Malátný byl okraden na Dakaru

Vydáno 20.01.2009 | autor: redakce

Přečtě si druhou část deníku Michala Malátného z Rallye Dakar.

Malátný byl okraden na Dakaru Malátný byl okraden na Dakaru

6. etapa ze San Rafaela začala opravdu moc pěkně. Po noci strávené v bivaku pod širákem nás ráno čekalo překvapení. Z korby auta nám někdo ukradl plechovou bednu s vařičem, ešusy, karimatkou a dvěma stany. Kdyby pršelo, budeme muset spát schováni pod autem nebo v hostelu.  Cíl etapy je v Mendoze, čtvrtém největším městě Argentiny, v centru proslulé vinařské oblasti. Pohled na Kordillieros los Andos, zdvíhající se z rovinaté Pampy, je nádherný.


U nás zažitý název Kordilery je tak trochu nesmysl, protože ve španělštině znamená obecně pohoří a ne konkrétně Andy. Dnešní planovaná, 395 kilometrů dlouhá rychlostní zkouška byla zrušena, protože včera se tudy prohnala velká bouře a terén je neprůjezdný. Myslím, že se všem ulevilo, protože závod je opravdu náročný a volnější den všem přijde vhod. Volnější den znamená, že se celý cirkus musí přesunout "pouze" o 630 kilometrů dál. My jsme nakonec zakotvili ve velmi příjemném hostelu v městečku Uspallata v horách.
 
Jestliže pohled na Andy z dálky byl nádherný, uvnitř hor se vám otevřou neuvěřitelná panoramata. Přejezd přes Puente del Inca a průsmyk Cristo Redentor v nadmořské výšce 4300 metrů byl zatím tím nejhezčím, co jsem na cestě viděl. Na chilské hranici vyplňujeme asi 127 000 formulářů a s láskou vzpomínáme na Evropu bez hranic. Do Valparaisa dorážíme pozdě v noci a těšíme se na následující opravdu volný den.


Za sedm dní jsme od Atlantiku k Pacifiku urazili 4232 kilometrů. Jsme v polovině závodu. Nálada mezi jezdci není dvakrát veselá, mluví se dokonce o konci Dakaru.  Trať je nesmírně náročná, organizátoři ne vše zvládají, francouzský jezdec Thiery už zaplatil životem, 2 Angličané leží v nemocnici v kómatu, český jezdec Dušan Randýsek leží v Neuquenu se zlomenou nohou a Ivo Kaštan odstoupil pro poruchu stroje. Celkově pokračuje méně než polovina startovního pole. Jestli to takhle půjde dál, je možné, že do cíle v Buenos Aires nedojede nikdo. Ještě s tím svým fanděním motoristickému sportu chvíli počkám.

Z rozpáleného Valparaisa do zamrzlých Čech Vás zdraví Michal Novotný vulgo Malátný.
zavřít