RECENZE: Strapo je rapový hrdina, co neuhýbá z cesty

Vydáno 19.12.2015 | autor: Daniel Nádler

Za tři roky od prvního alba 23 objel slovenský rapper Strapo desítky koncertů, vydal řadu povedených singlů a činil se i ve vizuální prezentaci. Oč déle nechával nové songy zrát, o to slastnější je nyní úroda. Novinka Versus totiž nepochybně patří k tomu nejlepšímu, co letos u nás v hip hopu vyšlo.

RECENZE: Strapo je rapový hrdina, co neuhýbá z cesty Strapo na nové desce Versus exceluje


Strapo

Versus

Skladby:
Strečing, Stojí mi rap, Echo, Janeviemuš, Návod, Milion hrievien, Není málo, Jano, Nemý pláč, Jason, Samouk, Tulák, Diery, Vďačný, Versus

15 trax / 53 min

Vydavatel: White Trash

Patnáctka songů na desce Versus je hudebně různorodá, což vyvažuje skutečnost, že témata jednotlivých songů se často opakují. Se Strapovou slovní zásabou a jeho výborným double timem ale jednotvárnost sdělení rozhodně nehrozí. Pomáhají tomu i hosté, které si nevybíral účelově – místo velkých jmen sáhl po těch, kteří měli danému kousku skutečně čím přispět. Vedle hostů jako Dame Danost (Gramo Rokkaz) nebo Separ figuruje i trnavský rapper Turbo T, který si v tracku Nemý pláč servítky rozhodně nebere.

DVOJRECENZE: Majk Spirit jako hlas generace Y. Je lepší černý, nebo bílý?

Důvodem, proč deska Versus tak funguje, je ale především Strapo sám. Nejsou to hosté ani produkce, ale hlavně jeho zápal a názorová ucelenost, co ho ženou kupředu. Neopírá se o cool slovní hříčky, které sice hezky zní, ale uvnitř jsou prázdné. Vyjadřuje se i k závažným politickým otázkám. A klidně by mohl rapovat o lásce a znělo by to opravdově.

Strapo ale dokáže i odlehčit, třeba v písni Jano. V té si utahuje ze sebe samého, v čemž mu pomáhá dabér z Lokal TV. K zamyšlení zase vedou Jason, Tulák, Vďačný či Samouk. Na své si přijdou i ti, co se rádi důvtipně pobaví na účet rapperů, kteří rozhodně nestaví svůj úspěch na lyrickém umu, ale spíš na trendovém pozlátku.

Ať se ale Strapo vydá kamkoliv, nikdy to není trefa vedle. Versus nemá žádné výraznější slabší místo. Nejen proto lze Strapa považovat za opravdového superhrdinu česko-slovenského rapu, který přišel na scénu, aby ji i trochu vychovával.

BEST TRAX: Jano,Vďačný, Jason, Nemý pláč
ZKUS TAKY: Strapo - 23, Tono - S Fíčuringy

Daniel Nádler

4,50

čtenáři

hlasuj
zavřít