SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Wayne Static (188.)

Vydáno 18.04.2015 | autor: redakce

Není to ani tak novátorství industrial metalových Static-X, jako spíš osobitost jejich frontmana Wayna Statica, která vždycky dokázala spojit tyhle dva pojmy dohromady. Jaký byl život muzikanta s nezaměnitelnou image chlapíka, jehož zálibou jako by bylo šťourání vidličkou do zásuvky? A co způsobilo jeho předčasné úmrtí?

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Wayne Static (188.) SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Wayne Static (188.)

Hudební cesta Wayna Richarda Wellse alias Wayna Statica začala už ve třech letech v Shelby v Michiganu, kdy od rodičů dostal první dětskou atrapu kytary. Na reálný kus si sice přišel až v sedmi, uchvátila ho ale natolik, že už o rok později bodoval v první talentové soutěži.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: PŘÍBĚHY ZESNULÝCH HVĚZD

Vegetarián, ateista a nositel nepřehlédnutelného účesu, jehož příprava podle zpěvákových slov zabrala mnohdy i 20 minut, přišel o svůj hudebnický věneček v kapele Deep Blue Dream, kterou vedl spolu s tehdy neznámým Billy Corganem. Jakmile dal Corgan kapele sbohem a zacílil svoji pozornost na Smashing Pumpkins, Wells nechtěl ve své hudební aktivitě otálet. Zformoval proto projekt, pojmenovaný podle svého uměleckého příjmení (X přidal kvůli požadavkům labelu Warner Bros., poněvadž kapela Static tou dobou už existovala).


NAPOPRVÉ TREFA DO ČERNÉHO

Prvních 300 odehraných koncertů se Static-X podařilo překročit už v prvním roce existence. Jak takový nápor Wells zvládal? "Než jsme vyrazili na turné, přespával jsem ve zkušebně. Kvůli pracím na kapele jsem musel odejít z civilního zaměstnání, takže jsem neměl peníze ani na to, abych si mohl zaopatřit vlastní byt." V takových podmínkách se rodil debut Static-X, které tradiční média cejchovala nálepkou industrial metal, zatímco ta nápaditější používala zábavnou, třebaže trefnou definici jejich tvorby - Evil Disco.

Vynaložená dřina na debutu se Wellsovi vrátila - Wisconsin Death Trip získal platinu, Static-X rychle vstoupili ve známost, a Wayne Static už nemusel mít starosti o to, kde na noc složí hlavu. Najednou z něj byla star. Ne ale, že by si úspěch užíval. Warner Bros začali tlačit a dožadovali se pokračovatele úspěšného debutu.

PÁD Z VRCHOLU

Období vzniku desky Machine tak bylo uvnitř kapely opředeno atmosférou stresu a tlaků. Největší podíl práce při psaní skladeb připadl na prsa právě Wellsovi. Zodpovědnost, kterou kvůli tomu cítil, byla prý tak velká, že se kvůli ní stal zatvrzelejší, výbušnější a okolí méně přístupný. I to přispělo během nahrávání desky k odchodu kytaristy Koichiho Fukudy. Po jejím dokončení si přepracovaný frontman mohl konečně oddechnout - platinu jako debutové album Wisconsin Death Trip deska Machine sice nezískala, i tak se jí ale k dnešku prodalo kolem 500 000 kopií.

Přejděme od spekulací ohledně kvality nahrávek Shadow Zone, Start a War, Cannibal a Cult of Static a přesuňme pozornost k roku 2010, kdy fanoušky poprvé otřásla zpráva, že se Static-X rozpadli. Na vině byly neshody Wellse a basisty Tonyho Campose, týkající se především finanční stránky kapely. Jakkoliv nevraživost mezi Camposem a Wellsem bujela, pokusy o obnovení kapely ze strany Wayna Statica neustávaly. Až když v roce 2012 dostal definitivní ne od všech členů Static-X, rozhodl se Wells dát stejné jméno doprovodné kapele jeho sólového projektu Pighammer. V této sestavě mohou Static-X pamatovat i čeští fanoušci, kteří je měli možnost vidět v roce 2012 na památném ročníku královéhradeckého festivalu Rock for People.


BEZ KRÁLE NENÍ KRÁLOVSTVÍ

Neočekávaná smrt Wayna Statica těsně před oslavou jeho 49. narozenin se na internetu i sociálních sítítch propírala ze všech stran. Někteří, včetně Jacobyho Shaddixe z Papa Roach, byli přesvědčení, že za úmrtí frontmana jednoznačně stály drogy. Wellsova manželka Tera Wray však takové domněnky důrazně vyvracela a dodávala, že "už od roku 2009 se Wayne tvrdých drog ani nedotkl." Podle patologů měla pravdu: pitva prokázala, že za smrt nesla odpovědnost kombinace léků proti bolesti a alkoholu. Tu ale zpěvákovo tělo neuneslo právě kvůli dlouhodobému oslabení, které způsobilo v minulosti nadměrné užívání drog a alkoholu.

Zpěvákův pohřeb proběhl v Californii a za Static-X se ho kromě Koichiho Fukudy zúčastnil i znesvářený Tony Campos. Ať už mezi těmito dvěma pány panovaly sebevětší neshody, válečná sekera byla Wellsovým úmrtím zakopána. Vládce Evil disca odešel z trůnu, který až do dnešních dnů zeje prázdnotou, a s pohřbením Wayna Statica odešly i poslední naděje fanoušků, kteří v reunion kapely nahlas i soukromě doufali.


text: Adam Vrána

Témata: Static-X, Wayne Static

zavřít