Dianne Reeves vystoupí v Praze

Vydáno 04.10.2008 | autor: redakce

Dianne Reeves, čtyřnásobná držitelka Grammy, vystoupí 17. prosince v pražském Kongresovém centru, kde představí svoje největší hity a skladby z posledního alba When You Know.

Dianne Reeves vystoupí v Praze Dianne Reeves vystoupí v Praze

Dianne Reeves se narodila v roce 1956 v Detroitu v hudebně nadané rodině, hudební vlohy zdědila po rodičích: otci – zpěvákovi a matce – trumpetistce v symfonickém orchestru. Dianne objevila svou lásku k hudbě již v dětství. Na střední škole založila první kapelu. V roce 1972 její pěvecký talent objevil trumpetista Clark Terry. Nadšený hlasem Dianne jí nabídl spolupráci a díky tomu zpěvačka získala první scénické zkušenosti. Spolupracovala s kapelou klavíristy Billiho Childse, s orchestrem Sergia Mendesa, ale první komerční úspěch jí přinesla práce s Harrym Belafontem.



Zúčastnila se také různých koncertů hvězd popu, latino a africké hudby. Experimentovala s různými druhy hudby, ale teprve v jazzu našla slávu, úspěch a uznání posluchačů, ceny a příznivé názory kritiků. Koncem 80. let Dianne podepsala smlouvu s vydavatelstvím Blue Note Records a nahrála album Dianne Reeves. Tahle deska jí otevřela dveře k velké kariéře. Od této doby Dianne zůstala věrná jazzu. Nahrává alba s takovými hvězdami, jako jsou Benny Carter, Joe Williams, James Moody, Kenny Barron či Airto Moreira.

Reeves se účastní velkých událostí, jako je koncert během Valného shromáždění OSN a svědectvím její autority je účast na ceremonii otevření olympiády v Salt Lake City. Dostala také nabídku vystoupení v seriálu Sex ve městě. Na poslední desce When You Know se Dianne retrospektivně vrací k milostným písním svého mládí. Tématem, i díky producentu Georgi Dukeovi, je tato novinka jejím nejkomerčnějším titulem, který kdy natočila.
zavřít