Sid Vicious ze Sex Pistols aneb ikona punku

Vydáno 25.11.2011 | autor: iREPORT

Vychovala ho narkomanka, stala se z něj psychopatická superstar. Jeho tragický život byl symbolem triumfu stupidity nad nepřízní osudu. Byl zapleten do vraždy, heroin bral po kilech, nikdy nesložil jedinou skladbu, neuměl hrát ani zpívat a přesto – nebo právě proto – je Sid Vicious (1957 – 1979) dodnes největší punkovou ikonou.

Sid Vicious ze Sex Pistols aneb ikona punku Sid Vicious ze Sex Pistols aneb ikona punku

Byl obviněn z mnoha věcí, vraždu nevyjímaje. Jen jedno bylo a je jisté: byl to feťák, jaký se hned tak nevidí. A v časných ranních hodinách 2. února 1979 na fet jednou provždy dojel. Děsivá narkomanská agónie, kdy najel na vyšší, vražedný stupen sebedestrukce, pro něj začala o čtyři měsíce dřív. 12. října 1978 se probudil z těžkého drogového oparu na pokoji číslo 100 v newyorském hotelu Chelsea a našel přítelkyni Nancy Spungen mrtvou v krvavé vodě ve vaně. Z břicha jí trčel Sidův lovecký nůž. Vicious si nepamatoval vůbec na nic.

NIKDO NENÍ BEZ VINY

Policie jej však na místě obvinila z vraždy druhého stupně a deportovala do vazební věznice Rikers Island, kde měl čekat na soud. 1. února 1979, den před procesem, byl propuštěn do péče matky Anne Beverley. Ve vězení se zvýšenou ostrahou zažíval kruté chvíle, ale poprvé v dospělém životě neměl přístup k heroinu a po dvou letech abstinoval déle než týden. Přesněji čtyři a půl měsíce. Šílel po droze. Jeho matka sdílela byt v Greenwich Village se čtyřmi narkomany, kteří po příchodu Sida okamžitě kontaktovali dealera. Zatímco čekali na materiál, Sidova matka jim připravila boloňské špagety.

Heroin byl neobvykle kvalitní sorty a Sid po pár minutách zkolaboval. Ostatní zpanikařili a snažili se ho probrat. Po pěti minutách opravdu přišel k sobě. Ráno měl jít k soudu, tak ho přemluvili, aby už zůstal v posteli. Když všichni usnuli, proplížil se Sid kolem spící matky a šlehl si zbytek heroinu. Svalil se na postel a nad ránem zemřel ve spánku, jeho matka později objevila v jeho pasu lístek, na němž doslova stálo: „Měli jsme smlouvu se smrtí a já musím dodržet svou polovinu. Prosím, pohřběte mě vedle mý holky. Pohřběte mě v mý kožený bundě, džínách a motorkářských botách. Sbohem."

Muž vlastním jménem John Simon Ritchie zemřel v pouhých 21 letech. Jeho vlastní mýtus ho rozžvýkal na hadry a následně pohřbil, ale jeho zkažený duch žije dál a nepřestává fascinovat. Jistá dvojka Kurt Cobain a Courtney Love, která v mnohém připomínala Sida a Nancy, se jednou nechala zapsat do hotelu jako pan John a paní Simone Ritchieovi.

HAJZL SID

Byl ztělesněním punku v jeho nejčistší a nejděsivější podobě. Na podiu s nízko visící basou, rozbitým nosem a odhalenou hrudí s vřezaným heslem „Gimme A Fix" (Nafetuj mě) působil jako nekontrolovatelný fracek. Nebylo vystoupení Sex Pistols bez skandálů a rvaček, Sid často pálil nad hlavy publika z revolveru. Sid zabiják, Sid hajzl. Sid milovník, líbající svou Nemesis Nancy Spungen na plakátu Never Mind The Bollocks. Sid fotogenik -černé vlasy vyhoněné do bodců, černá bunda, Sid provokatér - hajluje a ukazuje hákový kříž. Sid neodolatelný pozér. Než se v roce 1972 seznámil na Hackney Technical College s Johnem Lydonem, později Johnnym Rottenem, obdivoval Bowieho a v ničem nepřipomínal pozdějšího punkového mizeru. Matka mu říkala Simone, kamarádi Johne. Až Lydon mu dal přezdívku Sid po svém křečkovi a Vicious (kruťas, pruďas, vztekloun - vyberte si význam dle chuti) podle jedné písně Lou Reeda. Narodil se 10. května 1957 v Londýně jako jediný produkt dvouletého nepovedeného vztahu svých rodičů. Máma byla feťačka a po krátkém intermezzu na Ibize se vrátila se synkem domů. Její jediný vklad synovi byl následující filozofický výlev, jímž ho počastovala v 70 letech: „Ty jsi ty. Dělej si, co chceš."

SEX NA EX

S Rottenem (Shniloušem, podle jeho vágní zubní hygieny) založil první kapelu v roce 1973 v Chelsea, spolu přebývali po squattech. Když dal Malcolm McLaren v roce 1976 dohromady Sex Pistols, Sid se do původních plánů nevešel a byl pouze fandou číslo jedna. A při koncertech svých oblíbenců jako jediný předváděl podivný rituální tanec, který později vešel do povědomí jako pogo, a byl tím nejpříkladněji oděným punkerem široko daleko. Aby upoutal co největší pozornost, vyvolával rvačky a násilnosti. Často dostával nakládačku, ale nepřestal, s oblibou provokoval metalisty a novináře. Neváhal použít nůž nebo střepy skla. Tisk ho pasoval na pátého člena Sex Pistols. To se Rottenovi zalíbilo a tak vyhodil basistu Glena Matlocka a na jeho místo postavil notoricky známého Sida. Byl to skvělý tah a popularita kapely náhle neuvěřitelně vzrostla. Všichni se ho báli a nikdo ho nebral vážně, „Jeho humor byl dětinský," vzpomínal McLaren, „Byl často nechutný až trapný, ale způsobem, který byl tak nějak cool. Nevěděl jsi, jestli se máš smát nebo bát. Kapela s ním ale dostala pořádný švunk, bez něj by to nebylo zdaleka ono." Ze Sex Pístols se stal generační fenomén, po kapele pásla i britská vláda. Jaro 1977 přešlo do léta a to nejhorší mělo teprve přijít.

DĚVKA NANCY

Nancy Spungen, odbarvená feťačka a prostitutka, se tehdy začala motat kolem punkových kapel na newyorské scéně. Když se dověděla, že za oceánem existuje nová kapela Sex Pistols, okamžitě se vypravila do Londýna, aby si ukořistila svůj díl. Je považována za člověka, který dovedl Sida do hrobu, ale nebyla to ona, kdo ho seznámil s heroinem. To už udělal pár měsíců předtím sám Johnny Thunders se slovy: „Jsi chlapeček anebo chlap?" Když se seznámil s Nancy, drogový oheň se v něm jen více rozhořel. Sid byl pro ni až třetím na řadě. Nejdříve se vyspala se Stevem Jonesem, který ji odkopl, stejně jako Rotten: „Byla to špinavá děvka. To se ale samozřejmě líbilo Sidovi." Ten se do Nancy zamiloval.

Následovalo skandální turné po Spojených státech a v roce 1978, kdy se ho britský tisk pokusil rozcupovat na kousky, pak se Sid rozhodl zůstat v New Yorku a s Nancy si pronajal apartmá ve zmíněném hotelu Chetsea. Co se přesně přihodilo v noci z 11. na 12. října, zůstává nevysvětleno. O Sidovi byla napsána hezká řádka knih, někteří autoři zastávají názor, že Nancy skutečně zabil Sid, jiní rozvíjejí teorii, že zatímco spal, zavraždil dívku drogový dealer. Faktem je, že z jejich pokoje zmizela hromada peněz v hotovosti, což by nahrávalo možnosti, že zabíjel někdo třetí. Sidův dopis na rozloučenou však tvrdí, že měl s Nancy sebevražednou smlouvu. Jednou otevřeně prohlásil, že zemře dřív, než se dožije třicítky „jako Iggy Pop." S nechutí pak přijal fakt, že Iggy je dosud naživu.

POLIB Ml PRDEL 

Sidovi fanoušci vinili ze Sidovy smrti hlavně spoluhráče ze Sex Pistols. Rotten ho prý zlanařil do kapely v tu nejhorší možnou dobu, frontman se však bránil, že se naopak snažit Viciouse dostat ze spárů heroinu. McLaren ho prý jen využíval a matka se o něj vůbec nestarala a sama mu dávala drogy. A nenáviděná Nancy Spungen může za všechno. Je ovšem pravda, že Sida milovala a on miloval ji. Je nad slunce jasnější, že za Sida Viciouse může pouze a jen sám John Simon Ritchie. „Sid byl junkie, feťák, k tomu idealistický blázen, který nebyl schopen vést normální život," říká Malcolm McLaren. „Nikdo Sida neznal tak dobře jako já. Zoufale toužil po slávě a sežral by i vlastní výkaly, jen aby jí dosáhl. Nikdy neviděl červenou výstrahu, která mu říkala stop." Sid Vicious se choval ke světu ublíženecky a vzdorovitě, jeho zákony neuznával. Žil ve svém vlastním světě brutálně a nadoraz, zemřel mladý a dosáhl nesmrtelnosti. Punk byl předtím a potom vždycky jen hra, až hajzl Sid mu nasadil ďábelskou hlavu a všechny vystrašil. Pak se zašklebil, Šlehl si zlatou ránu a ukázal světu zadnici. Dodnes ji mnozí líbají.

Text a foto: archiv
Témata: Sid Vicious, Sex Pistols

zavřít