Zemřel Lou Ottens, který vynalezl audiokazetu

Vydáno 11.03.2021 | autor: redakce

Audiokazety už sice patří do dávné minulosti, mnozí však dodnes vzpomínají na jejich přetáčení tužkou či na to, jak u rádia čekali, aby si na ně nahráli svou oblíbenou písničku. V sobotu 6. března zemřel jejich vynálezce Lou Ottens. Nizozemci bylo 94 let.

Zemřel Lou Ottens, který vynalezl audiokazetu Zemřel Lou Ottens, který vynalezl audiokazetu

Lou Ottens začal jako inženýr pracovat pro filmu Philips v roce 1952. Na své konto si nepřipsal pouze vývoj audiokazety, ale také první přenosný magnetofon. „Chtěl, aby byla muzika přenosná a přístupná všem,“ uvedl v dokumentu Cassette: A Documentary Mixtape filmař Zack Taylor.

I proto se Ottens s přenosným magnetofonem nespokojil a se svým týmem pracoval na dalších vylepšeních. Vůbec první kazetu Ottens, respektive firma Philips, představil v roce 1963 pod heslem „menší než krabička cigaret“. Následně začala jeho audiokazety po celém světě prodávat firma Sony.

Jak poznamenal hudební novinář Marc Masters, který aktuálně píše knihu o historii kazetových pásek, Ottensův vynález vytvořil „pro novináře či milovníky přírody příležitost pořídit zvukový záznam venku“. Původně podle nizozemského inženýra však výrobci nepočítali, že by si na ně lidé mohli zaznamenávat hudbu. „Řekli jsme si, že pokud se pro ten účel má kazeta používat, mělo by se na každou její stranu dát nahrát alespoň 30 minut zvuku.“

Později se Ottens podílel také na výrobě CD, kterých se prodalo více než 200 miliard kusů. „Příště, až si uděláte dokonalý playlist na Spotify, nebo pošlete odkaz na sdílení písničky, můžete za tuhle možnost děkovat právě jemu,“ uvedl filmař Taylor.

red
Témata: Lou Ottens, audiokazeta

zavřít