Skyline: Z Maďarska do Ameriky a pak hurá do klubů

Vydáno 26.08.2011 | autor: redakce

Na české hudební scéně asi není roztančenější kapela než Skyline. A na koncertech nebývá často vidět tak roztančené publikum jako v kotli pod Skyline. Svoji energii rozdávala tahle parta celé léto mimo jiné na festivalech České a Moravské Hrady, předvedla ji horkokrevným Maďarům na Szigetu a na podzim její sĺu poznají i v Americe. Jak moc se Skyline za oceán těší, prozradili Hoffy s Markou.

Skyline: Z Maďarska do Ameriky a pak hurá do klubů Skyline: Z Maďarska do Ameriky a pak hurá do klubů

skyline_63
Festivalová sezóna pomalu končí, jak jste si ji užili?
Hoffy:
Letošní festivalovou sezónu jsme si užili maximálně. Pro nás je to koncertně nejhezčí období a letos jsme hráli jsme opravdu hodně. Uteklo to ale strašně rychle a teď už začínáme plánovat klubový podzim. A vypadá to, že se nudit rozhodně nebudeme.
Marka: Díky častýmu hraní během léta se usadila naše nová deska a jde to vidět i na našich koncertech, který jsou nabitý ještě víc, než dřív. A díky tomu, a taky našim fanouškům, bude tahle sezóna zakončená úspěšně.

Byli jste jedním z headlinerů putovního festivalu České a Moravské hrady. Vyhovují vám víc festivaly domácího typu nebo spíš ty velké jako třeba Rock For People?
Hoffy:
To se asi takhle nedá říct, co je lepší.  Velká stage a deset tisíc lidí je samozřejmě super. Ale na menších festivalech je zase výhoda, že je kapela tak nějak  blíž lidem. Rozhodující je spíš atmosféra, která vznikne v ten moment.
Marka: Každý je o něčem jiným. Na velkých festivalech, kde hrají zahraniční kapely, je  nervozita před koncertem mnohem větší. Na těch menších není tak velká konkurence, takže má člověk větší prostor zaujmout, pokud hraje v dobrej čas. Já osobně mám ráda oboje, protože každej koncert je vlastně jedinečnej. Nikdy nevíte, co za publikum bude pod pódiem...

skyline_80Před pár dny jste měli možnost zavítat i na maďarský Sziget, který se řadí mezi největší v Evropě. Jak se vám tam líbilo?
Hoffy: Sziget se mi hodně líbil prostředím, tím, že to není jen prázdná velká louka nebo letiště. Spousta stromů a místo odděleného stanového městečka se stanuje všude možně, kde to jde. Koncert byl super, i když bylo zrovna strašný horko. Maďarsky jsem se bohužel opět nenaučil, takže co na nás místní říkali, nevím. Ale dostali jsme následně několik pochvalných emailu.
Marka: Určitě je to jeden z festivalů, kam bych ráda zavítala jen jako návštěvník i s celou rodinou.

Jak na vás Maďaři reagovali?
Hoffy a Marka: Koukali (smích).

Zanedlouho se chystáte do Ameriky. Co vás tam čeká?
Hoffy: Letíme odehrát dva koncerty. V Chicagu v klubu Botom Lounge a v New Yorku  na Czech Street Festivalu. V plánu je i afterpárty, kde budou djovat  HiFFi & Jacob.

Hodláte jít ve stopách Sunshine? Budete sbírat užitečné kontakty pro případný návrat?
Hoffy:
Jedeme tam především odehrát co nejlepší koncerty. Nic víc zatím neplánujeme. Ale pár dnů se tam zdržíme, tak uvidíme.

Jak se těšíte na cestu a na pobyt tam? Cestujete rádi?
Hoffy: Myslím, že nikomu z kapely cestování nevadí. To by jsme asi ani nemohli existovat. Kapela, která tolik koncertuje, vlastně tráví většinu času někde na cestách. Ale na cestu za oceán se samzřejmě těšíme. Tak daleko zas tak často nehrajem.
Marka: Já se těším (smích).

Jak se vůbec zabavujete na dlouhých cestách dodávkou?
Hoffy:
Různě, někdo kouká do iPadu, někdo hraje Playstation, někdo si čte. Já se poslední dobou snažím spát, abych dohnal spánkovej deficit. Někdy otevřu laptop, nasadím sluchátka a mastím muziku. Z Prahy do Ostravy už se dá něco vytvořit.
Marka: Kniha, pumpičky, Radkův iPhone (muzika) a potom přiblblý vtípky po dlouhý cestě autem.

skyline_51Marko, na pódiu disponuješ neuvěřitelnou energií. Jak vydržíš celý koncert proskákat a k tomu zpívat, a to vše třeba na sluníčku?
Marka:
Nevím, prostě jen ucejtim podium a atmosféru okolo a začnou se mi klepat kolena, v hlavě se mi začne honit strašnejch věcí najednou a jsem absolutně nesoustředěná. Pak mě vypustěj a bum, najednou je konec a já jsem rudá jak rajče. Takže asi tak.

Jak zvládáš péči o syna skloubit s koncerty?
Marka:
Máme skvělou funkční babičku a mýho manžela. Takže vždycky, když mám termíny koncertů, všichni sednem a sestavujeme plán na hlídání Pepči. Kdo, kdy, kde a do kdy bude hlídat.

Před Skyline jsi fungovala v dívčí kapele, teď máš kolem sebe čistě mužské osazenstvo. Jak tu změnu vnímáš?
Marka: Myslím, že mi to docela prospělo. Je s nima mnohem větší legrace a taky vím, na kolik mě jako holku obodovali a to je dobrý vědět (smích).

skyline_61Jaký problém v souvislosti s tím, že jsi jediná holka v kapele, nejčastěji řešíš?
Marka:
Začali mi teď říkat Telefonistka, protože si s manželem pořád voláme kvůli Pepčovi a řešíme po telefonu každou kravinu a hovínko, co zrovna Pepča udělal a tak. A kluci to prostě nechápou, protože jako pro ženskou je to pro mě mnohem těžší. Je mi po něm smutno. Ale ta přezdívka se mi líbí (smích). Takže to vlastně problém není. Myslím si, že to mají mnohem těžší kluci. Možná mají pocit, že na mě jako na holku musejí brát nějaké ohledy.

Hoffy, jak ženský element v kapele vnímáte vy jako kluci?
Hoffy: My jsme na ženskou v kapele zvyklý. Už od začátku existence Skyline jsme měli až na krátké pauzy zpěvačku. Takže s tim žádný problém nemáme.

Stala se Marka prostě "jedním" z vás nebo si před ní berete servítky?
Hoffy:
Myslím, že to moc neřešíme. Pro nás to je  předevšim člen kapely. Takže když v kapele jedou nějaký drsnější chlapský fórky, tak si rozhodně před ní nezačnem šeptat. Zrovna v tomhle je Marka hodně v pohodě a rychle jsme se navzájem sžili.

Co vás krom výletu do Ameriky v dohledné době čeká?
Hoffy: Chtěli bysme na podzim kromě hromady koncertů stihnout natočit další videoklip a pomalu začít dělat na nových věcech.
Marka: Dovolená celé září a po Americe hurá do klubů a do zkušebny tvořit nový věci.



text: Marta Pušová, foto: archiv Skyline 

kopie - skyline_61
zavřít