Agnes Obel

Vydáno 27.05.1997 | autor: Marta Šindlauerová

Agnes Obel Agnes Obel

 

Agnes Obel (celým jménem Agnes Caroline Thaarup Obel) je dánská zpěvačka a klavíristka. Narodila se 28. října v Kodani, hlavním městě Dánska.

Hudbě se věnovala již od útlého dětství a měla to štěstí, že ji nikdy nikdo nenutil hrát to, co ji nebavilo. Mezi její inspirace už od začátku patřily legendy jako Claude Debussy, Maurice Ravel, Erik Satie, Jan Johansson nebo do náladdy její hudby se také v pozdější tvorbě promítli všemožná díla režisérů a fotografů. Možná i proto je její tvorba tak silně atmosférická. Obel "vidí" hudbu jako komplexní celek různých faktorů.

V roce 1990 se připojila k místní hudební skupině jako zpěvačka a baskytaristka, dotáhli to spolu až na festivaly. Díky svému bratrovi se pak jednou objevila i v malé filmové roli. Kvůli hudbě opustila i studia a výsledkem tohoto důležitého životního rozhodnutí bylo debutové album Philharmonics, které nahrála, nazpívala a zprodukovala celé sama (od čehož ostatně neupustila ani později). Už na tomto albu se projevila její zajímavá schopnost hrát hudbu, která byla určitou fúzí mezi symfonií, orchestrální klasikou a obyčejným písničkářstvím. Sama Obel apeluje na to, že se snaží, aby byla její tvorba hlavně jednoduchá, možná až poněkud dětská. Tuto "dětskost" se jí nicméně dosud daří halit do velmi dospělého hávu. Philharmonics obdrželo pozitivní recenze a také se výborně prodávalo. Z tohoto alba posluchači nejvíce znají písně jako Riverside nebo Just So. Několik písní se také objevilo v soudtracích k filmům , seriálům a reklamám.

Následující řadovka Aventine vyšla v roce 2013 a rozhodla se na něm ještě více zapracovat z hlediska hrátek s vokály a tentokrát využila k nahrávání i mnohem méně hudebních nástrojů. Album získalo přímo nadšené recenze, kritici chválili hudebnici především za to, že dokázala přijít s vlastním, neokoukaným stylem a album je velmi komplexní, od začátku do konce vás Obel drží ve svém vlastním světě melancholie i lehké radosti, a vám se z něj ani nechce ven. 

Třetí radovka Citizen of Glass (2016) ukazovala zpěvačku opět ve velkém posunu. Tentokrát se nebála i nechat tradiční nástroje stranou, a nebála se kápnout trochu modernosti i do svého hlasu. Tím pádem se jedná asi o nejpopovější nahrávku Obel.

Agnes Obel žije již od roku 2006 v Berlíně se svým partnerem Alexem Flagstadem.

Diskografie:
Philharmonics (2010)
Aventine (2013)
Citizen of Glass (2016)

Další články interpreta

Agnes Obel

Akce

vydáno 26.05.2017

koncerty 2017

Style

vydáno 10.12.2016

Riverside Open Air

Akce

vydáno 20.09.2012

MASTERS OF ROCK NA DVD

News

vydáno 30.12.2006

zavřít