TOP 6 hvězd Klubu 27: Příběhy legend, které nikdy nezestárly

Vydáno 14.09.2015 | autor: Filip Pešta

Zemřeli mladí, ale jejich odkaz žije dodnes. Představitelé takzvaného klubu 27, skupiny muzikantů zemřelých v 27 letech, v poslední době znovu ožívají díky úspěšným dokumentárním snímkům. Připomeňte si 6 největších jmen, které spojuje mimořádný talent, ale i tragický životní příběh.

TOP 6 hvězd Klubu 27: Příběhy legend, které nikdy nezestárly TOP 6 hvězd Klubu 27: Příběhy legend, které nikdy nezestárly

Club-27Legendy klubu 27 pohromadě


Brian Jones

Brian Jones

Zakladatel a kytarista kapely Rolling Stones ovládal kromě kytary celou řadu jiných nástrojů, mezi které patřila například foukací harmonika, sitár, saxofon, trumpeta, hoboj a mnoho dalších.  Za svůj život stihl mnoho sexuálních a drogových skandálů. 3. července 1969 se utopil v bazénu ve svém vlastním domě. Okolnosti tohoto úmrtí jsou však nejasné.

Jimi Hendrix

jimi-hendrix-8150


Podle popisku v rockové síni slávy byl pravděpodobně nejlepším instrumentalistou v historii rockové hudby. Založil dnes už legendární nahrávací studio Eletric Lady Studios, jehož sídlo se nachází v newyorském Greenwich Village. Nahrávala v něm taková jména jako John Lennon, Kiss, AC/DC, U2 a další. Po požití alkoholu a drog měl Hendrix často násilnické sklony. 18. září 1970 se předávkoval prášky na spaní a zadusil se vlastními zvratky.  Jeho muzika a hra na kytaru však v rockovém světě znamenaly nesmazatelnou stopu.


Janis Joplin

Janis-Joplin

Americká zpěvačka a skladatelka známá jako královna psychedelického soulu byla též multiinstrumentalistkou. Je jednou z nejvíce prodávaných interpretů USA. Její fanoušci popisovali její přítomnost na pódiu jako elektrizující zážitek. Kromě hudby se věnovala také malování. 4. října 1970 se zřejmě předávkovala heroinem. Film o jejím životě s názvem Janis Joplin: Get It While You Can je plánován na rok 2016. Joplin by si měla zahrát herečka Amy Adams.

Jim Morrison

Jim Morrison

Zpěvák kapely The Doors je vnímán kritiky i fanoušky jako možná nejikoničtější a nejvlivnější frontman v historii rockové muziky. Byl znám také jako básník a často do koncertů zakomponoval vsuvky improvizované poezie.  V žebříčku 100 nejlepších zpěváků světa časopisu Rolling Stone obsadil 47. místo.  3. července 1971 zemřel na srdeční selhání. Nikdy však nebyla provedena pitva, a tak je příčina jeho smrti vlastně pouhou spekulací.

Kurt Cobain

2554 kurt cobain

Kdo by neznal zpěváka a tvůrčí osobnost legendární kapely Nirvana. Kvůli špatným rodinným vztahům často upadal do depresí. Po marihuaně začal brát i heroin, který mu prý jako jediný pomáhal na bolest žaludku, na kterou si často stěžoval. V jeho agresivní a rebelské hudbě se našly miliony (nejen) teenagerů po celém světě. Nirvana stihla vydat pouze 3 alba a dodnes je považována za jednu z nejdůležitějších kapel moderní éry, jež utvořila hlavní tvář hudebního stylu grunge. Cobain se 5. dubna 1994 zastřelil brokovnicí. Jeho život mapuje dokument Kurt Cobain: Montage of Heck, který natočil Brett Morgen v roce 2015. Producentkou dokumentu je Cobainova dcera Frances. 

Amy Winehouse

Amy Winehouse

Britská zpěvačka a skladatelka je dnes často stavěna na úroveň legend jako Billie Holiday, Ella Fitzgerald nebo Sarah Vaughn.  Obě její alba Frank a Back To Black zaznamenala masivní úspěch po celém světě. Její texty a hudba vycházely vždy z jejího osobního života. Potýkala se s alkoholovou a drogovou závislostí. Její hlasový projev je však dnes považován za nezaměnitelný.  23. července 2011 zemřela na zástavu srdce po konzumaci příliš velkého množství alkoholu.  Britský režisér Asif Kapadia mapuje její životní příběh v dokumentu AMY z roku 2015.




text: Filip Pešta, foto: archiv

zavřít