E!E

Vydáno 07.06.2012 | autor: Dominik Pavliš

E!E E!E

Legendární příbramská kapela českého punku E!E působí na české hudební scéně od roku 1987. Většinu členů kapely spojovala společná práce ve firmě ZTR RD Příbram, kde se poznali. V Příbrami v té době působila i místní kapela Bon Pari, která se stala zdrojem inspirací pro vznik E!E. Jejich cílem bylo, jak už to v punku bývá, provokovat a pobuřovat své okolí. I název měl tedy znázorňovat něco nelibého (E!E = citoslovce znechucení).

V původní sestavě hrál Robert Kyselo na bicí, Vilda Řapek na baskytaru a vokály, Petr „Bakča“ Bakalerov na kytaru a vokály a Miroslav Bergerstein na akordeon a zpěv. Bubeník Robert Kyselo zároveň působil jako hlavní textař.

První koncert skupiny se datuje na léto roku 1988 a uskutečnil se v příbramské hospodě U Podařilů. Právě v této době vyšla skupině první kazeta, která nesla název Obyčejní poserové (parodie na desku Obyčejní hrdinové kapely HNF).  Ten samý rok musel Řapka s Bergersteinem na vojnu a skupinu doplnil Bořek Řehoř na baskytaru a zpěv. Místo však přenechal baskytaristovi Petru Mottlovi a v kapele se začal věnovat pouze zpěvu.

Následovali personální změny v kapele a poté již skupina jen rostla na popularitě. Mezi největší úspěchy skupiny patří jistě koncert před Sex Pistols v roce 1996 v pražské sportovní hale. To by se dalo označit za vrchol kariéry E!E.

 

Diskografie

Obyčejní poserové (1988)
0001 (1992)
Poslouchej (1993)
Mrtvák (1995)
Mrtvák (1995)
Deska (1996)
Děláme co můžem (1998)
Dvacet pe!ecek (2000)
Rock Kafe (2003)
Gambrinus Tour (2005)
Lepší už to nebude (2006)
Praha Vagon Live (2008)
Furt živjeE!E (2010)
2012 (2012)
E!E - Unplugged (2013)

Další články interpreta

zavřít