Al Jarreau: S jazzem až na Hollywoodský chodník slávy

Vydáno 11.03.2017 | autor: Dominik Pavliš

Vynikající jazzový zpěvák Al Jarreau pocházel z hudební rodiny a měl tedy jisté předpoklady, své debutové album s názvem We Got By ale vydal až ve svých pětatřiceti letech. Mimo jiné byl i jedním ze zpěváků legendární charitativní skladby We Are The World. Během své kariéry spolupracoval s takovými jmény, jako jsou například Dean Parks, Quincy Jones nebo Chick Corea. Byl držitelem sedmi Grammy.

Al Jarreau: S jazzem až na Hollywoodský chodník slávy Al Jarreau: S jazzem až na Hollywoodský chodník slávy


Smrt si říká rock'n'roll (286.) - Al Jarreau

Jarreau se narodil ve městě Milwaukee v americkém státě Wisconsin 12. března 1940 jako pátý ze šesti dětí. Jeho otec byl ministr a místní zpěvák v kostele Seventh-day Adventist Church a jeho matka bývala kostelní klavíristka. Al se zbytkem rodiny společně zpíval na kostelních koncertech a beneficích. Dalo by se tedy říci, že hudbě se věnoval již odmala.

Zemřel Al Jarreau, jazzová legenda a držitel sedmi Grammy

Na škole byl také prezidentem studentské rady. Dále pokračoval na Ripon College, kde zpíval ve skupině nazvané Indigos. V roce 1962 úspěšně dokončil bakalářské studium psychologie. O dva roky později, v roce 1964, získal magisterský titul na University of Iowa. Jeho hlavní pracovní náplní bylo rehabilitační poradenství v San Franciscu a u toho si přivydělával s jazzovým triem v čele s Georgem Dukem. Roku 1967 se spojil s akustickým kytaristou Julio Martinezem a toto duo se takřka ihned stalo populární v malém nočním klubu Gatsby’s v Sausalitu. Tento úspěch výraznou měrou přispěl k rozhodnutí stát se profesionálním zpěvákem na plný úvazek po zbytek života.

ZKUŠENOST SE SCIENTOLOGICKOU CÍRKVÍ

vložte odkaz, text nemažte

V roce 1968 již měl Al jako hlavní pracovní náplň jazz. O rok později Jarreau s Martinezem zamířili na jih, kde koncertovali v losangelských podnicích jako například Dino's, The Troubadour či Bitter End West. Během tohoto období se také na nějakou dobu zapletl se scientologickou církví a zhruba ve stejné době začal psát své vlastní texty.

Al Jarreau

Další úspěchy na sebe nenechaly dlouho čekat. Na Valentýna roku 1976 zpíval v 13. epizodě NBC Saturday Night Live a brzy nato vydal své kritikou oceňované debutové album We Got By, což ho "vystřelilo" k mezinárodnímu věhlasu. Získal za něj také Echo Award (německý ekvivalent cen Grammy). Druhou cenu Echo mu vyneslo jeho druhé album - Glow.

Svou první Grammy vyhrál v roce 1978 za nejlepší jazzový pěvecký výkon na desce Look To The Rainbow. Od té doby přicházel jeden úspěch za druhým. Jak již bylo řečeno, celkem za svou kariéru posbíral sedm Grammy, což je úctyhodné číslo. Dne 6. března 2001 získal hvězdu na hollywoodském chodníku slávy.

KONCERTOVAL TÉMĚŘ AŽ DO SMRTI

Jarreau byl dvakrát ženatý. Jeho první manželství s Phyllis Hall vydrželo pouze čtyři roky. V roce 1968 se rozvedli. Druhou ženou byla Susan Elaine Player, která byla o celých 14 let mladší. Svoji byli od roku 1977 až do Alovy smrti.

Al Jarreau s manželkou a synem.

Dne 23. července 2010 bylo oznámeno, že je Jarreau v kritickém stavu ve francouzské nemocnici, do které byl převezen po vystupování v Barcelonnette kvůli dýchacím potížím a srdeční arytmii. V červnu 2012 mu byla diagnostikována pneumonie, kvůli níž musel zrušit několik koncertů ve Francii. Podařilo se mu úplně uzdravit a úspěšně koncertoval po dalších 5 let až do února 2017.

Tento rok, konkrétně 8. února, byl hospitalizován na následky vyčerpání v Los Angeles a následně zrušil zbytek koncertů na celý rok. Zemřel na dýchací potíže ve věku 76 let pouze dva dny poté, co oznámil svůj odchod do důchodu, tedy 12. února 2017.

text: Dominik Pavliš

Témata: Al Jarreau, jazz, Grammy

zavřít