Příběh českého hitu: Mirai - Když nemůžeš, tak přidej

Vydáno 04.06.2020 | autor: Alena Kaňová

Když nemůžeš, tak přidej  je legendární výrok olympionika Emila Zátopka. Zároveň je to také jeden z největších hitů kapely Mirai. Na koncertech toto heslo zpívají stovky lidí a bývá jedním z jeho vrcholných okamžiků. Jaká cesta vedla od Emila Zátopka k rádiovému hitu? A jaká píseň mohla být singlem místo legendárního Když nemůžeš, tak přidej?

Příběh českého hitu: Mirai - Když nemůžeš, tak přidej foto: archiv kapely

„Když nemůžeš se hnout, zkus se nadechnout, je to zvláštní pocit, být do noci sám…“ Tato písnička zní z rádií už dlouho, její vznik ovšem podnítila náhoda. Zpěvák a frontman kapely Mirai zahlédl na Facebooku video ze Zátopkova vítězného maratonu, ve kterém legendární běžec tuto známou větu pronesl. Navrátil měl zároveň v hlavě motto "slovo nejde neexistuje". A refrén písně byl na světě.

Mirai interview: Cítíme závazek přijít zase s něčím, co dostojí obecně panujícímu očekávání

Dlouhou dobu se však neuvažovalo, že by se píseň mohla stát singlem. V konečném výběru se rozhodovalo mezi ní a songem Od vody. Stačilo tedy málo a hit Když nemůžeš, tak přidej by skončil v šuplíku. Nakonec ale přeci jen ta „zátopkovská“ vyhrála.

"Stal se z toho větší hit, než jsme si vůbec dokázali představit. Určitě to je pro nás zásadní úspěch a ovlivnil dění kolem nás," uvedl Mirai Navrátil pro iREPORT.



Krátce po vydání se píseň stala jedničkou ve všech hitparádách a jednou z nejposlouchanějších v českých rádiích. Někteří skladbě vytýkali, že vzbuzuje dojem budovatelských písní. Jiným pomohla při maturitě, nebo dokonce při porodu.

Kapela sama říká, že byl text písně míněn trochu s nadsázkou, její úspěch ji však těší. K trochu přemotivované skladbě natočila formace také videoklip, v němž se snaží splnit různé výzvy, které se ale nikdy nevydaří.

A tak podtrženo, sečteno Miraiem Navrátilem. "Svým cílům natolik věříme, že pro nás nejsou nesplnitelné. Mým cílem je, aby kapela fungovala dál, aby lidé chodili na koncerty, ať nás to stále baví a nežijeme jen z hitů minulosti."

text: Alena Kaňová

Témata: Mirai

Mohlo by Vás zajímat

zavřít