketchup Song (2002)

Před dvanácti lety na svět zaútočila novodobá Macarena. Sesterské trio ze Španělska dokázalo zkombinovat všechny předpoklady letního hitu. Refrén bez významu, slunečná pláž, bikiny a vlastní taneček postavily na nohy celou Evropu a vryly se do paměti tak, že i dneska každý zvládne rukama zakmitat minimálně podobně jako tyhle krasavice. Ještě aby ne, vždyť tahle letní hitovka stále zvedá ze židlí. Někoho na parket, někdo bere úprkem roha.

 

 

 

 

LOS DEL RIO: Macarena (1994)

Tuhle noční můru všech netanečníků netřeba představovat. V roce 1996 si už dva roky nazpívaný hit půjčila parta kluků říkající si The Bayside Boys. Původní autoři, španělští muzikanti Rafael Monge a Los Del Rio, dokázali svůj výtvor prodat akorát do politické kampaně portorického guvernéra. Právě The Bayside Boys jí protlačili do světa a nám už tak skoro dvacet let k potěšení i zděšení, zní léto co léto v uších tahle šílenost. Její bezmezní milovníci se najdou v naprosto každé generaci a zahopsat "makarénový" taneček umí každý. I ten, kdo se ho nikdy naučit nechtěl. A pro příštích dvacet let se žádná změna neočekává...

 

 

AXEL F: Crazy Frog (2005)

Povětšinou se mainstreamové letní songy neřadí k oduševnělejším skladbám, pravda. Ovšem snad nejpodivnějším výtvorem v posledním desetiletí je nekompromisně tahle šílená žába. Nepochopitelný úspěch snad i statisticky vylučuje oblibu z recese. Prodejní trhák dlouhohrajícího alba Crazy hits se sice v očích kritiků ocitl na prvním místě nejhorších desek všech dob, ale celý svět tuhle hybridní žabku zbožňoval. A těžko říct, jestli její tehdy všudepřítomná podobizna nebyla horší, než to drndání.

 

 

 

 

AQUA: Barbie (1997)

Bez hymny dokonalých anorektických panenek by to nebylo to pravé léto! Přestože severská trojice Aqua nebyla jednosezónní továrnou na výrobu osamělého songu (možná, že zkušenější z paměti vytáhnou i Around The World), tak nálepka videoklipu se světěm jako od Mattela jim už zůstane navždy. Možná tak i jako kapela, která stále funguje. Kdo by si taky nešel poslechnout bárbínu na živo, že?

 

 

 

 

YOLANDA BE COOL: We No Speak Americano (2010)

Jeden z prvních mainstreamových electro swingových pokusů vyšel naprosto dokonale, protože kdo si v létě 2010 nezatrsal na "amerikáno", jako by nebyl. Australská dvojka, která působí na hudebním poli dodnes, si minulostí otevřela dveře do budoucnosti. A nejen sobě, v podstatě protlačila rozjíždějící se taneční žánr do popředí. Navíc tohle letní hudební klíšťátko určitě patří k těm snesitelnějším záležitostem.

 

 

 

 

TACABRO: Tacata (2012)

Dočkala se několika parodií i přejmenování a vládla letním měsícům před dvěma lety. Italskému triu trvalo čtyři roky, než překročilo stěny sicilských klubů a nesmazatelně se zapsalo do paměti celého světa. Klasická diskotéková hopsačka, rozverná trumpetka a lacině barevný klip, vše v přesném poměru, vystřelilo tuhle raritku do popředí masové scény. A tak se sborovému dusání "takata, takata" nelze vyhnout do dneška.

 

 

 

 

SHAKIRA: Waka Waka (2010)

Tahle ohnivá kolumbijská kráska speciální tanečky vždycky ovládala. Před čtyřmi lety se vytasila se silnou zbraní. Trocha orientálního vzezření a toho správného nakrucování s waka waka sestavičkou Shakiře podrthlo její dosavadní úspěchy. Waka mánie provázela diskotéky od léta až k prvnímu sněhu. A stále je oblíbenou taneční sestavičkou i mimo hodiny zumby.

 

 

 

 

EGO ft. ROBERT BURIAN: Žijeme len raz (2012)

I v našich krajích se tu a tam objeví hitovka, co slušně obstojí nebo i převálcuje jinou zahraniční konkurenci. Navíc všemu jí, narozdíl od hudebního exportu, všichni dostatečně rozumí. A tak se pro svou vzletnou náladičku tahle hymna náctiletých diskotékových nadšenců stala synonymem léta před dvěma roky. Jen škoda že ji nedoprovází nějaký ten speciální taneček.

 

 

text: Martina Černá

 


 

crazy frog TOP

zavřít