Zemřel Steve Bronski z Bronski Beat, kapela se proslavila hitem Smalltown Boy

Vydáno 10.12.2021 | autor: redakce

Ve svých 61 letech zemřel Steve Bronski, spoluzakladatel a klávesák kapely Bronski Beat, která vznikla v 80. letech. Proslavila se zejména písní Smalltown Boy, jež je známá jako hymna homosexuálů.

Zemřel Steve Bronski z Bronski Beat, kapela se proslavila hitem Smalltown Boy Zemřel Steve Bronski z Bronski Beat, kapela se proslavila hitem Smalltown Boy

Steve Bronski se narodil v Glasgow jako Steve Forrest. V roce 1983 založil spolu se zpěvákem Jimmym Somervillem a Larrym Steinbachekem kapelu Bronski Beat, která se proslavila songem Smalltown Boy o homosexuálním chlapci, jenž utíká z rodné vesnice do velkého města. Kapela při jeho psaní čerpala z vlastních zkušeností, všichni její členové byli gayové.

Smrt si říká rock'n'roll: Příběhy zesnulých hvězd

Bronski Beat rovněž slavili úspěch se skladbou Why? a coverem hitu I Feel Love zpěvačky Donny Summer. Celkem pak sestava vydala čtyři alba, poslední v roce 1995, kdy se rovněž rozpadla.

O smrti Bronskiho informoval na svých sociálních sítích Jimmy Somerville. „Smutné, slyšel jsem, že Steve Bronski zemřel. Byl talentovaným a melodickým mužem. Pracoval jsem s ním na mnoha písních a především jedné, která změnila naše životy a dotkla se mnohých dalších. Byly to zábavné časy. Díky za tvé melodie, Steve,“ rozloučil se s muzikantem. Příčinu jeho smrti média neuvádí.

red, foto: FB Bronski Beat
Témata: Steve Bronski, Bronski Beat, Jimmy Sommerville, Larry Steinbachek

zavřít