STŘÍDAVĚ OBLAČNO

Vydáno 01.09.2008 | autor: redakce

Byli jsme na skoro všech a rozhodně nelitujeme, dalo by se shrnout účinkování REPORTU na festivalech. Náš promo team, redaktoři a fotografové vyměnili relax u moře a na chalupách za podstatně vzrušivější a náročnější víkendy s hlasitou zvukovou kulisou. Díky této formě „odpočinku“ vám můžeme přinést souhrnnou referenci z řady festivalových kolbišť, které předcházely desítky fotoreportů zveřejněných na iREPORT.cz. Vyslechli jsme kvanta muziky, nahlédli do zákulisí a potkali se s mnohými hudebníky a jejich crew. Využili jsme i příležitosti podebatovat s novými nebo pravidelnými čtenáři, jejichž názory na REPORT a hudbu obecně jsou pro naši redakci cennou zkušeností.

Osobně jsem si festivalové zábavy užil dosyta a neřešil banality jako únavu nebo časté rozmary počasí. Mé letní rozpoložení však rozhodily tragické události, které přišly jako blesk z čistého nebe. Nejtvrdší ránou byla zpráva o nehodě Pavla Grohmana (38), což byla úplně první věta, kterou jsem vyslechl po příjezdu na Benátskou noc od manažerky Chinaski. Chlapík, jehož znám dobrých deset let a s nímž jsem si z kapely pokecal vždycky nejvíc. Přiznám se, že jsem nenašel sílu jít na pohřeb. Ta „deka“ na mě znovu padla následující pátek na Sázava festu, kam jsem dorazil zrovna v momentě, kdy se konal pietní jam. Mezi přímými muzikantskými aktéry byl i redakční kolega Ondřej Fencl, který na Hrocha vzpomíná o pár stránek dál.

Další šlupka sice přišla zdaleka, ale týká se nás zrovna tak. Hiram Bullock (52) mě poprvé uhranul na Stingově albu Nothing Like The Sun (1987) - Little Wing v jeho podání považuji za nejlepší hendrixovský remake. Když k nám na přelomu milénia začal pravidelně jezdit, ohromoval nejen kytarovou magií, ale také nesmírnou vitalitou, která k jeho těžkotonážní postavě jakoby nepasovala. Byl to rocker se vším všudy, na veřejnosti i v soukromí. Před pěti lety mi v rozhovoru řekl: „Nemám manželku ani děti, jsem volný jako pták. Někdy jsem z toho smutný, ale mým nejsilnějším poutem je hudba, pro kterou žiju.“ Nesmazatelně se zapsal do naší muziky díky spolupráci s Monkey Business a Richardem Müllerem. Na Pohodě byl hlavní oporou zdravotně indisponovaného slovenského zpěváka při jeho asi posledním vystoupení. Málokdo věděl, že sám bojuje s nemocí, a to s tak zákeřnou, jakou je krční nádor. Podlehl jí týden na to.

Není to zrovna optimistické intro, ale v životě a počasí holt bývá střídavě oblačno a nic s tím nenaděláme. Přesto věřím, že tenhle REPORT i s jeho dvěma cédéčky dokáže aspoň na chvíli vyhnat nějaký ten mrak z hlavy.

Jarda Hudec, vydavatel

STŘÍDAVĚ OBLAČNO STŘÍDAVĚ OBLAČNO

zavřít