Vysoké ceny elektřiny? Udržitelné koncerty jsou odpovědí

Vydáno 19.01.2023 | autor: iREPORT

Pořadatele koncertů postavily současné vysoké ceny elektřiny a plynu do těžké situace. Náklady na pořádání událostí se zvýšily neporovnatelně a ti, kdo nemají fixovanou rozumnou cenu elektřiny a plynu, čelí velmi vysokým nákladům. Někteří umělci se snaží řešit tuto situaci řešit tím, že elektřinu přímo v místě koncertu zajišťují obnovitelné zdroje.

Vysoké ceny elektřiny? Udržitelné koncerty jsou odpovědí Vysoké ceny elektřiny? Udržitelné koncerty jsou odpovědí

Spotřeba elektřiny na koncertě může být enormní. Například O2 Aréna platila před krizí za elektřinu osm milionů měsíčně. Typický rockový koncert spotřebuje asi 10 000 wattů, což stačí na spotřebu asi 10 domácností. Většina spotřeby jde na ozvučení, ale svou roli hraje i osvětlení a další speciální efekty. Některé z největších koncertů mohou spotřebovat až 1 milion wattů energie, což je dost na napájení malého města. Spotřeba na Kabát Open Air Turné v roce 2015 byla řádově 1,5 MW. V čase, kdy nejlevnější plyn a elektřina stojí 3 a 6 korun za kilowatthodinu, což odpovídá cenovému stropu, jde o obrovské částky. Využívání obnovitelných zdrojů na koncertech umělci navrhovali ze začátku spíše v souladu s jejich ekologickým zaměřením než kvůli úspoře finančních prostředků. V současné době jde ale o způsob pořádání koncertů nejen ekologický, ale také ekonomický.

Obnovitelné zdroje zajišťují elektřinu na pódiu

Využívání obnovitelných zdrojů na koncertech můžeme zaznamenat jak u nás, tak v zahraničí. Připomeňme, že již před dvanácti lety přišli Tatabojs s revolučním využitím elektrických cyklogenerátorů, které byly vyrobené ze starých jízdních kol. Díky elektřině, kterou diváci vyrobili, se uskutečnila projekce. Zahraniční velcí propagátoři udržitelnosti britská kapela Coldplay poslední turné vyrábí elektřinu tak, že na koncertní plochu rozmístila stacionární kola a kinetické taneční podložky. Dobrovolníci z řad návštěvníků koncertu zde pohybem vyrábí elektřinu, která se spotřebovává na ozvučení koncertu. Zároveň se elektřina ukládá do baterie a využívá na další show.

Do sedmi let elektřina jen z obnovitelných zdrojů

Na obnovitelné zdroje vsadili také pořadatelé českého festivalu Rock for People. Elektřina pro jeho loňský ročník se zajišťovala z vodíku, vodíkovým generátorem H2BASE od jablonecké společnosti Devinn. Jde o zelený vodík, který se vyrábí elektrolýzou pomocí větrné energie. Elektřina se zde dále vyráběla i ze slunce, energie se ukládala do baterie. Díky tomu se nemohlo stát, že by umělec musel v půlce koncertu skončit, protože by mu došla „šťáva“. Kromě hlavního pódia jel na tuto elektřinu také konferenční stan, kde se napájela velká obrazovka, ozvučení, reproduktory a osvětlení. Do roku 2030 by měl být hradecký Park360, kde se koná nejenom Rock for People, ale i další velké festivaly, energeticky soběstačný. Zpěvák Ben Cristovao se dohodl s dodavatelem elektřiny E.ON na tom, že na jeho koncertě v O2 Aréně se pojede jen na zelenou elektřinu. Elektřina je pochopitelně jen jedna, ale využitý objem elektřiny na koncertě má certifikát o tom, že stejný objem byl vyrobený z obnovitelných zdrojů.

PR

zavřít