ROCKBLOG: TOP 11 koncertů roku 2014

Vydáno 30.01.2015 | autor: redakce

Festivaly Sziget a Coachella, festivalové sety The Naked and Famous, The Afghan Whigs nebo The National, klubové koncerty Passengera či Swans... Redakce iReportu dala hlavy dohromady a servíruje jedenáctku nejlepších akcí roku 2014.

ROCKBLOG: TOP 11 koncertů roku 2014 ROCKBLOG: TOP 11 koncertů roku 2014

 

 

COACHELLA - Indio, USA

coachellaCoachella je boží. Od maličkostí, jakou je stylová krabička, ve které Vám zašlou objednané lístky až domů, přes podstatnější věci jako fungující organizace festivalu, dostatečný počet míst, kde se ve vedru kolem 35 stupnů můžete schovat nebo doplnit vodu, až k slibnému line-upu na sedmi pódiích. Ten vás nadchne a zároveň dožene k šílenství, protože samozřejmě nemáte šanci vidět vše, co byste rádi. Chce to větší finanční investici a plánovat hodně dopředu, ale rozhodně stojí za to. Zážitky vás budou dopovat pozitivní energií ještě pěkně dlouho (a samozřejmě budete ještě víc ohrnovat nos nad domácími festivaly, nojo). Každoročně se fanoušci těší i na nečekané hosty festivalu. Pharrell Williams si pro svoji show pozval třeba Nellyho, Snoop Dogga, Busta Rhymese, Gwen Stefani nebo Jay-Z, Outkast zas Janelle Monae, Solange svojí starší ségru Beyonce, Disclosure Mary J. Blige a Motörhead Slashe. Mám pokračovat? (Kateřina Nováková)

 

 

 

THE NAKED AND FAMOUS - Rock for People

Rock for People den3 09Novozélandští mistři synťáků The Naked and Famous se do Čech přijeli podívat až v loňském roce, po druhé desce In Rolling Waves. Indie kids, které si už od roku 2009 ujížděly na hitech jako Young Blood nebo Punching in a Dream, byly plné očekávání. A nutno podtknout, že přes počáteční technické problémy The Naked and Famous na Rock for People dokázali, že patří do první ligy. Skvělý sound, dobře vystavěný setlist a hity jako prase. Až strašidelně pozitivní nálada (kokain?) stříkající z pódia a především z hlavní protagonistky Alisy Xayalith se ideálně trefila do pozdního festivalového odpoledne. Jen škoda, že české publikum v půlce nejlepšího koncertu roku 2014 odešlo čekat na hlavní stage na vyčpělou a bezpohlavní Lucii a TNAF dohrávali do poloprázdného stanu... (Martyn Starý)

 

 

 

PASSENGER - SaSaZu, Praha

Passenger 04I kdyby Passenger během své první návštěvy Prahy prostě jen odbrnkal svoje tklivé písničky, stačilo by to. On ale svým vystoupením zboural několik hranic a klišé. Málokdo by v SaSaZu čekal hipíka v košili, který celý koncert odehraje pouze sám bez doprovodné kapely. Do akustiky řezal takovým způsobem, až ho na konci koncertu opustila a on byl nucen zbytek písně odzpívat bez ní. Děkovat bohu může zpěvák i za všechny ženy, jež ho opustily, a díky kterým složil písně tak silné, že z obyčejného kluka, co hrál po barech, udělaly hvězdu. Písničkář navíc dokázal, že povídavé vsuvky mezi písněmi v setu nemusí být na obtíž, ale naopak můžou dokreslit ne zrovna prvoplánové příběhy písní. Přebije tento zážitek za pár týdnů kolega Ed Sheeran? (Alena Bílková)

 

 

 

SZIGET - Budapešť, Maďarsko

sziget den vii-21 fireworksPokud vás omrzely domácí festivaly, máte několik možností. Můžete vyrazit na do Německa či Rakouska na akce jako Rock am Ring, Southside nebo Novarock, které mají sice každoročně nabitý line-up, avšak kromě (předraženého) piva a klobásy o mnoho navíc nenabídnou. Chcete-li dál a namísto Belgie či Nizozemska preferujete východ, je tu vedle Pohody jediná smysluplná varianta. Na jednom z rozlehlých budapešťských ostrovů vyrůstá každý srpen pravděpodobně nejlepší festival ve východní Evropě, Sziget. Lunapark plný všech myslitelných barev a zvuků, návštěvníci z celého světa, sedmidenní line-up s aktuálními světovými jmény i mladými objevy, atraktivní divadelní program, adrenalinové atrakce, koupání v Dunaji, přenádherné dekorace v celém areálu. Kliše ne-klišé: Kdo nezažil, nepochopí. (Petr Adámek)

 

 

 

SWANS - Lucerna Music Bar, Praha

Swans 09Říjnový koncert kultovních Swans byl bezprecedentním a neopakovatelným zážitkem. Nejdříve publiku svým noise/drone/industriálním setem vyrazila dech andělská femme fatale Pharmakon. Následně z Lucerna Music Baru vycucli Swans svým ohlušujícím projevem všechen vzduch a nechali návštěvníky dvě a třičtvrtě hodiny levitovat v abstraktním niterném prázdnu mezi otřásajícími se zdmi klubu. Ani poslech alba člověka nepřipraví na koncertní verze, téměř úplně oproštěné od jakékoliv struktury a řádu. Transcendentální nad-hudební zážitek odebral pojem o čase a vyměnil jej za emocionální očistu a odpoutání od reality doprovázené nekonečnými hypnotickými zvukovými stěnami. (Jan Čapek)

 

 

 

 

SLIM CESSNA'S AUTO CLUB - Lucerna Music Bar, Praha

14 slim cessnaDenverská country skupina Slim Cessna's Auto Club je svými živými vystoupeními proslulá - a svou pověst jedné z nejpřesvědčivějších koncertních kapel současnosti potvrdila i v pražské Lucerně. Show plná příběhů a paralel z textů skladeb a precizního muzikantství stála na bezprostředním kontaktu s publikem. Hudebníkům se podařilo sjednotit plný klub skrze sugestivní hudbu, která fungovala silněji než ona náboženská víra, jež tvoří neodmyslitelnou součást jejich uměleckého výrazu. Ultrazážitek měli pak ti, kteří den před koncertem SCAC zašli i na přidružený projekt Denver Broncos UK. Obě uskupení loni dopřály fanouškům ještě vystoupení v rámci festivalu Colours of Ostrava. (Lucie Malá)

 

 

 

THE AFGHAN WHIGS - Rock for People

Rock for People den 2 75Jednou z hvězd loňského Rock for People byla americká legenda The Afghan Whigs. První české vystoupení po reunionu v roce 2012 bylo více než překvapením: místo klasického vystoupení další-kapely-co-se-dala-zase-dohromady, naservírovala kapela lekci o tom, jak se dělá syrový rock'n'roll. Pečlivě odměřovaná energie spolu s funkem inspirovanými kytarovými riffy a autentickým projevem frontmana Grega Dulliho byla tím správným mixem, který proměnil scénu na magické místo s neuvěřitelně silnou atmosférou, která svedla všechny, kteří byli v doslechu. Ti, kteří vystoupení The Afghan Whigs propásli, si nemusí zoufat: 13.2. mohou přijít na samostatný koncert do pražského Lucerna Music Baru. (Jiří Kalous)

 

 

 

BILAL - Futurum, Praha

Bilal 05V listopadu 2014 do poloprázdného pražského Futura zavítal pětatřicetiletý zpěvák Bilal. Svým příjezdem a hlavně excelentním výkonem potěšil hrstku svých přiznivců, kteří byli zklamaní, že nevystoupil v létě na Hip Hop kempu. Bilal i jeho vokalista a čtyřčlenná kapela odvedli špičkový výkon, výtečné bylo i nazvučení. Prahu aspoň na chvíli ovládl neosloul, hudební žánr, který je v Česku na okraji zájmu. Američanova performance měla  "rhythm" i "blues" a v přídavcích došlo i na jeho největší a publikem vyvolaný hit Soul Sista. Jediný šrám koncertu nastal v okamžiku, kdy se za Bilalem na jeviště vyšplhal podnapilý mladík. To se účinkujícímu zpěvákovi moc nelíbilo, a tak jen suše prohlásil "good night", hodil mikrofonem na zem a odešel do backstage. (Daniel Maršalík)

 

 

 

THE NATIONAL - Colours of Ostrava

37-colours den ctvrtyV loňském roce jsem hudební "nejvíc" zažil na Colours v Ostravě s The National. Určitě by se dalo polemizovat nad kvalitou samotného vystoupení, časovou nepatřičností a třeba zvukem, který byl fakt "z prdele". Na druhou stranu seš na fesťáku a je ti to v tom prudkým létě úplně jedno, obzvlášť, když falešně odzpíváš každou lajnu všech songů a v davu místo tebe viděj kámoši ubrečenou šestnáctku. Tu, co se jí právě splnil velký malý sen. Matt ten den naštěstí extémně nechlastal a i když nepůsobil úplně naladěně, všechno jsem mu odpustil, když kolem mě proběhnul s mikrofonem omotaným kolem krku. Pink Rabbits, Terrible Love a třeba Don't Swallow the Cap dlouho nezapomenu. Ani na sekuriťáka, co mě od frontmana mojí oblíbený kapely zahodil do nášlapu. (Adam Hencze)

 

 

 

IBRAHIM MAALOUF - Fléda, Brno

ibrahimmaalouf 014Koncert libanonsko-francouzského trumpetového génia se odehrál minulý rok na jaře, v rámci Jazzfestu Brno. Představil hlavně poslední desku Illusions, která je silně ovlivněna rockem 70. let. Jeho hudební záběr je ale velmi široký - věnoval se staré hudbě, moderní klasice, moderní i klasické arabské hudbě a improvizaci. Tyto zkušenosti uplatňuje na koncertech, nedělá mu problém do improvizace zařadit citaci z díla klasických evropských skladatelů, což předvedl i na Flédě. Z populárních žánrů vychází kromě jazzu, funku a latiny i z hip hopu, hard rocku (například ve skladbě Beirut). Byl to jeden z velkých koncertů festivalu, kde však zůstala zachována komornější atmosféra a komunikace s publikem, zároveň nezapomenutelný hudební svátek pro posluchače napříč žánry. (Nikola Illeová)

 

 

 

NAROZENINY CHAPEAU ROUGE - Chapeau Rouge, Praha

chapeau rouge 8 20141030 1929291696Nejlepší akcí roku 2014 pro mě byly narozeniny klubu Chapeau Rouge. Tři patra plná muziky se nacházejí v historickém centru Prahy a jejich narozeninové oslavy už jsou legendární. V loňském roce byl opět program rozdělen na několik částí: na baru hrála vynikající kapela Circus Problem a nechyběla scéna s příjezdem Rudolfa II. V djském podlaží se headlinerem stal britský house dj Colin Dale a koncertní podlaží si vzal do parády Xavier Baumaxa. Interpretů ale celkem bylo kolem patnácti a slavilo se až do rána. Příjemným zpestřením bylo vstupné zdarma, které se u takto povedeného programu vidí opravdu výjimečně. (Hedvika Pajerová) {vypnoutlink:Lucie}

 

 

 

 


 

sziget den vii-21 fireworks TOP

zavřít