The Afghan Whigs: Proč psát o drogách, když už nic nebereme?

Vydáno 09.02.2015 | autor: redakce

The Afghan Whigs, jedna z legend americké kytarové hudby 90. let, přijede 13. února do Prahy představit výtečné loňské  album Do to the Beast. Po úspěchu na Rock for People bylo zřejmé, že tuhle kapelu se stále vyplatí sledovat, a tak přinášíme rozhovor s frontmanam Gregem Dullim.

The Afghan Whigs: Proč psát o drogách, když už nic nebereme? The Afghan Whigs: Proč psát o drogách, když už nic nebereme?

 

Afghan Whigs  rock for people den 2 75The Afghan Whigs na Rock for People 2014


Ahoj Gregu, je skvělé Tě slyšet, jak se těšíš na vaše evropské turné?

Ohromně!

Vím, že jsi u nás koncertoval dost často, ať už s The Afghan Whigs anebo s The Twilight Singers a The Gutter Twins, takže bych se rád zeptal, jestli jsi byl tady v Praze nebo jinde v Čechách i při jiné příležitosti než na turné?
Jo, cestoval jsem sem i mimo šňůru. Asi před deseti lety jsem v Praze strávil dva týdny.

Loni v létě jsem vás viděl na festivalu Rock for People. Trochu jsem se bál, že půjde o další zbytečný reunion, ale byl jsem více než mile překvapen. Máš nějaké tipy na to jak být cool během živých vystoupení i po tolika letech?
(Smích) Čím víc hraješ, tím lepší to je. V devadesátých letech jsme byli skvělá kapela, ale dost jsme pařili a občas jsme nebyli úplně ve formě. Nevím přesně, čím to je, ale během hraní jsme teď více sehraní. Hraní je lepší, show jsou lepší.


Minulý rok jste mohli slavit jedno malé hezké výročí. Gentleman, vaše možná nejslavnější album, dospělo do věku dospělosti; považuješ ho za svoji nejlepší nahrávku? Máš to album nejraději, nebo jsou mezi tvými nahrávkami jiní favorité?

Mám několik oblíbených. Mám rád Gentleman, ale několik nahrávek mám raději.

A které třeba?
Třeba Black Love mám raději než Gentleman, nebo Blackberry Belle od The Twilight Singers.

Afghan Whigs  rock for people den 2 72

Afghan Whigs  rock for people den 2 76

Když jsem to album uviděl poprvé, byl jsem zcela okouzlen obalem, zdálo se mi, že přesně vystihuje, o čem jsou některé z textů na albu: holka leží na posteli a zamilovaně se dívá na kluka, který se ale dívá někam jinam a dost možná myslí na jinou..
Díky!

Ostatně, když už se bavíme o obalech alb - co přesně má znamenat motiv na vašem aktuálním albu Do to the Beast? Je to kokain, co si ten chlápek háže na hlavu?
Kdyby to byl kokain, byl by to nejdražší přebal alba, který se kdy vyrobil (smích). Víš, kolik by to stálo, kdyby to byl fakt koks?

Tipuju, že pořádnej balík. Myslel jsem, jestli to má symbolizovat kokain..
Má to být cokoliv, co chceš, aby to bylo.

Ptal jsem se, protože řada kritiků poukazovala na to, že drogy a alkohol, stejně jako některé z temnějších stránek lidské duše jsou hlavními tématy vašich textů. Když jsem ale poslouchal texty na Do to the Beast, přišly mi enigmatičtější a zároveň poetičtější, než ty na Gentleman nebo Black Love. Je ten posun dán dalšími životními zkušenostmi, nebo jste měli nějakou inspiraci v literatuře nebo filmech?
Už neberu žádné drogy, takže o nich ani nebudu psát texty. Proč psát o drogách, když už nic nebereme?


Co od vás můžeme čekat na podiu? Budou v setlistu skladby z celé historie The Afghan Whigs, nebo se budete soustředit hlavně na poslední album?

Budeme hrát stejným dílem ty i ty. Hrajeme skladby ze všech nahrávek, ale samozřejmě uslyšíte dost i z posledního alba. Je to show, kterou jsme hráli tak osmdesátkrát, takže dobře víme, co funguje. Zvažovali jsme, že ji možná trochu upravíme, ale je to cool show. Kdo má rád naši kapelu, ten se bude pořádně bavit - je to sakra cool show.

afghan-poster-viewMáte připravenou i nějakou vizuální show? Světla a projekci na pozadí, nebo se spoléháte jen na sílu své hudby?
Videa žádná promítat nebudeme, ale máme připravenou světelnou show.

Teď možná trochu osobnější otázka; už je to přeci jen nějakou dobu, co jste se zase dali dohromady. Už jste přemýšleli, co bude dál? Plánuješ pokračovat s The Afghan Whigs, nebo se po skončení turné budete spíše soustředit na své vlastní sólové projekty?
Myslím, že zvládnu dělat obojí, už jsem to tak párkrát dělal, takže nemyslím, že bych musel dělat nějakou volbu. Plánuji dělat obojí...

Takže můžeme čekat nové album The Afghan Whigs? Jsou nějaké nové songy na cestě, nebo si budeme muset ještě chvilku počkat?
Ano! Počkat si ještě chvíli budete muset, naše poslední deska je jen osm měsíců na světě (smích). Ale určitě se chystáme společně pracovat na nové hudbě a už teď se na to těšíme.

Když už se bavíme o těch bočních projektech, vím, že jsi se účastnil nahrávání úplně prvního alba projektu Dave Grohla Foo Fighters. Líbí se ti hudba, kterou teď hrají, nebo je neposloucháš?
Neslyšel jsem Foo Fighters od doby, co jsem udělal tu nahrávku, takže nevím. Vím, že jsou teď dost populární...

Proto jsem se i ptal..
Ale ne, neposlouchám Foo Fighters..

Co vlastně znamená to sousloví The Afghan Whigs, nemáš nějakou historku o tom, jak vznikl?
Vůbec netuším, co ten název znamená. (smích)

 


text: Jiří Kalous, foto: Jan Kuča

 


Afghan Whigs  rock for people den TOP

zavřít