Zemřel Andy Gill, zakladatel Gang Of Four, který nahrával i s Red Hot Chili Peppers

Vydáno 02.02.2020 | autor: redakce

Ve věku 64 let zemřel Andy Gill, kytarista a zakladatel post-punkových Gang Of Four. O úmrtí britského hudebníka informovala skupina na sociálních sítích. 

Zemřel Andy Gill, zakladatel Gang Of Four, který nahrával i s Red Hot Chili Peppers Zemřel Andy Gill, zakladatel Gang Of Four, který nahrával i s Red Hot Chili Peppers

Gill, který byl v sestavě Gang Of Four od jejich založení v roce 1976, zemřel po krátké nemoci. "Jeho nekompromisní umělecká vize a oddanost věci zapříčinily, že stále poslouchal mixy písní na naše nové album, zatímco ze svého nemocničního lůžka plánoval další turné," uvedla kapela. V prohlášení mimo jiné připomněla, že koncertoval ještě loni v listopadu.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: PŘÍBĚHY ZESNULÝCH HVĚZD

Gang Of Four se prosadili svým netradičním pojetím punku, do kterého přímíchávali i funk nebo prvky taneční hudby. Největší úspěch měla první dvě alba z přelomu sedmdesátých a osmdesátých let - Entertainment! a Solid Gold. Písně jako At Home He's a Tourist nebo It Is Love? bodovaly i v britském singlovém žebříčku. 

Skupina měla během své dosavadní existence celkem dvě pauzy, tu první - tříletou - v polovině osmdesátých let, sedmiletou odmlku si dopřála v letech 1997 - 2004. Od té doby byla znovu aktivní i s Gillem v sestavě. Poslední album Happy Now vyšlo loni v dubnu. 

Andy Gill se věnoval také produkci. Pracoval na nahrávkách mnoha věhlasných kapel, včetně Red Hot Chili Peppers, The Jesus Lizard nebo Killing Joke.

jm

Témata: Andy Gill, Gang Of Four

zavřít