Mr. Loco: Prostě jen vyprávím příběhy ze života se špetkou nadsázky

Vydáno 18.02.2011 | autor: redakce

Nováčci Mr. Loco objevili způsob, jak zalepit jednu z rychle mizejících děr na českém hudebním trhu. Svojí míchanicí balkánského temperamentu, orientálních rytmů a česko-španělských textů přináší na českou scénu projekt, který je ve své podstatě ojedinělý. Mr. Loco nedávno vydali debutové album Na Balkáně a natočili videoklip. Jaké jsou další plány kapely, prozradil frontman Filip Flusser alias Loco.

Mr. Loco: Prostě jen vyprávím příběhy ze života se špetkou nadsázky Mr. Loco: Prostě jen vyprávím příběhy ze života se špetkou nadsázky

mr_loco_Filip Flusser alias Loco

Několik let jsi působil ve skupině Temperamento. Nyní máš nový projekt s názvem Mr. Loco. Co tě k tomu vedlo?
Chtěl jsem tuhle kapelu začít dělat už dávno, ale vytíženost v Temperamentu byla tak velká, že prostě nebyl čas. Všechno se to změnilo, když jsme si dali s klukama v Temperamentu takzvanou tvůrčí pauzu. S naším kytaristou Davidem Babkou již hraji pár let v akustickém duetu, takže jsme se jednoho dne sešli u mě ve studiu a začali nahrávat nápady. Šlo nám to tak dobře, že jsme udělali zhruba devatenáct songů, ze kterých jsme na desku vybrali dvanáct.  CD se jmenuje Na Balkáně, vyjde začátkem března a pokřtíme ho 16. března v pražském klubu Rock café. Aby toho nebylo málo, přizval jsem na post basáka Luise Franca „Jachu“ z Mexika a na klávesy a na trubku a flétnu hraje Vlado Urlich z Peru. A protože jsme tomu chtěli dát ještě pořádný koule, oslovil jsem svého dlouholetého kamaráda a ex-spoluhráče z Luca Brasi, Marka Macháčka, který bravurně hraje na bicí.

Balkánský temperament máš doslova v krvi. Promítlo se to i na tvojí desce?
Snažili jsme se být co nejpřirozenější, jak jen to šlo. Mé kořeny sahají na Balkán, a to se také snažím prostřednictvím písniček prezentovat. Hudebně si s Davidem rozumíme a doplňujeme se, ze mě lezou balkánské melodie a orientální rytmy a z Davida zase bluesové vyhrávky a přímočaré cítění pro písničku. Byla to také pro nás výzva propojit tyto tak odlišné světy. Naši latinsko-američtí spoluhráči zase dodávají celému teamu to pravé „latino koření“. Na album jsme nakonec vybrali jedenáct autorských písní a jednu coververzi.

Chystáte nějaký videoklip?
Klip jsme už natočili, jako první singl jsme vybrali klidnější písničku Siempre Seras kde jsme refrén přetextovali do španělštiny, aby se umocnil ten latino nádech. K zhlédnutí samozřejmě na stránkách a naší fanpage na Facebooku, kam tímto všechny potencionální fanoušky zvu.


Proč jste si pro klip vybrali zrovna song Siempre Seras?

Písničku jsme jednohlasně vybrali jako singl číslo jedna, není to příliš náročná skladba a má hitový refrén. Chtěl jsem do textů dát přímočarost a srozumitelnost, tak jako to dělají staří bluesmani. Prostě jen vyprávíš příběh ze života se špetkou nadsázky. Žádná velká poetika, hloubku v textech přenechám radši zkušenějším textařům. Navíc texty typu „co tím chtěl vlastně básník říct“ mě stejně nebaví.

locoportraitFilip Flusser alias LocoS kým jsi na natáčení spolupracoval?
Klipu se chopili kamarádi, kteří se své práci zhostili bravurně. Režii si vzal na triko Honza Rada, který taky k písničce vymyslel scénář. Musím říct, že zasahovat do scénáře jsem nemusel, ani bych to neudělal, myslím, že každý se má držet toho, co umí a já do natáčení nevidím vůbec… Perliček na placu moc nebylo, všechno do sebe zapadalo a běželo jak po másle. Snad jen kvůli záběru, který se v klipu objevil cca na 1,5 vteřiny, mě hoši topili ve skleněné nádobě asi hodinu. (smích)

Je album k dostání v běžných obchodních sítích, nebo ho poskytnete ke stažení, jak to teď dělá řada českých i zahraničních kapel?
Nejsem blázen, abych věřil, že v dnešní době si ještě někdo kupuje cédéčka, takže album v prodeji nebude. Každopádně ti, kteří budou chtít opravdu vlastnit naše CD, si ho budou moct koupit na koncertech nebo samozřejmě na našich stránkách.

Na jakých koncertech tedy budou mít fanoušci příležitost vás vidět a případně si album koupit?
Turné zatím neplánujeme, budeme se snažit prezentovat kapelu na letních festivalech. Fesťáky jsou super, miluju tu letní náladu, zima není nic pro mě. Hodně festivalů je ještě v jednání, o všem budeme samozřejmě informovat na našich stránkách. Po létě se vrhneme na kluby. O tom žádná.

Hana Radová

zavřít