New Order

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

New Order New Order

New Order je anglická rocková skupina založená v roce 1980 Bernardem Summerem (zpěv, kytara, syntezátory, programování), Peterem Hookem (baskytara) a Stephenem Morrisem (bicí, klávesy, programování). Kromě Petera Hooka, který z kapely odešel v roce 2007, v ní v součanosti hrají spolu s Summerem a Morrisem ještě Gillian Gilbert (klávesy, kytary, programování), Phil Cunningham (kytara, klávesy, elektronické perkuse) a Tom Chapman (baskytara, syntezátory). New Order se zformovali z kapely Joy Division, která přestala fungovat po smrti zpěváka Iana Curtise.

Zpočátku bylo pro New Order poněkud obtížnější se prosadit, neboť byl odkaz Joy Division stále velice znatelný, jejich hudba také aspirovala spíše k temným, melodickým songům, byť velmi aktivně využívali syntezátory. Newyorská klubová scéna si ale taneční rytmy a elektronické hrátky nové skupiny postupně oblíbila. Singl Blue Monday z roku 1983 se dokonce stal nejprodávanějším singlem všech dob na dvanáctipalcových deskách. Kapela se proslavila nejvíce svou originální kombinací post punku, elektroniky a taneční hudby a vypracovala se do pozice nejvlivnějších interpretů celé historie hudby.

Odklon on Joy Divison nastal kolem roku 1981, kdy vyšly singly Everything's Gone Green a Temptation, které směřovaly spíše do škatulky taneční hudby. Ještě více se formace osamostatnila v roce 1983, to vyšla řadovka Power, Corruption & Lies, která byla silně inspirována jmény jako Giorgio Moroder nebo Kraftwerk a velmi chytře využívala novinky ze stylu techno a kytarových efektů. Z této desky pochází onen legendární singl Blue Monday, známý je i song Confusion, kterým kapela definitivně potvrdila své kvality v dance music. V průběhu dalších let si pak formace vypracovávala status jedné z nejuznávanějších kapel a to i díky vynikajícím albům, jako třeba Low-Life (1985), Brotherhood (1986) nebo Technique (1989). V roce 1993 si pak dali tvůrčí pauzu (kvůli tomu, že se všichni členové začali angažovat ve vedlejších projektech), a v roce 1998 se znovu spojili a vydali desku Get Ready, která byla více orientována na kytarovou hudbu nežli elektronickou. Pauzu si skupina dala i v roce 2007 (psali jsme), ta trvala až zhruba do roku 2015, kdy vyšlo album Music Complete.

Dalšími klasickými singly New Order se kromě Blue Monday staly také Temptation (1982) (ta se objevila v soundtracku k filmu Trainspotting) a True Faith (1987). 

Diskografie:
Movement (1981)
Power, Corruption & Lies (1983)
Low-Life (1985)
Brotherhood (1986)
Technique (1989)
Republic (1993)
Get Ready (2001)
Waiting for the Sirens' Call (2005)
Music Complete (2015)

Další články interpreta

HOOKY MĚL RADOST...

Fotoreporty

vydáno 00.00.0000

zavřít