Intro: Poprava Andělů

Vydáno 01.04.2010 | autor: Tomáš Pokorný


Že „Andělům zase polámali křídla“, není nic mimořádného. Tuto smutnou skutečnost registrujeme každoročně touto dobou, kdy Akademie populární hudby bilancuje – obvykle prostřednictvím rozpačitého ceremoniálu, tápajícího mezi pokusem o seriózní cenění a sledovanost honící estrádou.  Česká scéna, takto prezentovaná na celoplošné televizi širšímu publiku jedinkrát v roce, dostává pořádně na frak, a není divu, že místo proklamované oslavy a podpory spíš hudebního diváka odrazuje. 

Přesto všechno nepřestalo nemálo z nás živit naději, že hudební ceny mají i naší zemi smysl a že se snad někdy dočkáme důstojnější prezentace. Místo toho však letos hudebníci, publicisté, vydavatelé, promotéři a fanoušci schytávají tvrdý direkt ještě před samotným vyhlášením Andělů. Diletantský způsob, jakým nový pořadatel Lešek Wronka a jeho Levron Music Center přistoupili k letošnímu ročníku, nelze nazvat jinak než definitivní popravou. Demotivující princip „oceníme jen toho, kdo přijde, ať už akademici rozhodli svým hlasováním jakkoliv “, zřejmě nemá na celém světě obdoby. Výraz opovržení nad hudebními výkony uplynulého roku, plivanec do tváře těm, kteří se pod ně podepsali. 
A i když vzápětí organizátoři na nátlak hudebníků a médií od této hříšné myšlenky ustoupili, velká černá skvrna na již tak zešedlých andělských křídlech zůstane. Údajně nakonec budou spravedlivě oceněni i ti, kteří se udílení osobně nezúčastní, nebo nezahrají. Po této aféře bych se nedivil, kdyby místo účinkujících „bavily“ televizní diváky jen předtočené šoty a videoklipy, protože zasažené ego opravňuje umělce akci bojkotovat.
  
Více o šlamastyce jménem Anděl 2009 si přečtete o pár stránek dál od Ondřeje Bezra.      
    
Jarda Hudec, vydavatel

Intro: Poprava Andělů Intro: Poprava Andělů

zavřít