Struny podzimu zahájí Dee Dee Bridgewater již v pondělí

Vydáno 23.09.2011 | autor: redakce

V pondělí 26. září zahájí jazzová vokalistka Dee Dee Bridgewater program už šestnáctého ročníku mezinárodního hudebního festivalu Struny podzimu. V rámci festivalového programu dále vystoupí Robert Glasper Trio, A Filetta či Avishai Cohen, který v minulosti spolupracoval s Herbie Hancockem a Bobby McFerrinem. Struny podzimu potrvají do 10. listopadu.

Struny podzimu zahájí Dee Dee Bridgewater již v pondělí Struny podzimu zahájí Dee Dee Bridgewater již v pondělí

bridgewaterDee Dee Bridgewater, držitelka nesčetných hudebních ocenění včetně tří cen Grammy, je vynikající představitelkou afroamerického vokálního projevu. Vychází nejen z jazzové historie, ale i moderního R&B a soulu. Již v dětství ji vedle jejího otce, trumpetisty Matthewa Garretta, silně ovlivnila tvorba Elly Fitzgerald. V šestnácti letech začala vystupovat v michiganských klubech. Na počátku sedmdesátých let se Dee Dee stala zpěvačkou v Thad Jones-Mel Lewis Jazz Orchestra, a to odstartovalo její hvězdnou kariéru. Na pódiích se totiž začala setkávat s takovými hvězdami, jakými v té době byli Sonny Rollins, Dizzy Gillespie, Dexter Gordon, Roland Kirk nebo Max Roach. V roce 1973 se představila na jazzovém festivalu v Monterey a posluchače tam doslova ohromila. Rok poté vydala své debutové sólové album Afro Blue a vystupovala na Broadwayi v muzikálu The Wiz, za který si vysloužila Tony Awards.

Na Jarním GALA pro Struny podzimu vzdala Dee Dee Bridgewater poctu legendární Billie Holiday. Nadcházející pondělí 26. září ve Státní opeře Praha připomene navíc další dvě dámy jazzového nebe, Ellu FitzgeraldAbbey Lincoln. Svým komponovaným večerem, jemuž nebude chybět grácie a šarm stejně jako sepětí s publikem a humor, Dee Dee Bridgewater zahájí sérii deseti večerů 16. ročníku mezinárodního hudebního festivalu Struny podzimu.

Struny podzimu letos daly jazzu mnohem větší prostor než v předchozích letech. Vedle Dee Dee Bridgewater na festival zavítají mimo jiné kontrabasista Avishai Cohen, který pro velký zájem vystoupí hned dvakrát, či saxofonista Charles Lloyd. Během podzimních týdnů se mohou návštěvníci až do 10. listopadu těšit na zvučná jména z klasiky i staré hudby, worldmusic a sofistikovaný crossover, program pro děti a klubovou noc.

Více informací naleznete na oficiálních stránkách festivalu.

Text: TZ, kofo

zavřít