LIVE: Víš, co jim můžeš? Prago Union vyrostli a dali se na Vážnou hudbu

Vydáno 15.11.2013 | autor: redakce

"Nemůžeš řikat Prago pyčo a nemyslet Kato a Maro," rapuje frontman Kato. Na křtu čtvrté studiové desky Vážná hudba se opět potvrdilo, že společně s Prago Union nemůžeš nemyslet taky Champion Sound. Tahle parta vynikajících muzikantů totiž opět udělala z koncertu neobyčejnou show.

LIVE: Víš, co jim můžeš? Prago Union vyrostli a dali se na Vážnou hudbu LIVE: Víš, co jim můžeš? Prago Union vyrostli a dali se na Vážnou hudbu

Prago Union 004PRAGO UNION
Lucerna Music Bar, Praha
14. 11. 2013

Prago Union vzali křest nové desky vážně. Bez zbytečných průtahů a řečí mezi skladbami dávali jednu pecku za druhou a energii, kterou do nich vložili, jim Lucerna bohatě vracela. Do Music Baru dorazili snad všichni fanoušci z Prahy: sál byl plný až k baru a balkóny obsypané. A pozorovat publikum Prago Union bylo rozhodně zajímavé. Zatímco v současné době na hip-hopových koncertech potkáme spíš mladší kluky a holky kolem patnácti let s rovnými kšilty a v mikinách o dvě čísla větších, příznivci Marových beatů a Katových textů jsou mnohem pestřejší. Na křest dorazili i pánové středního věku s bílými límečky a jejich paní ve svetřících, stejně jako kluci, které byste čekali spíš na diskotéce. Přímo před pódiem pařil pankáč v koženém křiváku, který znal snad všechny texty...

Koncert začal pozvolna, na Katovi bylo vidět, že se teprve rozehřívá. "Ne Bonnie a Clyde, ale Káťa a Škubánek." Koncerty Prago Union nejsou plné tančících lidí, ani se nedá čekat les rukou kývajících se do rytmu. I přesto ale doprovodná kapela Champion Sound společně s Katem a Marem dokázala chvílemi lidi donutit křičet a tleskat.

Prago Union 009Prago Union 016

Na obou parťácích je sympatická skromnost a pocit, že si na nic nehrají. Zřejmě zjistili, že není třeba, aby jim desku křtila spousta hostů, pozvali si tedy jenom jednoho, který se nečekaně vynořil od zvukaře v půlce Pecky s Kurtem, která je pro všechny flinky a floutky. Samotný akt křtu doprovodil komentářem Kata: "Nevěděl jsem, čím desku pokřtíme, až jsem našel v kapse kyselý hranolky..." A když bylo CD popatlané hranolkami, jelo se dál.

Champion Sound je kapela plná výjimečných muzikantů. Formu na křest Vážné hudby ale poladili ještě víc a s novým bubeníkem jim to šlape jako hodinky. Díky multiinstrumentálnímu nadání DJe byl koncert navíc zpestřený sóly na saxofon a příčnou flétnu.

Prago Union 012Prago Union 018

Specialitou večera bylo rozdávání Odložených chlebíčků - každý kdo si přinesl na koncert novou desku Vážná hudba, nebo si ji tam koupil, k ní dostal speciální CD plné skladeb z Katova šuplíku, které bylo vydáno v omezeném počtu a na vlastní náklady. Stejnou akci dělali Prago v Lucerně už před třemi lety s jinou nahrávkou a pro velký úspěch tuto akci nyní zopakovali.

Prago Union sice zvážněli, ale pořád si nezapomínají hrát. Ať už Maro se smyčkami nebo Kato při sólu na bicí. Hravě a v novém kabátě zahráli několik největších hitů z minulých desek: Ať už to byl Dezorient Express ze stejnojmenného alba, Šedá z předposledního V Barvách nebo už zmiňovaná Pecka s Kurtem z HDP. Z nové desky Vážná hudba zazněly mimo jiné Naodpis, Některé otázky už si prostě nekladu, Recept nebo Ona Mi, Tsunami.

Podtrženo sečteno, komu se Vážná hudba na desce líbila, určitě se mu bude líbit i navážno naživo. Prago Union zase vyspěli a opět se posunuli o kousek blíž k náročnějšímu publiku.

text: Hedvika Pajerová, foto: Čestmír Jíra

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít