Michal Pavlíček: Srdeční záležitosti

Vydáno 18.02.2011 | autor: Marie Bartošová

Pomineme-li filmovou a scénickou hudbu, nechal král české rockové kytary své oddané poddané, dychtící po novém materiálu, pěkně vyhladovět.  Že to však nebylo ztrátou elánu ani nápadů, nýbrž vlivem osudových okolností, napovídá nová kolekce, jež na ploše téměř dvou a půl hodiny chrlí jednu silnou skladbu za druhou.

Michal Pavlíček: Srdeční záležitosti Michal Pavlíček: Srdeční záležitosti



PavlíčekMichal Pavlíček: Srdeční záležitostiMICHAL PAVLÍČEK

SRDEČNÍ ZÁLEŽITOSTI
SONY MUSIC
33 trax/142:08 min


Srdce stokrát jinak.

První část má nejblíže ke dvojce od BSP a víc než kytara zaujme zpěvák Radek-Josef Škarohlíd (Hentai Corporation), za jehož zviditelnění náleží o generaci staršímu Pavlíčkovi, stejně jako v dřívějším případě báječné rytmiky Martin Ivan – Miloš Meier, Řád hudebního ohaře. Výraznou část textů si vložil do úst sám Čombe a svým milým ráčkováním zejména těm vlastním dodal na sympatické autenticitě. Natolik je však soudný, že dostatek prostoru přenechal opravdovému sugestivnímu zpěvu. K mikrofonu se mimochodem postavil též vyhlášený zvukař Milan Cimfe a je celkem škoda, že svůj zajímavě hrubě zabarvený hlas nevyužívá častěji (šepot v Elektrické noci je vskutku elektrizující).

Kdo na prvním disku postrádá větší míru kytarové dominance, dosyta si užije na dílu druhém, hýřícím výhradně v instrumentálním duchu. Zákonitě tak navazuje na Big Heads a místy upomíná i na zdolávání výšin Stromboli. Patříte-li naopak k zarytým zastáncům zpívaných písní, odložte předsudky. Hudba, která vyprýštila z Pavlíčkovy mozkovny, má v sobě takovou sílu a pestrost, že posluchačovu pozornost nenechá sejít z cesty. A o vítězné volbě spoluhráčů již byla zmínka.

Závěrečná část trilogie vyjevuje mistrovy symfonicko-elektronické fantazie a po všem tom bigbítu dává prostor melancholickému rozjímání. Snad jen zveřejnění sentimentální ukolébavky Lampy hasnou s kňouravým refrénem ve stylu Velikého lalulá mohl „novotáta" Michal ještě zvážit. V jiném kontextu by skladba obstála mnohem lépe. Působivé vokální zápisy tu naopak mají Načeva a Bára Basiková, které vkládají další blyštivý kamínek do výsledné mozaiky.

Daniel Folprecht
6/7

Album Srdeční záležitosti s podpisem Michala Pavlíčka máte možnost vyhrát v naší soutěži!

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít