RECENZE: Nezdolní Iron Maiden novou kompilací mapují poslední dvě dekády

Vydáno 11.07.2011 | autor: redakce

S tradičně mile hrůzostrašným obalem přináší kompilace dvaadvaceti pecek z osmi studiových alb Železné panny z posledních dvaceti let důkaz, že v jejich hudebním světě se vyplatí určitý konzervatismus. A když už mají být nějaké změny, tak jen mírné v mezích metalových zákonů.

RECENZE: Nezdolní Iron Maiden novou kompilací mapují poslední dvě dekády RECENZE: Nezdolní Iron Maiden novou kompilací mapují poslední dvě dekády


ironmaidenIRON MAIDEN
FROM FEAR TO ETERNITY THE BEST OF 1990-2010
EMI
22 trax

Nahrávky skrývané pod maskotem Eddiem, který se objevuje na obalech všech alb a singlů Iron Maiden s výjimkou prvního singlu Running Free, jsou podobnou jistotou jako filmové příběhy Jamese Bonda. Ty jsou taky trochu černobílé, nikoliv však primitivní, platí tam jasná pravidla a i přes velké množství epizod si udržují svoji kvalitu a atmosféru. Totéž se dá říct o tvorbě základního stavebního kamene nové vlny britského heavy metalu.

Nedávný koncert v Praze ukázal, že Železná panna omámila již druhou generaci posluchačů. Iron Maiden vyprodávají koncerty, vydávají většinou dobře přijímané desky a procházejí jim i riskantní kroky jako výměny zpěváků nebo dlouhatánské kompozice na posledním albu The Final Frontier.

Aktuální výběr navazuje na tři roky starou kompilaci Somewhere Back In Time-The Best Of 1980-1989 a mapuje cosi, co bychom mohli nazvat novou érou v jejich historii. Možná trochu symbolicky začíná skladbou The Wicker Man z desky Brave New World (2000), první po návratu Bruceho Dickinsona. Z toho je jasné, že písně nejsou chronologicky řazené. Přesto zní výběr kompaktně, což jen dokazuje, že se tvorba Iron Maiden nijak překotně nevyvíjí. 

První album z tohoto období heavymetalových klasiků No Prayer for the Dying z roku 1990 je zastoupeno třemi kousky a nemůže chybět Bring Your Daughter...to the Slaughter, jediný singl Iron Maiden, který to dotáhl na první místo hitparády a objevil se na soundtracku k filmu Noční můra v Elm Street 5.

Alba z období, kdy byl za mikrofonem Blaze Bayley, The X Factor (1995) a Virtual XI (1998), reprezentují živé verze písní The Clansman, Man On The Edge a Sign Of The Cross. Z oblíbené nahrávky Fear of the Dark (1992) nemohli tvůrci kompilace pominout titulní skladbu a úspěšný singl Be Quick or Be Dead.

Nejvíce, po čtyřech kouscích, jsou zastoupena alba Dance Of Death (2003) a A Matter Of Life And Death (2006). Došlo i na loňské The Final Frontier, z něhož nahrávka obsahuje vynikající El Dorado, Coming Home a jedenáctiminutovou promakanou pecku When The Wild Wind Blows.

Nový (a vsaďte se, že ne poslední) výběr Iron Maiden nemusí být vaším šálkem britského metalového čaje, ale každý musí při vší úctě k ostatním členům kapely obdivovat skladatelskou píli Steva Harrise a zpěv Bruce Dickinsona. Jsem přesvědčen, že poslech jejich tvorby za posledních dvacet let kapele získá nové fandy a staré přesvědčí o tom, že se nemusí stydět za idoly svého mládí.

text: Roman Jireš
6/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít