Zemřela legenda jazzu Les McCann, skládal pro Snoop Dogga i Notorious B.I.G.

Vydáno 02.01.2024 | autor: iREPORT

Ve věku 88 let zemřel legendární jazzový pianista Les McCann. Proslavil se protestním songem Compared To What, spolupracoval pak především s hiphopovými interprety. Mezi nimi se Snoop Doggem či Notorious B.I.G.

Zemřela legenda jazzu Les McCann, skládal pro Snoop Dogga i Notorious B.I.G. Zemřela legenda jazzu Les McCann, skládal pro Snoop Dogga i Notorious B.I.G.

Příčina úmrtí Les McCanna není známá, na konci minulého roku ho však hospitalizovali kvůli zápalu plic. Zemřel v pátek 29. prosince v nemocnici v Los Angeles, jak potvrdil jeho manažer. Bylo mu 88 let.

McCann se narodil v Kentucky v roce 1935 do rodiny hudebníků. Ve školní pochodové kapele hrál na tubu a bubny, sám se pak učil na piano. Svou kariéru odstartoval v šedesátých letech v triu, které hrálo pro Pacific Jazz Records.

Smrt si říká rock'n'roll: Příběhy zesnulých hvězd

V roce 1968 podepsal smlouvu se společností Atlantic a vydal cover songu Compared To What od Gena McDanielse. Právě jeho verze písně nahraná ve spolupráci se saxofonistou Eddiem Harrisem se stala hitem.

Během pozdějších let spolupracoval McCann také s předními hiphopery, mezi nimi se zesnulým Christopherem Georgem Latorem Wallacem, kterého svět znával pod uměleckým jménem Notorious B.I.G., nebo Snoop Doggem, s nímž nahrál song The Next Episode.

red, foto: FB Les McCann
Témata: Les McCann, jazz, Snoop Dogg, Notorious B.I.G., rap

zavřít