Snoop Dogg

Vydáno 07.01.2012 | autor: iREPORT

Snoop Dogg Snoop Dogg

 

Snoop Dogg (vlastním jménem Cordozar Calvin Broadus Jr.) je americký rapper a herec. Narodil se 20. října 1971 v Long Beach v Kalifornii. Celosvětově prodal přes třicet pět milionů desek.

Rodiče mu přezdívali Snoopy podle slavného kresleného pejska, běžně ho ale oslavovali "Calvin". Už od dětství Calvin hrál na klavír a zpíval v kostele, v šesté třídě pak poprvé začal rapovat. V teenagerských letech pak míval neustálé problémy se zákonem. Hned po dokončení střední školy byl zatčen za držení kokainu a následující tři roky pobývával často za mřížemi. Se svými bratranci Nate Doggem a Lil' 1/2 Dead a také kamarádem Warrenem G nahrával doma písničky a měli spolu kapelu s názvem 213. Jedné freestylové nahrávky si pak všiml Dr. Dre, který se Calvina pozval na návštěvu. Tehdy se Snoop Doggy Dogg (tak si tehdy říkal) začal učit, jak správně frázovat a jak písničky vůbec skládat. Dr. Dre si mladého umělce také často zval do svých projektů a tím ke Calvinovi dostatečně přitáhl pozornost. Když pak vyšel debutový singl Who Am I (What's My Name)?, měla nahrávka velký úspěch. Top ten nejhranějších písní dosáhl i další song Gin and Juice. Recenzenti tehdy Snoopa charakterizovali jako rappera, který je jeden z těch mírumilovnějších, co se textů týče. To bylo patrné i na debutové desce Doggystyle (1993). Ještě dále od "gangsterského rapu" se dostal na druhé řadovce Tha Doggfather (1996). Poté přešel k labelu No Limit, na kterém po dvou deskách vydal velmi kvalitní album Paid tha Cost to Be da Bo$$, kde se nacházely hity jako From tha Chuuuch to da Palace a Beautiful. Po dalším přechodu k jinému labelu (tentokrát k Interscope) se Snoop dostal k spíše r'n'b zvuku a tehdy populárním The Neptunes a také Pharrellovi - ti se mu postarali o produkci na desce R&G (Rhythm & Gangsta): The Masterpiece, která obsahovala první Snoopův hit číslo jednaDrop It Like It's Hot. 

V létě 2007 se Snoop Dogg proslavil tím, že se stal prvním umělcem, který vydal svůj singl nejprve jako vyzvánění pro mobilní telefon - jednalo se o song It's the D.O.G. Také se začal velmi aktivně angažovat do různých projektů, objevoval se v četných videích k songům svých kolegů, a také se čím dál častěji objevoval ve filmu. 

Za celou svou kariéru vydal patnáct desek a o žádné se nedá říci, že by byla špatná.

V dubnu 2017 Snoop Dogg oznámil, že v květnu téhož roku vydá své nové album Neva Left.

Diskografie:
Doggystyle (1993)
Tha Doggfather (1996)
Da Game Is to Be Sold, Not to Be Told (1998)
No Limit Top Dogg (1999)
Tha Last Meal (2000)
Paid tha Cost to Be da Boss (2002)
R&G (Rhythm & Gangsta): The Masterpiece (2004)
Tha Blue Carpet Treatment (2006)
Ego Trippin' (2008)
Malice n Wonderland (2009)
Doggumentary (2011)
Reincarnated (2013)
Bush (2015)
Coolaid (2016)
Neva Left (2017)

Další články interpreta

Snoop Dogg zarapuje Čechám

News

vydáno 19.05.2007

Snoop Dogg v Praze

Fotoreporty

vydáno 00.00.0000

zavřít