The Weeknd

Vydáno 14.02.1996 | autor: Marta Šindlauerová

The Weeknd The Weeknd

Pod uměleckým pseudonymem The Weeknd se skrývá Abei Makkonen Tesfaye. Narodil se 16. února 1990 v kanadském Ontariu v rodině ethiopských migrantů. Ačkoli vyrůstal ve věřící rodině, jeho mládí poznamenalo užívání tvrdých drog. Osudovým se pro hudebníka stalo setkání s producentem Jeremy Rosem, který mu pomohl najít vlastní styl. Společně zprodukovali songy What You Need, Loft Music a The Morning, které Tesfaye nahrál na YouTube pod svým novým tajuplným pseudonymem The Weeknd a nahrávky se nakonec dostaly až k recenzentům webu Pitchfork či dokonce novin The New York Times, a sklidily velký ohlas.

S pochvalnými kritikami v zádech vydal (a nabídl zdarma ke stáhnutí na svém webu) The Weeknd v roce 2011 devítisongovou kompilaci House of Balloons, jež se nakonec stala součástí trilogie, kterou později doplnili nahrávky Thursday a Echoes of Silence. Během této doby začal Tefaye aktivně komunikovat s rapperem Drakem. Ten pomohl Weekndovi v kariérním růstu a i díky němu získala ona trilogie velký ohlas. O dva roky později vydal hudebník album Kiss Land, které sice získalo vcelku pozitivní reakce, avšak žádný singl (například Live For nebo Kiss Land) z něj se nijak výrazně neuchytil.

Na skutečnou slávu si The Weeknd počkal až do roku 2015. To byl totiž rok, kdy zbořil hitparády hned se třemi singly: The Hills, Can't Feel My Face a Earned It, všechny z alba Beauty Behind the Madness. Mimochodem se tak stal prvním umělcem v historii, který obsadil se svou hudbou současně všechny tři příčky hitparády. Earned It se dočkalo úspěchu částečně i díky tomu, že se song objevil v soundtracku rozporuplně přijatého snímku Padesát odstínů šedi.

To, že další Weekndův počin nazvaný Starboy (2016) (recenze) bude o dost popovější, se dalo vlastně trochu čekat. Umělec se nikdy netajil tím, že je fanouškem Michaela Jacksona, Prince či R. Kellyho a na desce je tato inspirace místy velmi zřetelně slyšet. Už první singl Starboy (feat. Daft Punk) obsadil přední příčky hitparád po celém světě, ujaly se i songy False Alarm či další spolupráce s Daft Punk nesoucí jméno I Feel It Coming. S albem Starboy Tefaye překonal i jeden rekord: den po vydání se stal nejstreamovanějším umělcem na platformě Spotify.

The Weeknd byl po dlouhou dobu své kariéry nápadný mimo své tvorby i svým originálním účesem, připomínajícím věhlasného malíře Jean-Michela Basquiata. S vydáním alba Starboy se ale Tefaye rozhodl tohoto ikonického účesu zbavit. Co se týče osobního života, za zmínku stojí především jeho vztah s modelkou Bellou Hadid. Aktuálně zpěvák chodí s kolegyní Selenou Gomez.

Diskografie
House of Balloons/Thursday/Echoes of Silence (2011)
Kiss Land (2013)
Beauty Behinds The Madness (2015)
Starboy (2016)

Další články interpreta

zavřít