Sto zvířat interview: Okoř je jedno z nejkrásnějších míst na světě, pro festival se snad muselo narodit

Vydáno 04.05.2016 | autor: redakce

Kapela Sto zvířat momentálně na koncertech představuje svou aktuální desku Ministerstvo mýho nitra, která vyšla loni na podzim. Jak ale v rozhovoru za skupinu přiznává Honza Kalina, udržet tvůrčí úroveň není jednoduché. "Čím je člověk starší a píše stopadesátou písničku v pořadí, tím víc se bojí, aby se neopakoval a nevykrádal sám sebe či jiné autory," říká. Novinky i tradiční koncertní stálice uslyší také návštěvníci festivalu Okoř se šťávou 28. května. 

Sto zvířat interview: Okoř je jedno z nejkrásnějších míst na světě, pro festival se snad muselo narodit Honza Kalina a Sto zvířat nebudou 28. května chybět na Okoři se šťávou

Jak dlouho už skupina Sto zvířat hraje ?
Sto zvířat loni oslavili 25 let své existence, a to vlastně celý rok trvajícím mejdanem, který vyvrcholil ve vyprodané pražské Lucerně. Čtvrtstoletí je dlouhá doba, ale vlastně to uteklo jako nic...

Sto zvířat vystavělo v Praze Ministerstvo mýho nitra

Kdy jsi s hudbou začínal? 
Začínal jsem v punkových a novovlnných partičkách, které vznikaly mnohdy jen na pár týdnů v podhoubí pražských středních výtvarných škol v polovině osmdesátých let. Nejdůležitější pochopitelně byly jejich názvy, které už si naštěstí nepamatuji.

Jak co se týče ska, byli Sto Zvířat tvoje první skupina?
Co se týče stylu ska, Zvířata jsou mojí první a pevně věřím, že i poslední kapelou. Objevil jsem pro sebe tenhle styl v osmdesátých letech díky nahrávkám Madness, Police, Selecters a dalších. Okamžitě mě to zaujalo, jednak tím zvláštním poskakujícím rytmem, parádně vystavenými melodiemi, přítomností dechů a hlavně tím, že tady nikdo nic takového tehdy nehrál.

Co je pro tebe inspirace ? A kde ji bereš?
To je strašně těžká otázka… Čím je člověk starší a píše stopadesátou písničku v pořadí, tím víc se bojí, aby se neopakoval a nevykrádal sám sebe či jiné autory. Takže vlastně čerpám ze všeho, co se kolem mě děje, ale pak stejně nastane ta chvíle, kdy sedím u piána a tupě koukám před sebe. Naštěstí mám z žižkovského podkroví krásný výhled na celou Prahu, takže ta je kromě mé ženy mojí největší inspirací.

Malostranská beseda i potřetí aplaudovala skupině Sto zvířat

Co tě nabíjí? Máš ještě jiné zájmy?
Nabíjí mě energie lidí kolem mě, moje šílená rodina a samozřejmě po těch letech stále neuvěřitelně fungující kapela. Co se týče jiných než hudebních zájmů, tak jelikož jsem vystudovaný výtvarník, maluju, kreslím a pracuju občas v reklamě.

Uváděl jsi pořad v televizi. Co v současnosti děláš vedle hraní se Zvířaty?
Ten pořad se jmenoval Na plný pecky a natáčeli jsme ho s Českou televizí čtyři roky. Šlo o to zmapovat českou klubovou scénu na přelomu tisíciletí. V současnosti hraju už několik let v divadelním představení souboru Vosto5, které se jmenuje Dechovka a ke kterému jsem napsal scénickou hudbu. Aktuálně mám za sebou první filmovou zkušenost v trojdílné kriminálce Pět mrtvých psů v režii Jana Hřebejka. A do toho jsme obnovili rockabilly legendu z devadesátých let - skupinu Bobcats, kde hraju na bubny.

Má někdo ze skupiny nějaké zvláštní hobby?
Jelikož jsme loni odehráli 120 koncertů, na koníčky příliš času nezbývá. Ale mám takový pocit, že saxofonista muškaří, zpěvačka štrikuje, basista klubaří, bubeník tatínkaří, trombonista chalupaří a my ostatní se věnujeme míchaným nápojům a výrazovému tanci.

vložte odkaz, text nemažte

Vydali jste na podzim nové album, můžeš ho nějak představit?
Album Ministerstvo mýho nitra vzniklo opět kompletně na texty Tomáše Belka, pod hudbou jsem podepsán tradičně většinou já. Jedná se o návrat ke zvířecím kořenům, a tudíž je třeba očekávat 14 svižných tragikomických písní, jejichž žánrová pestrost je dána i výlety do hudebních stylů pro Sto zvířat ne zcela typických, jako je funky nebo latina. Názvy songů, jako jsou Struny podzimu, Smí Honza ven?, Toilette Love Story, Průhledná kočka nebo Překrásná muž, napovídají, že Zvířata namíchala hořkosladký koktejl s limetkou bizarnosti, s polevou cynismu, navrch s paraplíčkem strachu z blížícího se stáří.

Kolik času natočení alba zabere? Do jaké míry chodíte do studia s hotovými věcmi a kolik toho vzniká na místě?
Skládání nových songů je záležitostí mnoha měsíců, během kterých písničky zkoušíme ve zkušebně, chystáme k obrazu svému, případně zahazujeme… Do studia jdeme perfektně připraveni, protože v devítičlenné partě není čas na nějaké velké improvizace. I když občas nějaký ten aranžérský nápad na poslední chvíli má šanci na úspěch.

Začíná období letního hraní, máš to rád?
Zvykli jsme si na ten krásný roční koloběh, kdy ve chvíli, co se potíme v dubnu v rockových klubech, začíná majálesová a festivalová sezóna, abychom se na konci září s párou u pusy pokorně vraceli do klubů se zahřát.

Budete hrát znovu po roční pauze na osvědčeném festivalu Okoř se šťávou 28. května Jaký máš k tomuto místu vztah?
Okoř je zřejmě jedno z nejkrásnějších míst na světě, které se pro festival muselo zkrátka narodit. Hrajeme tu vždycky rádi, je tu výborná atmosféra, parádní dramaturgie a hlavně: "Na Okoř je cesta, jako žádná ze sta…" Tak kdo by tu měl hrát jiný než právě Sto zvířat.

Co v současné době plánujete se Zvířaty?
Jet až do konce roku trvající turné Ministerstvo mýho nitra a příští rok zase pomalu začít pracovat na dalších písničkách.

Chtěl bys něco vzkázat svým fanouškům?
Děkuji vám za váš mimořádně kvalitní vkus při mnohaleté podpoře našeho souboru.

Kromě Sto zvířat vystoupí 28. května na Okoři se šťávou např. Wohnout, ATMO Music, Voxel, Rybičky 48, Visací zámek, UDG, Všichni svatí, České srdce, Sabina Křováková a další. Moderovat budou Lukáš Pavlásek a Pavel Anděl. 

Servis pro návštěvníky letos zahrnuje i kyvadlovou dopravu z Prahy či Kladna, a to i po ukončení akce. Do konce dubna můžete vstupenky pořídit za výhodnější ceny. Předprodej probíhá v sítích Ticketportal, Ticketstream,Ticketpro, kapacita festivalu je limitovaná. Více na stránkách festivalu.

text: Michal Šenbauer, foto: Tomáš Klíma, archiv

zavřít