RECENZE: Z nových Maroon 5 si vypreparujte vlastní EP

Vydáno 25.06.2012 | autor: redakce

Je to až neuvěřítelné, že od vydání prvotiny Songs About Jane s hity This Love, She Will Be Loved, Sunday Morning a dalšími, které fungují dodnes, uplynulo už deset let. Maroon 5 nyní představují novinku Overexposed, žádný blažený pocit jako u prvotiny se ale bohužel nekoná.

RECENZE: Z nových Maroon 5 si vypreparujte vlastní EP RECENZE: Z nových Maroon 5 si vypreparujte vlastní EP


marooMAROON 5
Overexposed (Deluxe Version)
UNIVERSAL
18 trax


Maroon 5 už předem avizovali, že Overexposed bude jejich nejpopovějším albem. V tom se tedy nesekli. Ne, že by jejich předochozí desky popové nebyly, ale pořád se na nich dalo najít něco, co se typickému mainstreamu vymykalo. O Overexposed se toto moc říct nedá. Minimálně na pár prvních poslechů se zdá, že losangeleská pětka hledala inspiraci u diskotékových pecek okupujících přední příčky hitparád.

Album otvírá One More Night. Poté, co se vzpamatujete z úvodního reggae riffu, pro jistotu znovu sáhnete po bookletu, abyste se ujistili, že se vám v přehrávači nějakým strašným nedopatřením neotáčí CD Rihanny. Připomíná ji totiž nejen mečivý hlásek Adama Levina, ale i r'n'b nádech songu, což zřejmě pochytili od Rihanny při natáčení duetu If I Never See Your Face Again.

Následuje první singl z novinky Payphone, který už pár týdnů rotuje éterem. Ten Maroon 5 nechali ještě posilnit rapováním v podání Wize Khalifa. Otázka, zda je rap přesně to, co jejich tvorbě chybělo, je zodpovězena po poslechu – ne.

Po již zmiňované diskotékové vatě, do níž spadá Daylight, Lucky Strike, The Man Who Never Lied a Love Some Body, přichází konečně Lady Killer – píseň, která svojí náladou přece jenom aspoň trochu vybočuje. Na diskotéce by vám ji asi nezahráli – a to je jedině dobře.

V následující trojici songů je opět znatelná inspirace zpěvačkami, které momentálně velí mainstreamové scéně. Fortune Teller díky duc duc rytmu srazí úroveň o trochu níž na pozici Rihanny, romantická Sad zase svým úvodem připomene Lanu del Rey a samozřejmě nesmí chybět Lady Gaga, a to v songu Tickets.

Tak to bychom měli diskotékovou špičku pěkně pohromadě a cože to teď ještě frčí? Osmdesátkové synťáky? Neasi! "Máte taky synťáky?" "Máme!" "A můžeme je slyšet?" Jasně, že můžete, Maroon 5 je našroubovali do Doin Dirt (a taky do Love Some Body).

Naštěstí je tu Beautiful Goodbye, jeden ze silnějších momentů desky. Pohodová záležitost vám připomene staré dobré časy z dob Songs About Jane a Levinův hlas tentokrát netahá za uši, ale přijemně pohladí. Dalším milým překvapením je i přes podivný úvod Wipe Your Eyes. Možná proto, že na ní spolupracoval Damon Albarn, který má momentálně velmi plodné období. Wasted Years otevírají dechy a la 30. léta a jde o další z těch lepších počinů na Overexposed. Až se začíná zdát, že si Maroon 5 schovávali všechny trumfy na závěr. To potvrzuje i poslední Kiss, kterou si kapela půjčila od Prince a oblékla ji do bluesového hávu.

Deluxe verzi uzavírá fanouškovsky úspěšný duet s Christinou Aquilerou Moves Like Jagger a dva remixy songu Payphone. Ty už však na i tak zbytečně přeplněném albu ani nebyly třeba...

Doporučení na závěr? Až se vám album dostane do ruky, vypreparujte z něj 7, 10, 12, 13, 14, 15, 16 a zůstane vám super EP. Zbytek věnujte "diskžokejovi" na nejbližší dýze. Nebo si na uklidněnou pusťte Songs About Jane, ty prostě nezklamou nikdy...

BEST TRAX: Beautiful Goodbye, Wipe Your Eyes, Wasted Years
ZKUS TAKÉ: Maroon 5 - Songs About Jane,  Rihanna - Talk That Talk, Prince - Parade



text: Marta Pušová
4/7 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít