TOP 7 zásadních písní Daft Punk. Které skladby zformovaly jejich kariéru?

Vydáno 13.03.2021 | autor: Andrea Štipčáková

Když francouzští producenti vystupující pod názvem Daft Punk na konci února oznámili, že končí svou kariéru, překvapili tím i své nejskalnější fanoušky. Duo, které vystupovalo na scéně téměř třicet let, si na své konto zapsalo několik hitů, které ho zformovaly. Podívejte se s námi na sedm největších.

TOP 7 zásadních písní Daft Punk. Které skladby zformovaly jejich kariéru? TOP 7 zásadních písní Daft Punk. Které skladby zformovaly jejich kariéru?

Ikonické duo Daft Punk tvořili po osmadvacet let Thomas Bangalter a Guy Manuel de Homem-Christo. Bývalí spolužáci začali dělat hudbu už jako teenageři, k elektronické muzice se však propracovali až později.

Během své kariéry vydali Daft Punk spoustu písní, které se hrály na diskotékách po celém světě. Podívejte se s námi na ty, které byly pro duo zásadní.

The New Wave (1994) jako nový začátek

Thomas Bangalter a Guy Manuel de Homem-Christo na scéně debutovali jako Daft Punk s písní The New Wave. Vydali ji ještě s labelem Soma Records, z nějž později odešli k Virgin Records. Název songu má značit nový začátek dua, které se původně jmenovalo Darlin '. Přejmenovat se rozhodlo až poté, co vyšla v roce 1993 recenze, která jeho hudbu označila za „daft punky trash“.

Da Funk (1996) prvním úspěšným singlem

Píseň Da Funk představilo francouzské duo v roce 1996. Stala se jakousi předzvěstí jeho debutového alba Homework, které je označováno za mezník v taneční hudbě. Videoklip k songu natočil Spike Jonze, který vizuál pojal melancholicky. Hlavní postavu Charlese si v něm střihl Tony Max, sami Daft Punk se v něm neobjevili.

Around The World (1997) jako inspirace k maskám robotů

Daft Punk od roku 1999 nevystoupili na veřejnosti bez masek robotů. Ačkoliv si k nim vymysleli historku, že je nosí kvůli výbuchem znetvořeným obličejům, pravda byla mnohem prostší – jednoduše nechtěli, aby lidé znali jejich obličeje. A odkud nápad masek robotů přišel? Ve videoklipu Around The World z debutového alba Homework se koná party inspirovaná vesmírem. Mezi nejrůznějšími postavami se objevují také kostýmy robotů, které se Daft Punk natolik zalíbily, že je začali používat.

VIDEO: Daft Punk zveřejní svůj dokument. Možná v něm sundají helmy

One More Time (2000) upevňuje pozici Daft Punk na scéně

Album Discovery (2001) upevnilo pozici Daft Punk na hudební scéně. Vzešla z něj spousta slavných písní, jako například Harder, Better, Faster, Stroger, byl to ale hit One More Time, který se jejich příznivcům nejvíce líbil. Až do roku 2013 byla nejúspěšnější skladbou skupiny, časopis Rolling Stone ji dokonce umístil na seznam 500 největších skladeb všech dob.

Get Lucky (2013) čtvrtou nejhranější písní dekády

Zatímco album Human After All se Daft Punk příliš nepovedlo, Random Access Memories z roku 2013 vrátilo duo opět na výsluní. Získalo za něj dokonce Grammy za Nejlepší desku roku. Dvojice se jím vrátila zpět ke svým kořenům a singl Get Lucky, který nahrála s Pharrellem Wiliamsem, se stal jejím nejúspěšnějším songem v kariéře. Byl čtvrtou nejhranější písní dekády, celosvětově se ho prodalo více než 7,3 milionu kopií.

RECENZE: Daft Punk is not dead, žije v rytmu funky a disca

Starboy (2016) dostala poprvé v historii Daft Punk na vrchol Billboard Hot 100

S písní Starboy si lidé nejčastěji spojují the Weeknda, který ji nazpíval. Za její hudbou ale nestojí nikdo jiný než Daft Punk, pro které se stala jejich vůbec prvním singlem, jenž se dostal na vrchol americké hitparády Billboard Hot 100.

VIDEO: The Weeknd zabíjí své staré já. Se singlem Starboy mu pomohli Daft Punk

Epilogue (2021) jako poslední sbohem

Skladbou Epilogue dali Daft Punk svým fanouškům sbohem. Osmiminutové video poskládané ze záběrů snímku Electroma, který duo vydalo v roce 2006, vyšlo 22. února 2021. V jeho druhé třetině se objeví logo robotických rukou a nápis 1993 – 2021, kterým Daft Punk dali jasně najevo, že končí kariéru. To následně potvrdila také jejich manažerka.

Text: Andrea Štipčáková, foto: archiv iREPORT
Témata: Daft Punk, The New Wave, Da Funk, Around The World, One More Time, Get Lucky, Starboy, Epilogue

zavřít