Zpátky pod střechu: 33 nejlepších klubovek podzimu (III.)

Vydáno 14.09.2014 | autor: Ondřej Bambas

Do poslední části výběru nejlepších podzimních klubovek, který tentokrát mapuje celý listopad, se nám bohužel opět nevešlo vše. Slibně vypadají také koncerty The Asteroids Galaxy Tour, Hollywood Undead nebo Warpaint, i tak bude navzdory chladným venkovním teplotám v klubech dost horko. Po zhlédnutí několika interpretů na letních festivalech to víme.

Zpátky pod střechu: 33 nejlepších klubovek podzimu (III.) Zpátky pod střechu: 33 nejlepších klubovek podzimu (III.)

 

 

son lux 12SON LUX

kdy: 4. listopadu - MeetFactory
cena vstupenek: od 250 Kč

proč: Letos je o Ryanu Lottovi hodně slyšet. Od vydání jeho poslední desky Lanterns uběhnul už rok, ale tvorbu stihl doplnit o EP Alternate Worlds a album Sisyphus stejnojmenného uskupení, které vytvořil se Sufjanem Stevensem a Serengetim. Son Luxovu hudbu není snadné definovat, objevuje se v ní něco z hip hopu i tíživého alternativního rocku. Skladby jsou nicméně velmi atmosférické a díky ublíženému zpěvu jsou i občasné hluky přeměněny v melodickou součástku. Když si člověk představí sychravé podzimní počasí, není třeba hledat vhodnějšího soundtracku. A kdo by snad ještě pochyboval zda jít, support dua Cloud Boat musí být dostatečným argumentem.

 

 

 

george ezra 03GEORGE EZRA

kdy: 10. listopadu – Lucerna Music Bar
cena vstupenek: od 400 Kč

proč: Málokdo letos neslyšel o maďarském hlavním městu. Díky písni George Ezry si jej připomínali i náhodní rádioví posluchači někdy ani netušící, kdo skladbu zpívá. Označovat ale mladého Angličana za autora jednoho hitu by bylo neuvážlivé. Jeden z intepretů bodujících v žebříčku BBC Sound Of... 2014 se už od vydání svého prvního EP těší přízni britských hudebních médií a pozitivně byla přijata i deska Wanted On Voyage. Koncert George Ezry slibuje civilní a přirozené podání, zpěvák nemá ve zvyku si na nic hrát. Prostředí Music Baru může navíc přidat na atmosféře a udělat z vystoupení příjemný večer zpříjemňující pošmourné podzimní nálady.

 

 

 

smd whorl 09SIMIAN MOBILE DISCO

kdy: 14. listopadu - MeetFactory
cena vstupenek: od 390 Kč

proč: Je vůbec možné, že u nás toto londýnské duo ještě nevystupovalo? Jejich album Attack Deacy Sustain Release patřilo v roce 2007 k tomu nejzajímavějšímu z taneční scény. Svůj první úspěch ale zaznamenali ještě předtím, když se svou starou skupinou Simian splodili skladbu We Are Your Friends, která se po remixu od Justice stala nedílnou součástí každé velké párty. Se svou čerstvě vydanou deskou Whorl se snaží DJové co nejvíce přiblížit živému zvuku, proto ji nahráli letos na jaře živě na vystoupení v americké pouštní krajině bez použití počítačů. S co nejautentičtějším zvukem dorazí i do Prahy v rámci Stimul festivalu.

 

 

 

einsturzende neubauten 5EINSTÜRZENDE NEUBAUTEN

kdy: 15. listopadu – Retro Music Hall
cena vstupenek: 1300 Kč

proč: Před čtyřmi lety slavili třetí desítku své kariéry a v pražském Divadle Archa bylo plno. Pravidelně se vracející německá industriální skupina přijede nyní s novým materiálem z desky Lament. Jelikož bylo vystoupení potvrzeno na poslední chvíli, jedinou variantou, jak dopřát fanouškům uskupení okolo Blixy Bargelda, zůstalo umístění do Retro Music Hall se začátkem v šest hodin večer. V prostoru, kde se dnes více jedou taneční akce než klasické koncerty, tak může vyznít temný rock trochu zvláštně, pro fanoušky a ty, kteří legendu ještě neviděli, je návštěva povinností. Zážitek lze následně umocnit tradiční diskotékou, která bude po skončení pravděpodobně následovat.

 

 

 

mo 33

kdy: 18. listopadu - MeetFactory
cena vstupenek: od 495 Kč

proč: Pro někoho možná daleko větším lákadlem než vystoupení MØ bude doplňující skupina Glass Animals. Letošní objev alternativní scény potěšil fanoušky electro popu deskou Zaba vydanou u labelu úspěšného producenta Paula Epwortha. Svou hudbou nejvíce připomenou kolegy Alt-J, k severské zpěvačce nabízejí tedy spíše nástavbu než nezbytný komponent. MØ je energičtější a nespoutanější, což dokáže přenést i na pódium, jak letos dokázala na festivalu Colours Of Ostrava. Silné stroboskopy i mlhovače dodají v uzavřeném prostoru excentrickému tanci dánské zpěvačky možná ještě větší intenzitu.

UPDATE (16.9.): MØ celé turné včetně pražského koncertu zrušila. Koncert Glass Animals proběhne podle plánu.

 

 

how to dress well 86HOW TO DRESS WELL

kdy: 19. listopadu - Futurum Music Bar
cena vstupenek: od 330 Kč

proč: Jak se dělá chytré R&B? Zeptejte se Toma Krella alias How To Dress Well. Jeho nahrávky jsou pravidelně vysoká hodnocení a sbírá vysoké pozice ve výročních žebříčcích. Jeho tvorba je silně ovlivněna americkou černou muzikou, ale zároveň spadá do kolonky elektroniky. Pomalé beaty a vrstvení zvuků vytváří atmosférické melodie vhodné k relaxačnímu poslechu i jako podklad emotivním výjevům ze života. Právě životní zkušenost a osobní city jsou z Krellových písní cítit nejvíce. Není potřeba pochybovat o tom, že naživo dokáže songy podat ještě uvěřitelněji než jak dobře zní ze studiových nahrávek.

 

 

tune yards 06TUNE-YARDS

kdy: 21. listopadu – MeetFactory
cena vstupenek: od 450 Kč

proč: U nás již projekt Merrill Garbus vystoupoval. Na Sedmičce ale tehdy hltalo prapodivné hudební kejkle pouze několik desítek návštěvníků. Se svou poslední deskou tUnE-yArDs posunuli zvuk do trochu odlišné polohy a té přizpůsobili i živou show. Zpěvačka Merrill tvoří s baskytaristou Natem jádro, které je doplněno například o doprovodné perkuse, tance a vokály, a jak dokázali již letos v létě na Pohodě, jejich set stojí za to zažít. Přestože je jejich hudba občas náročnější na orientaci, ukazuje, jak zábavné jsou koncerty s looperem, když se to umí.

 

 

 

 

klaxons lucerna 428KLAXONS

kdy: 22. listopadu – Lucerna Music Bar
cena vstupenek: od 540 Kč

proč: Klaxons letos vydali slušnou desku Love Frequency. Na festivalech jako Sziget nebo Grape navíc předvedli show, která je více než velkým lákadlem na jejich samostatný koncert v Lucerna Music Baru. Bílé oblečení, hodně bílých světel a v hledišti spousta spontánního tance. A bude tak úplně jedno, že jejich nástroje mají být zhotoveny 3D tiskárnou. Pokud tedy nepokazí zvuk. Na tento koncert bude pravděpodobně plno, takže pokud si obstaráte vstupenky včas, jistě neprohloupíte.

 

 

 

patrice 22PATRICE

kdy: 23. listopadu – Lucerna Music Bar
cena vstupenek: od 490 Kč

proč: Do klubu Lucerna Music Bar jezdí poměrně pravidelně světoví reggae zpěváci. Ani tento pozdim nezůstane ochuzen a přestože mezi nejvýjimečnější interprety patří letos Jamajčan Tarrus Riley, bez zájmu nezůstane ani listopadový koncert německého zpěváka Patrice. Ten přidává kromě reggae do své hudby i soul a R&B, čímž oslovuje daleko širší spektrum posluchačů. Za svou více než patnáctiletou kariéru stačil nahrát osm desek a koncertovat s umělci jako Youssou N'Dour nebo Lauryn Hill. Zvukem se často dost podobá Joss Stone, která má rovněž přesah do jiných žánrů a která shodou okolností stála na pódiu LMB letos v červenci.

 

 

 

set it off poster 2014SLOW MAGIC

kdy: 27. listopadu - Podnik
cena vstupenek: 450 Kč

proč: Jak utéci, ptá se titulem své novinky Slow Magic. Po necelém půl roce se vrací maskovaný umělec do Prahy, aby mohl naplno představit čerstvé skladby. Zatímco minule jej v MeetFactory doplnila islandská skupina Low Rear, nyní přijede v doprovodu několika dalších zvučných jmen současné elektronické scény. V rámci koncertní série Set It Off! s ním v holešovickém Podniku vystoupí ODESZA, Craft Spells, Yung Gud, Lindsay Lowend a v DJ setu se představí Blue Hawaii. Krásný večer na vlnách chillwave, electra a ambientu si snad nemůže dopřát lepšího line-upu. Pokud se vám zamlouvá jeden interpret, oblíbíte si i ty další.

 

 

 

rival sons 27RIVAL SONS

kdy: 29. listopadu – Futurum Music Bar
cena vstupenek: od 250 Kč

proč: Rival Sons se u nás objevili poprvé jako předkapela kalifornských Eagles Of Death Metal. Svou další zastávkou pak již na regulérním koncertu poctili strahovskou Sedmičku. Do Prahy se nyní vrací v rámci propagace nového alba Great Western Valkyrie, s nímž pokračují ve zvuku klasického rocku šedesátých a sedmdesátých let. Svou hudbou včetně hlasu zpěváka Jaye Buchanana mohou připomenout Led Zeppelin, ale jejich tvorba není v žádném případě kopií a levnou napodobeninou. Pokud chcete zažít nefalšovaný rockový koncert, ve Futuru byste koncem listopadu neměli chybět. Rival Sons si zalouží větší kotel než pár desítek fanoušků. {vypnoutlink:La Roux,Editors}

 

 

text: Ondřej Bambas

 


klaxons 11 top

zavřít